#537 - Het spook en het kerstcadeau
Het spook en kerstcadeau.
“Wat is er, Wannes, je bent zo stil! Heb je niet goed geslapen?”, vraagt Hilde, terwijl zij over het hoofdje van haar zoon strijkt. Normaal gesproken is Wannes een spraakwaterval, wiebelt op zijn stoel heen en weer, moet moeder hem aanmoedigen om zijn boterhammen op te eten in plaats van te babbelen. "Er was vannacht een spook in mijn kamer! Ik was bang.” "Maar gekke jongen, je weet toch wel dat spoken niet echt bestaan! Je hebt vast en zeker gedroomd.”
“Nee, Mamma, echt niet. Hij zat in de stoel voor het raam. Het spook had een groot wit laken om en in de kap op zijn hoofd zaten twee zwarte gaten waarachter ogen die mij maar aan bleven staren.
Ik zag boven zijn kap de sterren aan de hemel staan. En plotseling was hij verdwenen. Terwijl het raam gesloten was.”
“Kom Wannes, eet je boterhammen op. Je hebt gedroomd, zeg ik je toch.”
Het spook zei dat hij Jonathan heet. Dat ik niet bang voor hem moest zijn.” Hilde schrikt. Jonathan? Heeft ze het goed gehoord? Jonathan is de naam van haar eerste zoon, maar helaas te vroeg overleden door een sportongeval. Bij het voetballen. Hij was de keeper van het team en een ongelukkige val tegen een doelpaal heeft hem het leven gekost.
Wannes weet dat hij een oudere broer heeft gehad. Zijn foto staat op het dressoir. Zijn moeder staat daar wel eens stil bij te dromen. ”Dag jo”, zegt ze dan.
Wannes gaat naar school en Hilde gaat naar haar werk. Ze probeert niet te denken aan het gesprekje met Wannes. Ze heeft Wannes gerust kunnen stellen.
De volgende ochtend begint Wannes opnieuw te vertellen dat het spook in zijn kamer was. Dat Jonathan hem aanraadde om ook keeper te worden. Wannes, klein en tenger voor zijn jaren, is ook een enthousiaste voetballer. Maar zijn coach besliste dat hij daar het postuur niet voor had.
"Onzin", heeft Jonathan vannacht gezegd. “Je gaat nog groeien. Je wordt even sterk en groot als ik ben geweest. En ik zal bij je zijn, je aanmoedigen, en tips geven. Je laten weten in welke hoek je moet gaan staan zeggen waar je moet gaan staan als de tegenstanders een uitval doen. Je gaat een uitstekende keeper worden. Laat je niet doen en eis de juiste plaats. Dit bezoek is een kerstcadeau van mij aan jou. Geniet ervan!” En plotseling is hij weer verdwenen.
Wanneer Hilde de laatste kerstballen in de dennenboom hangt, krijgt ze een warm gevoel. Zou er dan toch meer tussen hemel en aarde zijn dan we weten?
Ha Coach Marijcke, fijn om…
Lid sinds
4 maanden 3 wekenRol
Ha Coach Marijcke, fijn om weer een verhaal van jou te mogen lezen. Ik schrijf hier ongeveer hetzelfde als bij Fief: Het is een "lief" spookverhaal. jouw verhaal komt wel meer in de geloofwaardige sfeer dan sommige andere verhalen deze week, omdat het iets is wat je vaker hoort. Kinderen schijnen meer connectie te hebben met hierboven. Knap dat je zelfs bij een spookverhaal een fijn einde hebt bedacht, en ademt het sowieso een wat warmere sfeer. Graag gelezen.
twee kleine zeurpuntje: Ik zag wel dat je Hilde ergens zonder H had geschreven en een alinea eerder dat het spook Jonathan noemde, moet denk ik zijn heette, of zich zelf Jonathan noemde.
Inderdaad een warm…
Lid sinds
12 jaar 2 maandenRol
Inderdaad een warm spookverhaal. Ik sluit me aan bij de reactie van Sonnema.
De zin: 'Laat je niet doen en eis de juiste plaats.' komt op mij vreemd over. Is dit een uitdrukking, die ik misschien niet ken?
Wat mij betreft mag je de laatste zin in het verhaal schrappen.
Graag gelezen.
Mooi verhaal, Marijcke,…
Lid sinds
5 jaar 8 maandenRol
Mooi verhaal, Marijcke, graag gelezen.
Dag Sonnema, Hadeke en Fief…
Lid sinds
16 jaar 6 maandenRol
Dag Sonnema, Hadeke en Fief. Fijn om te lezen dat mijn verhaal gewaardeerd werd! Dank je wel voor jullie lieve reacties.
Hi Marijke, inderdaad,…
Lid sinds
6 jaar 8 maandenRol
Hi Marijke, inderdaad, wat een lief spookverhaal. Mooi hoe je in aanvang van het verhaal schetst hoe Wannes normaal gesproken babbelt en op zijn stoel heen en weer wiebelt, ik zie het zo voor me. Een mooie boodschap ook; de broer die zijn jongere broer aanmoedigt om vooral ook in zichzelf te geloven. Ik heb het graag gelezen.
Wat ik me wel afvroeg; weet Wannes dat de naam van zijn overleden broer Johannes was, en is dit nu in de loop van het verhaal duidelijk voor hem? Het kan je verhaal sterker maken als je hierin een stukje emotionele ontwikkeling laat zien bij Wannes, zoals we dat ook bij je hoofdpersoon zien, van angst naar een gevoel van hoop. Misschien kan Wannes niet wachten om het ‘spook’ weer te zien, als hij weet dat het zijn broer is.
Dag coach Marijke, Ook bij…
Lid sinds
12 jaar 7 maandenRol
Dag coach Marijke,
Ook bij jouw verhaal heb ik moeite met het gebruik van de namen.
“Wat is er, Wannes, je bent zo stil! Heb je niet goed geslapen?”, vraagt Hilde, terwijl zij over het hoofdje van haar zoon strijkt.
Waarom niet?:
“Wat is er, je bent zo stil! Heb je niet goed geslapen?”. Hilde strijkt over over het hoofdje van haar zoon.
'Je bent anders nu, niet de spraakwaterval die ik ken.'
Ze kijkt naar Wannes, die [...].
Ik vind de introductie van de namen in veel verhalen, en ook hier, geforceerd. En ook het steeds herhalen van de namen.