Lid sinds

2 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#521 - Pips

28 augustus 2024 - 21:17

 

Pips

'Je ziet pips, gaat het wel goed met je?'
Vragend kijkt Marie me aan, antwoord krijgt ze niet. Het enige dat ik hoor is pips, een woord dat mijn oma gebruikte die dag dat ik haar, als een geknakt vogeltje, ineengekrompen aantrof. Ik kwam vertellen dat ik geslaagd was voor mijn rijbewijs. Ik wilde haar verblijden en naar haar vriendin brengen die ze zo miste sinds ze naar het verpleeghuis ging. Ik slikte mijn vrolijke tijding in en ging naast oma op de leuning van haar versleten leunstoel zitten. Oma's woorden zochten langzaam en haperend een weg naar buiten.

'Opa, hij ziet pips.'
'Waar is opa?'
'Daar.'
Mijn blik volgde haar wijsvinger. Ik wilde opstaan, maar ze hield me tegen.
'Zo pips, zo pips Eefje,' piepte ze terwijl er een traan over haar verschrompelde wang druppelde. Ik negeerde de hand op mijn arm, kracht had ik niet nodig, wel aarzelde ik bang voor wat ik aan zou treffen in de badkamer.

Niet eerder zag ik een overledene en ik bleef verstijfd staan totdat mijn adem met een zucht naar buiten glipte.
Oma kreeg het woord lijkbleek niet over haar lippen.

 Ik verstar bij het horen van het woord pips.
'Het gaat me goed.' antwoord ik Marie's vraag. 'Je ziet enkel het koude voorjaar weerspiegeld op mijn huid.'

 

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 augustus 2024 - 21:30

Mooi gedaan Elrie. Aan het begin zou je ‘Een antwoord krijgt ze niet’ kunnen schrappen zonder dat dit iets af doet aan het verhaal. Je zou daar voor in de plaats iets kunnen schrijven als: Marie gebruikte het woord pips, het woord dat oma stamelde de dag dat ik haar als een geknakt vogeltje aantrof. Wanneer je op het eind ‘het gaat me goed.’ Antwoord ik Marie’s vraag’ laat staan zonder de beschrijving ‘ik verstar’ etc. is het nog altijd duidelijk dat Eefje helemaal door haar herinnering in beslag werd genomen.  

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 augustus 2024 - 14:11

Hoi Elrie, 

Je weet met weinig woorden meerdere verhalen te schetsen, met een prettige overgang van de een naar het andere. De toon is mooi bitterzoet en de inhoud pakkend, zoals je een woord meerdere emoties en gebeurtenissen kan vangen. 

Heel mooi gedaan! 

Groet,

Nadine