Start » Forum » Sterk vrijheidsgevoel. Hoe tonen, welke conflicten.

Sterk vrijheidsgevoel. Hoe tonen, welke conflicten.

8 reacties [Laatste bericht]
jeri
Laatst aanwezig: 1 jaar 51 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2009
Berichten: 350

Sterk vrijheidsgevoel. Hoe tonen, welke conflicten.

Hallo,

Ik heb een hoofdpersoon bedacht. Deze heeft als belangrijkste karakter eigenschappen:
- scherpe woorden gebruikt,
- rechtdoor zee is
- geen blad voor de mond neemt
- vrder heeft hij een sterk vrijheidsgevoel.

Zijn grootste obstakel is de maatschappij waarin hij zich bevind.

Nu zijn mijn vragen: hoe kan je tonen dat iemand een sterk vrijheidsgevoel heeft? Hoe onderbouw je dit?
Een sterkvrijheidsgevoel kan komen door hem in een weeshuis te plaatsen, maar is dat niet te veel Charels Dickens achtig zoals in Oliver Twist?

En hem arm laten zijn en laten rondzwerven door de stad, is dat te cliche?

En wat voor conflicten kan je zo iemand laten ondergaan?
Strijd met de rechtelijk macht?
Onrecht door soldaten aan laten doen?
Laten onderdrukken. Maar hoe?

Het verhaal speelt in frankrijk tussen 1580 en 1630.

Gr,
Jeri

Reacties

Wiske
Laatst aanwezig: 1 jaar 38 weken geleden
Sinds: 27 Mrt 2006
Berichten: 600

Een historische roman dus; mijn interesse is meteen gewekt. Het hangt ervan af hoe oud de HP is en wat voor baan hij heeft, of juist niet heeft.
Hij is in ieder geval zelfstandig en gaat graag zijn eigen gang. Als hij wat gaat drinken met zijn maten zit hij misschien nooit echt direkt bij het groepje, maar altijd een beetje op zichzelf. Hij kan zich ook moeilijk binden, ook al zijn de meisjes nog zo mooi.
Hij heeft moeite met gezag in elke vorm en als hij daarvoor gestraft wordt zal hij dat in het begin nog gelaten over zich heen laten komen maar later niet meer ("Wacht maar...", dacht hij grimmig. "Tot ik..... vul maar in).
Strijd met de rechterlijke macht kan ook; hij belandt dan zelfs in de gevangenis en wordt bevrijd door zijn enige en beste vriend. Zijn beste vriend is woedend en denkt dat zijn vrijheidsdrang hem nog eens op het schavot brengt.

Succes met schrijven, een hoofdpersoon met zulke karaktertrekken biedt vele mogelijkheden.

Four Seasons
Laatst aanwezig: 7 weken 1 dag geleden
Sinds: 29 Apr 2008
Berichten: 6332

@Jeri

Mijn eerste ingeving is, dat zo iemand vooraan staat bij protestacties. Een soort van 'oproerkraaier' als het volk in opstand komt. Ik weet niet of er in die tijd milieuactivisten bestonden, maar het past volgens mij wel bij het beeld dat ik heb van iemand die is zoals jij hem omschrijft.

Kan het zijn dat de karaktereigenschappen die jij noemt samengaan met een sterk rechtvaardigheidsgevoel? Of is dat juist hierbij afwezig?

Eigen wijsheid is ook wijsheid.

jeri
Laatst aanwezig: 1 jaar 51 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2009
Berichten: 350

@FS: ja een sterk rechtvaardigheid gevoel. De Franse rijke klasse die al het geld en eten heeft tegenover de armen die ploeteren voor hen. Rooms Katholieken tegen over Hugenoten zijn verwikkeld in een burgeroorlog/geloofsoorlog. Ect.

Four Seasons
Laatst aanwezig: 7 weken 1 dag geleden
Sinds: 29 Apr 2008
Berichten: 6332

Om de één of andere reden doet dit me denken aan Robin Hood.

Eigen wijsheid is ook wijsheid.

Irene1982
Laatst aanwezig: 1 jaar 17 weken geleden
Sinds: 5 Jan 2010
Berichten: 221

Ik heb ongeveer hetzelfde met mijn hoofdpersoon, alleen is de mijne een zij en speelt het verhaal zich af in de nabije toekomst. Ik vind het moeilijk om antwoord te geven, omdat jouw verhaal zich in het verleden afspeelt. Maar als ik mijn hoofdpersoon zou vertalen naar eeuwen geleden dan zou het iemand zijn die niet direct geloofd wat door de maatschappij wordt aangedragen, iemand die je niet zonder meer iets wijs maakt, rebels. Tegen de kerk misschien, maar niet te heftig. Wellicht ken je de Acht van Catharine Neville? Een deel speelt zich eeuwen geleden af. Daar gaat de strijd tegen de maatschappij om de kerk en corrupte autoriteiten. Dus wat me te binnen schiet is iemand die de nieuwe wetten en regels die de kerk opstelt wil ondermijnen en zieltjes wint om dat ook te gaan doen. Of misschien wordt hij achterna gezeten als hij een complottheorie ontdekt. Of misschien is hij een waardevolle schat op het spoor, die dreigt in handen van de kerk te vallen.

Het loeiend vuur zal ze niet schroeien; het zal ze zelfs niet raken, en hun voedsel zal ochtenddauw zijn. Door de takken zullen zij een nieuwe zon zien ontbranden als de wereld eindigt en opnieuw begint. Völuspá

Hallon
Laatst aanwezig: 7 jaren 20 weken geleden
Sinds: 24 Aug 2009
Berichten: 339

Leuk onderwerp voor een boek. Er was 150 - 200 jaar voor jouw hoofdpersoon in Frankrijk ook een andere vrouw met een sterk vrijheidsgevoel: Jeanne D'arc. Zij vocht echter niet tegen de kerk, integendeel. Misschien leuk om er aan te refereren in je verhaal. "Net als Jeanne ..." of "Als Jeanne D'arc dit had geweten ..." Het zijn twee flauwe en simpele voorbeelden, maar misschien kunnen zulke opmerkingen het vrijheidsgevoel van je hoofdpersoon onderstrepen of verduidelijken.

Is all that we see or seem
But a dream within a dream?

Bandunger
Laatst aanwezig: 9 jaren 39 weken geleden
Sinds: 14 Feb 2010
Berichten: 10

In feite kun je jouw verhaal in 2010 laten afspelen. Substitueer 1600 voor 2010 en de wereld is niets veranderd.
Vele activisten zijn mensen die een sterk rechtsvaardigheidsgevoel hebben en die toch niets bereiken. Maar ik begrijp je volkomen, zwaarden, schavotten, speren en schilden zijn veel romantischer dan dirty bombs en AK 47. Uiteen gerukt worden door 4 paarden is net zo interessant als een ontploffend hoofd op de electrische stoel. Gloeiende olie over je heen krijgen is net zo warm als een napalm bommetje. Begrijp me echter niet verkeerd, misschien ben ik een klein beetje sarcastisch, maar heus, ik bewonder je ambitie om over deze periode te schrijven en wens je hoofdpersoon heel veel moed. Een vrijheidsgevoel krijg je bv wanneer jij of je land(genoten) door een administratie wordt onderdrukt en ze sturen soldaatjes op je af die in naam van de administatie effe een opstandje onderdrukken en mateloos en straffeloos de bevolking (dus jouw volk) kunnen en mogen folteren.
Bon courage mon ami.

Four Seasons
Laatst aanwezig: 7 weken 1 dag geleden
Sinds: 29 Apr 2008
Berichten: 6332

Misschien haal je hier wat inspiratie uit:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kenau

Eigen wijsheid is ook wijsheid.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!