MPS

Lid sinds

6 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Kinderboek in samenwerking met illustrator

30 September 2024 - 11:45

Hoe werkt het uitgeven van een kinderboek?

Ik heb meerdere ideeen voor verhalen, en ken iemand die mogelijk illustraties wil maken. We zijn beide onervaren op dit vlak (uitgeven van een boek) dus als we dat gaan doen wordt het een avontuur :) 

Nu ben ik benieuwd wat de werkwijze bij uitgeverijen is; zitten zij uberhaupt te wachten op een manuscript incl. plaatjes? Of hebben zij hun vaste illustratoren waar ze mee samenwerken en kun je dus alleen tekst aanleveren voor een kinderboek?

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 September 2024 - 18:13

zitten zij uberhaupt te wachten op een manuscript incl. plaatjes?

Absoluut, kijk maar eens rond in de (kinder-)boekenwinkel. Originele tekeningen zijn een minstens even groot deel van literatuur voor jonge kinderen als de tekst. Jullie boek zal staan of vallen bij hoe de tekeningen en de tekst elkaar versterken.

Maar los daarvan, in het stadium waarin jullie zitten, zou mijn hoofdadvies zijn: maak wat je maken wilt. Volg jullie visie. Maak er het mooiste van wat je kunt en leg er vooral je eigen hart in.

Laat je niet remmen door wat 'uitgevers' of 'boekhandels' of wie dan ook zouden denken. Later, wanneer je iets hebt waar je zelf trots en blij van wordt, zou ik het éérst voorleggen aan je werkelijke doelpubliek: kids. Hun feedback mag je ter harte nemen.

Daarna lijkt het me het vroeg genoeg om te onderzoeken op welke manier en via welke route je jullie werk met de wereld wilt delen.