Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#552 - De prinses en Charlie

3 april 2025 - 23:39

 

(ik vond mijn moeders dagboek en weet nu waarom ik een kleurtje heb en stinkend rijk ben)

''Toegegeven, de ontmoeting zelf is zuiver in beeld, maar de rest van de avond lost op in een mengsel van bier en rook. Maar, hoe dan ook, ik wakker op met een enorme kater. En het bed beweegt naast me. Het hoest en proest en geeft - ik hou mijn oren dicht anders moet ik kokhalzen - over op de grond. Beter gezegd op het tapijt van mijn zus. Oh god, het is die dikzak vast. Ik open een oog en proef de eerste dag van de rest van mijn leven. Ziet eruit als shit, ruikt als shit, doet als shit. Misschien is het wel shit.

Ik knijp in de vetrol naast me en geef 'm een knie. Hij probeert met succes niet in zijn eigen kots te vallen. 'Bitch!'

'Die rotzooi ruim je zelf op, vadertje. Spoel je bek, pak die emmer en hier ligt de dweil als je klaar bent'. Ik sla de dekens weg en rek me wijd.

Hij staat op, kwijlend nog wat, met draden. Het is echt een lelijke kerel. Kop vol pokkengat en plukken baard, groot, uitgezakt, krom, vette pens, gerimpelde, haast paarse ballen, schaamhaar als de sik van een tekenchinees. Maar hij praat goed. En veel. We - het systeem functioneert weer - hadden het over de schoonheid van het vulgaire; de slap-stick van hopeloze ondergang; het genot over andermans ellende. Dark stuff. Je kent dat wel uit de hoeken van de dromen waar je moeder nooit heeft afgestoft.

Een schrijver geloof ik, of een theaterman. Maar ik heb hoofdpijn en dorst. Half water en half juice should do the trick. In de keuken slaat Charlie de rest van de drank achterover. 'Gotta be prepared baby' knipoogt ie. Op de WC hoor ik kabaal buiten en als ik het raam open zie ik een menigte, met camera's uit allerlei kanalen en journalisten en microfoons. Zou de koningin langskomen? De bisschop of Prins Carnaval?

Beneden wordt lang aangebeld. Charlie is weer aangekleed en pakt mijn linkerbil liefkozend. 'It's all for me baby'. 'Wat?' Hij stampt de trap af als een buffel, opent de voordeur en duikt onder in de massa. Ik sla een handdoek om en bekijk het van boven. Die vent is verdomme echt wereldberoemd.
Als ik gestommel op de trap hoor besef ik dat de voordeur nog openstond. Een grote man in het zwart bouwt zich voor mij op. 'Where is the shit?' vraagt hij vastberaden. 'Charlie told me to clean up the shit'. Een moment wil ik flauwvallen, maar dan is het toch handiger om hem het tapijt van mijn zus te wijzen. En hij meteen aan de slag.

Die avond vind ik tweeduizend dollar onder het schone tapijt. Ik bel mijn vader met een laatmaar verhaal en natuurlijk is hij weer boos. ''

 

Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
4 april 2025 - 16:31

Ik vind de schrijfstijl heel fijn, maar ik snap het verhaal niet. Misschien wil je het bewust vaag houden, maar voor mij maakt dat het verhaal niet beter.

Het is leuk om niet teveel te verklappen, maar de uiteindelijke conclusie op het einde ontgaat mij alsnog, en het hele lezen voelt als onduidelijkheid. Er zijn te weinig begrijpelijke aanknopingspunten om door het verhaal te worden getrokken.

Ik heb niet eens door van wie de tekst is die tussen de dubbele aanhalingstekens ”  ” staat (en tijdens het lezen vroeg ik mij af, waar eindigt deze quote om vervolgens te ontdekken dat de gehele tekst een quote is). Is dat een letterlijke tekst van het dagboek van de moeder? Nee dat kan toch niet want er staat zoveel Engelse termen die tien jaar geleden nog niet werden gebruikt. En wie schrijft een dagboek in dat perspectief? Zijn er ook nog verborgen verwijzingen naar een bestaand persoon (Charlie?) of is het fantasie?

Ik ratel maar door en vraag me zelfs af of Charlie zwart is of enkel die man die alles moet opruimen zwart is. Betekent 'opruimen' er voor zorgen dat er een ander (zwart) kindje komt? Het is zo vaag.

Voor mij hoeft het niet zo geheimzinnig te zijn. De tekst leest fijn. Tijdens het lezen vind ik het vooral onhandig dat de inhoud zo verborgen blijft. Het is leuk wanneer iets bij een tweede keer lezen anders is, maar hier blijft het vaag.

Waarom zou je tweeduizend dollar onder het tapijt vinden? Was dat een fooi? Maar onder het tapijt is toch geen logische plek om dat achter te laten. En, is die tweeduizend dollar de reden dat ze rijk zijn?

Lid sinds

6 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
4 april 2025 - 21:09

Hoi Haveewee, mij ontgaat de clou van het verhaal ook. Ik zie de connectie met de opdracht ook niet, maar dat kan ook aan mij liggen.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
6 april 2025 - 12:39

Ik doorgrond hem ook niet helemaal. Het begin tussen haakjes en het eind geven wel een soort richting, maar toch krijg ik de puzzel niet gelegd. Qua schrijfstijl vind ik het wel aangenaam, maar het is nog geen verhaal geworden.

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 april 2025 - 16:39

Ik vond het een leuke scène, met een rijk woordgebruik. Ik zit me nu alleen wel af te vragen op welke beroemde schrijver (of theaterman) Charlie is gebaseerd. Ik zou voor een rustiger leesbeleving nog eens kijken naar de functie van aanhalingstekens, voor het hele stuk, maar ook binnen het fragment. De dialoogregels (zoals: nieuwe spreker, nieuwe regel) worden niet gevolgd.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 april 2025 - 16:13

Dank voor de reacties collega's. Vooral Tinus heeft er veel moeite in gestoken en het rijk woordgebruik of de aangename schrijfstijl van Jacqueline en Hadeke zijn natuurlijk ook niet voor de poes. Ja Fief, het is een verhaal dat ik hoorde in Amsterdam. Van iemand die de hoerenscene nabij staat. Het speelt ergens jaren tachtig en het gaat over Charles Bukowski die tijdens een zuippartij vermist raakt en in een bordeel wordt gevonden. Daar had ie gevochten en het scheelde een haar, of de politie kwam erbij. Maar intussen had het hele hippe volkje ervan gehoord en er verzamelde zich een kleurrijke menigte buiten die ging feestvieren.

Ik heb geprobeerd die ruige stijl van Bukowski na te maken. Verder kon ik niet te concreet worden want sommige mensen leven nog.