Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 523 - Op papier (2)

10 September 2024 - 10:24

Dat het schrijven wel iets moet inhouden, zegt Adinda, dat je die post en die boeken wel een tijd moet bewaren, tot het je rug breekt in een verhuisdoos. Toon was net een pak 80-grams vellen van de Primera, zeg ik. Nee, zegt ze, van de 123inkt, die je erbij bestelt voor gratis verzending. Nee, zeg ik, 240-grams, die de printer niet slikt, waar jullie jaren later de menukaarten van gingen vouwen voor jullie poppendiner, want sjiek papier verhuisde je mee. En dat alleen omdat je zo nodig voor het slapengaan op je mobiel nog even het verkeerde papier had meebesteld, achteraf, zegt Adinda.

Zijn rug was bijvoorbeeld jaren mijn uitzicht, Adinda. Die vergeelde ruggen trouwens - zijn smaak tot in de boekenkast. Hij, hij trotseerde landschap! Verandert van koers! Hij stuit op ijs, ijs is Soelaas! Tropenjaren! Ik sliep al, zeg ik, ergens in de hitte. Had het een kans van slagen, Desi? Tijd is zo echt. IJs smolt. Dat was geen romantiek. Adinda zucht, dat we wel echt mooi zijn, zegt ze. Echt ver weg, ja. Ik lach. De meisjes verhuisden mee in hun lijstjes en loeren naar de jongens in dit sterfhuis. Jullie zijn al zestig hoor, zeg ik, maar foto’s zijn net toverpapier. Nu is hij dood en nog steeds niet vernoemd.

Toon heet hij dus en over het pad verschuift een lijn. Het zand verstuift best uitnodigend. Blokkendozen hebben ook hun charme. Insulinde, het probleem zal zijn opgelost, vast kwaadschiks. Er zal een held zijn geweest, een wijze en moedige, met een daadkracht. Toch een dader. Hij begreep het niet. Vrij. Vrijer. Vrijen. Vrijheid. Bevrijding. Brood is vies. Het zijn ook meer doeken dan kleren, ze schaamt zich hier plaatsvervangend voor de wansmaak. De kamer is een schemering. Thee smaakt weer nergens naar, maar je moet toch drinken, mam. Zijn perkamenten hand op mijn lijf - het blijft papier, Desi, zegt Adinda, oud papier, die godganse belofte.

Lid sinds

1 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
10 September 2024 - 17:27

Hij is leuk, Kruidnagel. En dan in het Fransch. En dan als voice over. En dan met random zwart-wit beelden, gefilmd met 16 mm camera. En dan geprojecteerd in een rokerige kelder. En dan zittend naast je vriend(in) met te lang haar, in een zwarte koltrui. Heel experimenteel sixties, zeg maar. Heerlijke invulling van de opdracht.

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 September 2024 - 18:06

Ha, Raymond, je ziet een film noir voor je! Ben ik toch een oude ziel. Totale schrijfvrijheid voelde ik hier. Dank!

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 September 2024 - 23:26

In schrijfrondje 1 heb ik me echt gewoon associatief laten gaan; in rondje 2 toch geprobeerd er wat meer verhaal in aan te brengen. Natuurlijk mijn vaste makke: te veel stof in te weinig woorden. Echte literatoren hoor ik wel eens oreren tegen de easy read, al is dat ook poeha. In dit geval bedankt 

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
16 September 2024 - 23:09

Een uitstekende monoloog die het veelal saaie nette schrijven in zijn zak steekt. Je zet een interessante personage neer en er is volop de ruimte om er symbolen in te zien, zoals dat gesprek over papier en brieven levert een boeiende tekst op. Ik vind dit een invulling van de opdracht zoals ik bedoeld heb, breek de schrijfregels en zie dat het een waardevolle tekst kan opleveren. Misschien niet voor een boek lang maar zeker de moeite waard. Ik ga me afvragen of mijn gedichtenbundel slechts wegend papier is na mijn dood. Kortom het heeft potentie om je lezer te inspireren.

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 September 2024 - 6:55

Bedankt voor je inspiratie ook, Odile! Dit was voor mij eens gewoon loslaten en genieten. Een paar beelden die meer uitwerking best kunnen hebben. Ik was verrast door de potentie van papier.