Start » Forum » FB zonder feeling met het verhaal

FB zonder feeling met het verhaal

10 reacties [Laatste bericht]
Pluisebol
Laatst aanwezig: 23 weken 1 uur geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

FB zonder feeling met het verhaal

Is het mogelijk om zonder feeling met het verhaal een goeie FB te geven?
'Ja,' zeg ik, maar tegelijkertijd ook: 'Nee.'
Eigenlijk zou je het wel moeten kunnen, maar...

Als bijvoorbeeld chicklit je niet ligt, verveel je je al snel. Hoe eerlijk kan je dan nog zijn?

Wat is jullie mening?

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Reacties

AndreaClimbing
Laatst aanwezig: 2 jaren 17 weken geleden
Sinds: 25 Feb 2009
Berichten: 1162

Als je je persoonlijke voorkeur even opzij kan zetten, dan denk ik dat je juist zeer waardevolle feedback kunt geven, aangezien je "objectiever" bent en minder bepaalde dingen als vanzelfsprekend aanneemt dan mensen die veel in het genre gelezen hebben. Aan de andere kant zul je minder kijk hebben op dingen als originaliteit binnen het genre.
De vraag is of je er zin in hebt. Mij ligt chicklit bijvoorbeeld helemaal niet. Als ik een verhaal lees om feedback te geven, lees ik kritisch, maar ik wil nog steeds geboeid worden en daarom zal ik me niet als proeflezer van een chicklitroman aanbieden.

“Fantasy is hardly an escape from reality. It's a way of understanding it.” ― Lloyd Alexander
http://andreavanderwilt.blogspot.com

Scarlet
Laatst aanwezig: 9 weken 1 uur geleden
Sinds: 3 Apr 2010
Berichten: 1868

Ik snap je punt.
Zelf denk ik dat de puur inhoudelijke feedback hieronder te lijden heeft. Chicklit is een nogal apart genre en heeft zo haar eigen regels, net als elk genre. Het is dus helemaal niet erg als dingen hier expliciet benoemd worden. Als proeflezer zou je dit echter als struikelblok aangeven. Ook zijn "overdreven" en "cliché" opmerkingen die daardoor vaak voorbij zullen komen, terwijl het genre juist zo in elkaar steekt en het dus niet per sé fout is.
De feedback met betrekking tot taal- en grammaticafouten is waarschijnlijk wel "eerlijk", maar het is maar de vraag of iemand zin heeft een verhaal in een genre dat hem niet ligt door te worstelen om deze fouten eruit te halen.
Misschien kun je daarom beter geen feedback geven als je écht niets met het genre hebt.

Hebban olla uogala nestas hagunnan hinase hic enda thu uuat unbidan uue nu
* Zie ommezijde *

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 49 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Een tekst is een tekst. En veel schrijvers maken dezelfde fouten, ongeacht het genre. Dus kun je daarop in ieder genre feedback geven. Het Nederlands dat voor het ene genre wordt gebruikt zal ook niet verschillen van het Nederlands in het andere genre. Dat is een basis.
Pas als de schrijver die basis beheerst kun je gaan kijken naar voor het genre typische elementen. Overigens zal een goede proeflezer/criticus ook zijn beperkingen kennen en die aangeven in de feedback. Waarbij het heel goed mogelijk moet zijn om objectieve feedback te geven "de spanningsboog ontbreekt, want..." en die te scheiden van de persoonlijke feedback "ik vond dit oersaai, want...."
Het mee laten wegen van je eigen voorkeuren is trouwens iets dat in feedback niet mee zou mogen tellen, tenzij daar expliciet om wordt gevraagd. Teksten bestaan voor een groot deel uit elementen die objectief te beoordelen zijn.

Zelf sla ik verhalen buiten mijn interessegebied over. En dag heeft maar 24 uur (en morgen maar 23), die vul ik liever met feedback op verhalen die me leuk lijken.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Dargor
Laatst aanwezig: 1 jaar 51 weken geleden
Sinds: 16 Mrt 2009
Berichten: 2217

Dat hangt deels ook van de feedback zélf af. Op welke punten wil je iemand verbeteren? Puur tekstueel gezien, moet het niet uitmaken waarover iemand schrijft en in welk genre. Inderdaad, een tekst is een tekst. Voldoet de opbouw niet aan de norm, dan staat dat los van de inhoud en kun je prima feedback geven die de tekst verbetert.

Ja, het is dus mogelijk om goede feedback te geven zonder feeling met het verhaal. Bovendien gaat het maar om een fragment he? wink Een tekstfragment met chicklit als genre van feedback voorzien is iets anders dan het boek willen lezen.

Anna Rivier
Laatst aanwezig: 3 jaren 35 weken geleden
Sinds: 5 Jun 2010
Berichten: 640

Ik wil plezier beleven aan het geven van fb. En dat beleef ik niet bij een tekst die me niet aanspreekt. Dus dan geef ik geen fb. Maar als mijn leven er vanaf zou hangen zou ik best mijn persoonlijke afkeer (deels) opzij kunnen zetten, denk ik en 'objectieve' fb geven.

Ajstinad
Laatst aanwezig: 4 jaren 31 weken geleden
Sinds: 7 Jun 2007
Berichten: 1144

Ik denk dat het wel kan, maar dat je degene die je feedback geeft dan wel moet zeggen dat iets niet je genre is en dat je daardoor misschien soms 'rare' dingen zegt. Of misschien moet je dan wat minder kritisch zijn bij het feedbacken en inderdaad meer op stijl enzo letten.
Ik denk dat je ook als feedbackgever iets kunt leren door teksten te lezen die niet tot 'je genre' behoren. En als schrijver vind ik het juist ook fijn om feedback te krijgen van lezers die niet van mijn soort verhalen houden en zich er toch doorheen worstelen (en soms achteraf verbaasd zijn dat ze dit 'genre' toch wel leuk vinden wink .

Groetjes van Ajstinad

Mara
Laatst aanwezig: 7 jaren 15 uren geleden
Sinds: 11 Apr 2007
Berichten: 4343

Als ze niet van jouw genre houden geven ze juist enkel praktische feedback, denk ik. Best handig.

www.thoeris.nl
Mooie, non-fictie uitgeverij

Ing
Laatst aanwezig: 16 weken 6 dagen geleden
Sinds: 2 Feb 2007
Berichten: 3155

Het genre lijkt me los staan van de schrijfkwaliteiten en de kwaliteiten van een verhaal, dus ja, ik denk dat je ook feed back kunt geven op een verhaal dat je minder ligt.
Of je dat wilt, is een tweede, want het feed back geven is natuurlijk intensief en kost veel tijd.

Tja
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Ik heb ook feedback gegeven op verhalen die me in eerste instantie niet raakten, maar waar ik op een gegeven moment feeling mee kreeg. Dat lijkt me dan een goed geschreven verhaal. Als iets je niet ligt en je leest het toch met toenemende bewondering en spanning, dan heeft de schrijver het goed gedaan. Maar het is niet echt nodig om feeling met een genre te hebbe om het verhaal te kunnen beoordelen.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Pluisebol
Laatst aanwezig: 23 weken 1 uur geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Hm...
Ik denk na.

Met de meesten van jullie ben ik het niet eens.
Maar hoe moet ik dat onder woorden brengen?
Ik ga een nachtje slapen. big grin

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!