Afbeelding
lil artsy via Pexels
lil artsy via Pexels
Het schrijven van mijn debuutroman De zaak Roosen was een uitdagende, maar ongelooflijk waardevolle reis. Wat begon als een oud filmscript uit de jaren tachtig dat jarenlang in een archiefdoos lag, groeide uit tot een intensieve ontdekkingstocht. Hier zijn vijf lessen over veerkracht die ik leerde tijdens het proces. Misschien kunnen ze jou ook inspireren, of je nu schrijft, onderneemt, of door een moeilijke periode gaat.
Ik voelde aanvankelijk frustratie over waarom dat oude script zolang in de kast had gelegen. Had ik eerder actie moeten ondernemen? Gaandeweg besefte ik echter dat tijd een bondgenoot kan zijn. De personages, thema’s en emoties in mijn boek zijn sterker geworden door de jaren heen. Veerkracht betekent accepteren dat niet alles direct af hoeft te zijn – soms moeten ideeën rijpen.
Het oorspronkelijke plan om een film te maken van mijn script mislukte. De financiering kwam niet rond en het project stagneerde. Toch bleef het verhaal me bij, en jaren later gaf mijn dochter me het zetje om het script om te vormen tot een boek. Het leerde me dat een tegenslag niet het einde hoeft te betekenen. Veerkracht draait om opnieuw durven beginnen, zelfs als het pad anders loopt dan je dacht.
Tijdens het schrijven had ik veel steun nodig. Mijn vrouw was mijn klankbord, mijn redacteur leerde me hoe ik moest schrappen, en proeflezers gaven me waardevolle feedback. Als ondernemer was ik gewend alles alleen te doen, maar dit proces liet me zien dat veerkracht juist betekent dat je hulp durft te vragen. Samen bereik je meer.
Aanvankelijk dacht ik dat het afmaken van het manuscript het belangrijkste was. Maar ik ontdekte dat het proces zelf me veel meer bracht: geduld, groei en zelfinzicht. Het leerde me om te genieten van de reis, zelfs wanneer die vol obstakels zat. Veerkracht betekent dat je niet alleen naar het eindresultaat kijkt, maar ook waarde haalt uit de weg ernaartoe.
Twijfel of ik wel “goed genoeg” was, hield me soms tegen. De eerste versies van mijn hoofdstukken waren verre van perfect. Toch ontdekte ik dat veerkracht betekent dat je doorgaat, fouten accepteert en blijft verbeteren. Het gaat niet om foutloos zijn, maar om het blijven zetten van stappen.
Het schrijven van De zaak Roosen was een oefening in doorzettingsvermogen en flexibiliteit. Veerkracht is geen aangeboren eigenschap, maar iets dat groeit door uitdagingen aan te gaan en weer op te staan na tegenslag. Of je nu een boek schrijft, een onderneming leidt, of persoonlijke obstakels overwint: blijf bewegen en blijf geloven in je dromen.
Dromen hebben geen houdbaarheidsdatum. Ze hebben alleen tijd en ruimte nodig om tot bloei te komen.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Comments
Beste Frank Cooler, wat een…
Beste Frank Cooler, wat een…
Beste Frank Cooler, wat een prachtige raadgevingen heeft u geformuleerd om meer veerkracht te krijgen bij het schrijven. Ik heb een map waarin ik alle schrijftips noteer die ik via Schrijven Online bruikbaar vind. Dank voor je bijdrage! Ik ben ook al lang onderweg om een boek te schrijven. Blijven genieten van de tocht, is de boodschap. Ik wens je veel succes met je je boek 'De zaak Roosen'.
Dankjewel en ...Just do it!
Dankjewel en ...Just do it!
Dankjewel en ...Just do it!