Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ervaringen Schrijfcursussen en- workshops

Zelf ben ik niet meer actief op dit forum, dus het heeft geen zin om mij berichten te sturen met ervaringen. Omdat ik zelf in de toekomt ook ooit nog wat goede cursussen wil gaan volgen, dacht ik, laat ik een verzameltopic maken. Ik zie zoveel verschillende topics over verschillende cursussen, dat ik het eens wilde verzamelen met meningen over de verschillende cursussen. Volgens mij is er nog niet echt zo'n verzameltopic. NTI Jeugdverhalen schrijven
Korte verhalen en romans schrijven
[hr] NHA Kinderverhalen schrijven
Korte Verhalen Schrijven
Scenario Schrijver
[hr] LOI Creatief schrijven
Kinderverhalen schrijven
Gedichten schrijven
(Auto)biografie schrijven
Schrijven
[hr] Online Academie Ontdek je schrijftalent
Personages, conflict, perspectief
Essays schrijven
AVI kinderboeken schrijven
Ontdek je eigen stijl
Schrijven voor kinderen
Gedichten en liederen schrijven
Columns schrijven
Autobiografisch schrijven
Korte verhalen schrijven
Fantasyverhalen schrijven
[hr] Schrijversvakschool 4-jarige opleiding
Proza
Roman
Schrijftraining
[hr] Script Plus In afwachting van ervaringen / meningen van verschillende cursussen [hr] Annie van Gansewinkel Schrijven met losse handen
[hr] Artedu Schrijfvakantie Frankrijk - cursus
[hr] CKE (centrum voor kunsten Eindhoven) Schrijven voor kinderen
[hr] Wim Daniels Kinderboeken schrijven
[hr] [br] Heb je een cursus gevolgd en wil je je ervaring / mening delen? Stuur mij dan even een pb (of laat een berichtje achter), dan pas ik deze beginpost zo snel mogelijk aan!

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Beheerder

Mooi werk Noekie! Ik zou wel de focus willen leggen op de ervaringen. De cursussen zelf staan compleet genoeg in de schrijfgids en schrijfagenda. Vandaar dat ik de titel heb aangepast.

Ik Maak hem ook nog even 'sticky' zodat ie bovenaan in de lijst blijft staan.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Fijn dat je het een goede topic vindt, kostte wat werk, maar dan heb je ook wat ;) Titel klinkt prima zo Dries, de topic is inderdaad ook bedoeld voor de ervaringen, zodat mensen daaruit kunnen afleiden welke ze zullen kiezen! En bedankt voor de sticky :D

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Over mijn ervaring met Gedichten en liederen schrijven bij de Online Academie: Ik heb leren nadenken over wat een gedicht een (goed) gedicht maakt. Ook heb ik geleerd om regels af te breken en om met de betekenis van woorden te spelen. Ik had de indruk dat Yke Schotanus wel positief was over mijn manier van dichten oa omdat hij wat dichtwerk die ik als huiswerk had gemaakt heeft gebruikt om zijn ideeën over een bepaalde vorm van poëzie te illustreren in Schrijven Magazine vorig jaar 2009 (nr. 2) en omdat hij me schreef dat het boek over gedichten schrijven van Chrétien Breukers, zeker mijn niveau was. Ik weet niet of dit allemaal gebeurd zou zijn, als ik niet die workshop had gedaan. Dit is één van de leukste cursussen die ik ooit heb gedaan. Ik hoop dat Yke Schotanus nog met een vervolgcursus komt, want ik kan er geen genoeg van krijgen!

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Twee ervaringen:
NTI: Korte verhalen en romans schrijven
Het is alweer een paar jaar geleden dat ik deze cursus volgde. Destijds was het Hans ter Mors die deze cursus gaf.
De cursus bevat dertig hoofdstukken en is goed opgebouwd. Je komt bijvoorbeeld in aanraking met een hele serie genres, maar ook dingen als bijvoorbeeld de rol van de verteller, perspectief, karakteropbouw, doseren van informatie en research komen aan bod. Dit maakt dat de cursus een goede balans heeft tussen het leren van de valkuilen en het schrijven zelf. Je wordt uitgedaagd plots te verzinnen voor allerhande verhalen en er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Hierdoor is het echt een schrijfcursus. Ter Mors is kort in zijn commentaar, maar het is altijd raak. In één zin weet hij de essentie van een probleem bloot te leggen. Het doet soms pijn, maar het is wel leerzaam.
De opdrachten worden beoordeeld met cijfers. De relevantie hiervan betwijfel ik. Óf ze zijn heel soepel in de beoordeling, óf ik ben heel erg goed, maar ik heb van anderen gehoord dat er in dat geval meer mensen zijn die heel erg goed zijn.

Annie van Gansewinkel: Schrijven met losse handen
Ook deze cursus heb ik alweer een paar jaar terug gevolgd. Dit is echt een ideale cursus wanneer je een specifiek probleem hebt waar geen cursus voor bestaat. In overleg met van Gansewinkel kun je kijken welk type opdrachten je wilt hebben. Deze worden dan op maat gemaakt. Zo heb ik bijvoorbeeld een cursus herschrijven gedaan en overlegden we na elke opdracht (5 stuks) of het verstandig was met een verhaal verder te gaan (voor de cursus) of met een volledig nieuwe opdracht te beginnen. Het commentaar dat ik kreeg was relevant en leerzaam. Een aanrader.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Heel interessant, er wordt al vaak gevraagd naar de ervaringen van een cursus die iemand vanplan is te gaan doen. En nu staat alles geordend bij elkaar. Hier zullen velen volgens mij gebruik van maken. Ik ga het in elk geval volgen, zit ook nog te denken aan een cursus. Ik heb zelf de cursus ontdek je schrijftalent gedaan en daar toen ook een topic van gemaakt. Die cursus heeft mij veel geleerd, en kreeg snel mijn ingeleverde opdrachten via de mail terug. De op en aanmerkingen waren duidelijk en terecht, het heeft mij mijn (schrijvers)ogen goed geopend. Ik pluk er nu nog steeds de vruchten van. :D De cursus kan ik echt iedereen aanraden. En wat ik ook belangrijk vindt is dat de kosten van de cursus meevallen.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

:) Hallo!!!!

Ik ben net vanaf January een cursus korte verhalen en romans-schrijven begonnen,
prachtig!!!!
Beleef er ook veel plezier aan,voor mijn eerrste opdracht had ik een 7!
ben nu met mijn tweede bezig.
Hoop leuk contact met jullie te krijgen en zo ervaringen uit te wisselen.

Groetjes vanaf een wit eiland,
Texel!

gr.Brigitte

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik deed de cursus 'schrijven voor kinderen' bij het CKE (centrum voor kunsten Eindhoven) van ons eigen Netty (Zjors).
Heel leerzaam en ook zeer prettig dat je elke week een kort stukje moest schrijven. Nu heb ik dus allemaal verschillende verhaalideeën, die ik ooit nog kan verwerken tot een boek (twaalf lessen, twaalf boeken :D )
De cursus geeft informatie over verschillende onderdelen van het schrijven voor kinderen, bijvoorbeeld avi-schrijven, dichten, show en tell, spanningsopbouw, dialogen, enz. Niet alles was nieuw voor mij, maar dat gaf niet.
Tijdens deze cursus heb ik ook geleerd feedback te geven en te ontvangen. Voor de brede schrijfontwikkeling een prima cursus. Er is ook een vervolgcursus waarin je aan een project kan werken.
Website: www.cke.nl

Al eerder volgde ik een workshop bij Wim Daniels. Daar leerde ik Favake en Vente kennen. Heel leuk.
Deze workshop is aan te bevelen voor finetuning. Die man weet zo verschrikkelijk veel van taal, dus je leert vooral heel kritisch naar je eigen tekst te kijken.
Meer info via zijn website: www.wimdaniels.nl

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ervaringen zijn weer toegevoegd in de beginpost!

Ik ben blij dat iedereen blij is met deze topic :)

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ja, helemaal goed zo'n overzicht.

Was zelf ook zoekende en had ook een onderwerp aangemaakt.
Maar die mag overigens wel weer verwijderd worden.
Weet niet of je dat zelf kan doen of beheerders?
Hij is wat overbodig eigenlijk.
Had toen snel gezocht in het forum, maar kon toen niet zoveel vinden
op dat moment.
Maar gaande weg al heel veel informatie her en der gelezen.

Groetjes van Ivonne.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo Noekie, Sinds kort ben ik begonnen met cursus Verhalen schrijven van Studieplan en tot nu toe vind ik het leuk en krijg allerlei kennisvragen, die je moet beantwoorden. Ook tips voor het schrijven. Ik hoop deze studie af te maken. André van der Water

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zag dat er voor de cursus fantasy van de online academie nog geen ervaringen gedeeld waren in dit topic, dus bij deze: Prima cursus, goed opgebouwd en uitstekende, motiverende feedback. Ik ben op dit moment bezig met een vervolgcursus bij dezelfde docente (deze vervolgcursus is overigens niet van de onine academie). Het heeft me een heel eind op weg geholpen. Ik ben overigens nog steeds erg benieuwd naar ervaringen met de cursus Personage, Conflict en Perspectief, ook van de online academie.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Noekie, Wat ik mis zijn de ervaringen met de cursussen van uitgeverij Priem.( http://www.priem-uitgeverij.nl/ ) Heb je deze bewust niet in dit topic opgenomen? NB ik heb gezocht naar ervaringen met uitgeverij Priem, maar ik vond ze niet, terwijl ik wel dacht dat ze op dit forum te vinden zijn.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
'Het Domein' schrijversschool Arnhem Door Dries werd ik op dit forumonderdeel attent gemaakt. Mijn eerdere bericht en vraag plaats ik dus maar even hier: Zijn er hier mensen bekend met de cursussen 'Het Domein' te Arnhem.? Zo ja, hoe zijn de ervaringen? Ik heb mij opgegeven voor de cursus Tekst en beeld, die op 22 april begint.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb een vraag aan degenen die de Schrijven Online cursus 'Gedichten en liederen schrijven' hebben gevolgd. Hoe groot is daarvan het gedeelte liederen schrijven?

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb een vraag aan degenen die de Schrijven Online cursus 'Gedichten en liederen schrijven' hebben gevolgd. Hoe groot is daarvan het gedeelte liederen schrijven?
Ongeveer 25% van de cursus is liedteksten schrijven, dit komt bij les 4 aan bod. (Maar) je kunt ook het schrijfboek over gedichten en liedteksten schrijven (ook van Yke Schotanus) lezen. Heb je eerder een workshop/cursus bij de Online Academie gevolgd?

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, ik heb eerder de fantasy cursus gevolgd en die is goed bevallen. Ben gisteren toevallig net in het boekje 'Dichten doe je zo' van Yke Schotanus begonnen. Vind het goed geschreven en was nieuwsgierig naar de cursus. Ik ben niet echt geïnteresseerd in liedteksten schrijven, vandaar mijn vraag. Maar als het grootste gedeelte dichten is, overweeg ik het misschien.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Gezien de fouten in de tekst op de website van Alicia denk ik dat je beter een ander kunt zoeken. Enige literaire referenties zie ik ook niet, ze heeft zo te zien geen ervaring met reguliere uitgevers. Een typisch voorbeeld van "iedereen kan wel een cursus aanbieden".

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
O.A.-CURSUS JOURNALISTIEK VOOR BEGINNERS Ik overweeg de cursus "Journalistiek voor beginners" van de Online Academie te gaan volgen. Wie heeft daar ervaring mee? Zitten cursusmateriaal en opdrachten goed in elkaar?

Lid sinds

8 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Korte verhalen schrijven Online Academie Hallo, Ik overweeg de cursus 'korte verhalen schrijven' van de Online Academie te volgen. Op dit forum zie ik geen evaluaties. Is er hier iemand die er iets over kan zeggen? Al vast bedankt voor de te nemen moeite.

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Fijn, zo'n topic. Ik heb al flink rondgelezen. Op het moment overweeg ik verhalen te schrijven voor allochtone kinderen. De vriendin van mijn oudste zoon vertelt me dat de allochtone kinderen op haar school, groep 6, 9-11 jaar, AVI-niveau 4 hebben. Ik heb nog steeds de grootste moeite te bepalen voor welke leeftijdsgroepen mijn verhalen zijn en overweeg nu een AVI-cursus bij Schrijven Online te gaan doen. Maar, heb je wel zo'n cursus nodig als je toch al voor oudere kinderen gaat schrijven op een lager niveau? Of kan ik dat soort zaken ook op een andere, goedkopere, manier uitvinden? En wat zou de cursus me als extra kunnen bieden? Iemand ervaringen en/of ideeën? Dank alvast.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Vandaag ontdekte ik dat de cursus schrijven voor kinderen (voor gevorderden) van het Centrum voor Kunsten in Eindhoven binnenkort zal starten. Jos Walta en Wim Daniels geven deze cursus in de kinderboekwinkel (waar Jos eigenaar van is). Ik vind het een verrassende combi en ik wil deze cursus dan ook aanbevelen. Van zowel Wim als Jos valt veel te leren, weet ik uit ervaring. Linkje Hoop dat dit mag. Ik heb geen aandelen in het CKE ;-)

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hee da's interessant Sjee! Ik heb al eens een korte workshop van Wim gevolgd en daar was ik bijzonder over te spreken. Misschien dat ik deze ook ga doen, nooit te oud om te leren en zo :)