Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Opleiding tot Bibliothecaresse

Hallo mensen! Enige tijd ben ik op zoek geweest naar Opleidingen in het schrijverswereldje. Daarover ben ik al een forum gestart over: beroepen voor schrijvers! Maar.. ik heb nu een beslissing genomen en ik wil graag Bibliothecaresse worden. Dat lijkt me een heerlijk beroep. Nu heb ik gezocht op internet en zag ik dat je daarvoor HBO Informatiedienstverlening en Management moet volgen, 4 jarige opleiding. Is iemand hier Bibliothecaresse? Hoe vindt hij dit? Zijn er ook andere wegen of opleidingen om tot dit beroep te komen?

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Kijk even op www.bibliotheek.startpagina.nl, daar staan ook geschikte opleidingen om bibliothecaresse te worden bij. Bijvoorbeeld de stichting GO. Ik vond hier toevallig een vacature die misschien bij je past, zo niet dan kan je veel leren van de eisen die ze stellen. http://www.stgo.nl/vacatures/2008-09-16_vacature_… Misschien is het goed om een bibliotheek in te lopen en vragen wat ze van je verwachten als je bibliothecaresse wilt worden. Ik ken ook voorbeelden van mensen die begonnen zijn als vrijwilliger bij een bibliotheek of de eerst een aantal jaren in een boekhandel hebben gewerkt.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een geweldig beroep met leuke bijkomstige voorwaarden als je in een bib werkt. Al die afgekeurde boeken waar je als personeel eerst in mag neuzen. De vader van een vriend van mij werkte daar. Ik heb daar wat boeken weggesleept. Als ik een nieuwe carriere moest beginnen ging ik in een bib werken. :D

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb vroeger in een bieb gewerkt, als vrijwiligster. het was dan wel een bieb van de kerk, maar toch. Je, ik heb veel geleerd in die periode, totdat de oude, bejaarde biebbeheerder onder mijn rok greep. Toen was het afgelopen. tegenwoordig zal dat niet meer het geval zijn, dus volgens mij kun je veel leren als vrijwilligster, als stageplek, een opleiding volgen en doen in de praktijk. Bestaat er geen deeltijdopleiding? Twee jaar een dag per week naar school en de rest praktijkervaring opdoen? Dat zál toch wel?

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als je in een bibliotheek wilt werken, zou ik geen HBO opleiding doen, omdat je het geld die je in de opleiding investeert misschien wel nooit kan terugverdienen, bovendien red je het m.i. ook wel met een opleiding/ cursus op MBO-niveau. Als je meer mogelijkheden wilt betreft wat je wilt worden binnen het "informatievak", dan zou ik het wel doen.

Lid sinds

19 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Die opleiding Informatie Dienstverlening en Management (vroeger heette het Bibliotheek en Documentaire Informatie) was/is een zusteropleiding van Media en Informatie Management welke ik gedaan heb. Ik ben toentertijd (1994) ook naar de open dag van IDM geweest. Mijn indruk van die open dag en van de studenten die ik gedurende mijn opleiding sprak, was dat IDM behoorlijk technisch is en dat bibliotheek niet echt specifiek meer onderwezen wordt. Als het dus puur om de bieb gaat zou ik inderdaad Four Seasons' advies opvolgen. €line: schrijfgraag noemt die opleiding toch ook al in haar startbericht?

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
€line: schrijfgraag noemt die opleiding toch ook al in haar startbericht?
Sorry Dries :bloos: Ik heb het geloof ik voor de helft gelezen. Maar hoe ik erop kwam: Ik heb stage gelopen in de bibliotheek (maatschappelijke stage) en die bibliothecaresse had deze opleiding gedaan. Dit met het oog op de toekomst, waarvan ze verwachten dat er minder boeken gebruikt worden en meer informatie van het internet gebruikt word. (Sorry deze keer voor mijn spellingsfouten) Ze leren hier vooral op de juiste manier informatie van het internet te halen en te beoordelen op relevantie en betrouwbaarheid.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Schrijfgraag 18, misschien heb je hier ook iets aan: juist omdat de BDI (waar Dries het over heeft) te technisch was voor mij -en omdat de jeugdopleiding juist werd afgestoten, grrr- :mad: heb ik toen de GO A 1-2 gevolgd. Dat is een Gemeenschappelijke Bibliotheekopleiding die, toen ik hem deed in 1986, op de Technische Universiteit in Eindhoven werd gegeven. (Hihi, toch iets technisch' in de naam gehouden.) :) De GO A 1-2 stond voor speciale bibliotheekopleiding, de GO A 3 stond voor wetenschappelijke bibliotheekopleiding. We kregen onze examens in de Frederik Mulleracademie te Amsterdam (theorie) en op een locatie in Scheveningen (mondeling.) Google maar eens op Gemeenschappelijke Opleiding tot Bibliothecaris. Ik weet niet of het na die jaren nog bestaat en als dat wel het geval is, in welke vorm. :confused: Hier heb je geen HBO voor nodig, wel MBO, HAVO (deed ik.) http://www.stgo.nl/

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb ook het propedeuse jaar BDI gedaan, en vond het helemaal niet leuk. Terwijl het werk in een bibliotheek me nog steeds wel aantrekt. Het was inderdaad heel technisch en daarnaast moest je van alles een beetje weten, een soort algemene ontwikkeling, zodat je heel veel vakken kreeg van psychologie tot biologie tot geschiedenis in heel korte modules. Steeds als een vak je een beetje begon te interesseren ging je weer naar een ander vakgebied. En van het vakgebied ontsluiting (niets met verloskunde te maken!) krijg ik nog steeds de kriebels.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Haha, ik lees nou pas dat Four Seasons ongeveer hetzelfde heeft gezegd. Twee zielen, één gedachte soms? Grappig!

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als je bibliothecaresse wilt worden, kun je beter een MBO-opleiding volgen (weet even niet precies hoe die opleiding heet), maar die is wel erg gericht op het 'oude' bibliotheekwerk. De opleiding Informatiedienstverlening en Management (IDM) is meer voor om informatiespecialisten op te leiden. En beleidmakers. Ik volg deze opleiding, in Breda, en zit in mijn laatste jaar. Niet technisch (alhoewel twee kwartalen dat wel waren), wel ICT en bedrijfskundig gericht. Mijn hogeschool heeft IDM afgeschaft en er een minor van Bedrijfskundige Informatica van gemaakt. Deventer leek mij (wat ik er vorig jaar van zag) wel een IDM opleiding die nog iets van de bibliotheekfeeling heeft behouden. Maar ook daar zul je niet veel thesaurus, trefwoorden of catelogiseren krijgen. Dat is MBO-niveau. Al haalde mijn hogeschool ons wel binnen met allerlei beloftes over wat voor colleges we zouden krijgen.....

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Kijk ook op www.werkenindebibliotheek.nl hier staan alle opleidingen op de verschillende niveau's Van (MBO tot WO) zelf volg ik de MBO opleiding Medewerker informatiedienstverlening (nieuwe vorm van MIB) deze opleiding is te volgen in Leeuwarden (ROC Friese Poort) Hengelo (ROC van Twente) Utrecht (ROC van Utrecht) en Tilburg (ROC midden-brabant) Je kan de opleiding volgen in BBL (werken/leren) 1 dag in de week naar school en de rest werk of stage (minimaal 16 uur) in een bibliotheek. Of als BOL opleiding (dagopleiding) maar wel een heel bijzondere namelijk 2 dagen in de week naar school en 3 dagen stage (20 uur) zelf heb ik vorig jaar op een hogeschool bibliotheek gewerkt en dit jaar werk ik in een openbare wijkbibliotheek

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb ooit ook de BDA / Bibliotheek en Documentatie Academie gedaan, dus HBO, en ben daarna een paar jaar als documentalist aan de slag geweest. Ik denk dat het belangrijk is om voor jezelf helder te krijgen waarom het je een leuk beroep lijkt en om vervolgens te toetsen, bijvoorbeeld door gesprekken met mensen uit het vak, in hoeverre jouw verwachtingen overeen lijken te komen met de realiteit. De opleiding zoals ik die gevolgd heb, was vooral heel erg breed. Je moest overal wel iets vanaf weten en leren om je weg te vinden in allerlei vakgebieden. Zo moest je bijvoorbeeld weten welke vakliteratuur er was en hoe je binnen allerlei vakgebieden het snelste de relevante informatie kon vinden. Daarnaast moesten we ook veel lezen, mn ook literatuur, streekromans, jeugdliteratuur en alles waar mensen voor in een Openbare Bibliotheek komen. Het leuke is dat je dan dus ook dingen leest waar je normaal nooit voor zou kiezen. Daarnaast behelsde de opleiding veel technieken, zoals titelbeschrijven, classificeren, een trefwoordenregister maken, boeken aquisitie etc. Tegenwoordig zullen daar ook wel vakken bij zitten als googlen en de kennis van allerhande zoekmachines. Wat ik minder leuk vond was het feit dat je, wanneer je kiest voor werk in een Openbare Bibliotheek, bijna altijd werkt in een zwaar gesubsidieerde omgeving en dus erg afhankelijk bent van het belang dat men hecht aan het voortbestaan van de bieb en dat je nooit alles kunt doen wat leuk of uitdagend zou zijn. Leuk is het werken met mensen, zeker als je ze kunt helpen met het zoeken naar informatie, maar niet altijd is daar voldoende tijd voor. Verder werk je bijna altijd alleen met vrouwen, waarvan ook een deel vrijwilligers. Dat hoeft geen bezwaar te zijn, maar het kan wel heel sfeerbepalend zijn. Ik vond het zelf heel benauwend, vandaar dat ik destijds koos voor de specialisatie Documentalist. Dan werk je doorgaans bij bedrijven of grote organisaties en specialiseer je je meer in een of twee vakgebieden. Uiteindelijk ben ik zelf na een paar jaar gewoon Nederlands gaan studeren. Tijdens mijn studie heb ik veel gehad aan de opleiding. Ik had altijd in no time al mijn informatie bij elkaar en had ook geleerd heel goed samen te vatten. Maar goed, zoals gezegd, stel eerst eens vast wat je verwacht en toets die verwachtingen! Succes.