Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#520 Het teken

21 augustus 2024 - 22:15

 

‘Waarom heeft u de signalen genegeerd? Nu is het te laat!’

‘Laat is het zéker!’

‘U begrijpt het niet meneer.’

‘Wie bent u? Ik dacht dat er minstens brand was uitgebroken met alle stampij die u maakte.’

Een indringende verflucht drong mijn neus binnen.

De man die op dat krankzinnig nachtelijk uur onophoudelijk op mijn voordeur had gebonst zag er onberispelijk uit. Het was niet het ongure type mens dat je op een dergelijk tijdstip zou verwachten.

‘Het spijt me. U zult me later bedanken. Als u toch eens wist…’ De man nam vlug zijn hoed van zijn hoofd, knikte kort naar me voor hij verder sprak. ‘Mijn naam is Alfred Kando. Ik ben al eerder bij u aan uw deur geweest, telkens gaf u niet thuis.‘ De man draaide zich kort om en sleepte een emmer tot aan de voordeur. De emmer was half geopend. Er stak een verfroller uit.

‘Ik heb het niet op dienstverleners aan de deur. Het is al laat. Ik wil u vriendelijk verzoeken te gaan.’

‘Ik ben hier niet om u een dienst te verlenen.’

Met trillende hand wees hij naar de nok van het dak.

‘Het raam? Dat staat altijd open. Ik slaap graag in een goed geluchte kamer. Voor zoiets hoeft u mij toch niet wakker te maken.’ Op het moment dat ik deze laatste zin had uitgesproken zag ik dat het niet het raam was geweest waar de man naar gewezen had. Aan de bovenzijde van het raamkozijn was in grote slordige halen een rood vierkant geschilderd.

‘Bent u helemaal gék geworden!’

‘Integendeel, we hebben geen tijd te verliezen. Heeft u een ladder?’

‘Nee, die heb ik niet. Een beetje mijn huis besmeuren! Ga weg! Ophoepelen! Ik bel de politie!’

De man begon te huilen: ‘U begrijpt het niet, u heeft geen tijd te verliezen! Ze kunnen elk moment hier zijn! Dat vierkant moet weg anders bent u er morgenvroeg geweest.’

Hij duwde mij de emmer verf in handen en rende weg. Een grote klodder verf was op mijn pyama beland. In de verte blafte een hond. Ik keek de straat door. Een licht knipte aan. Het raam van mijn overbuurvrouw werd geopend.

‘Marcel, wat is dat voor een tumult? We proberen hier te slapen!’

Ik bestudeerde het raamkozijn boven haar om me ervan te vergewissen dat daar niet ook een groot rood vlak was aangebracht. Alleen mijn huis bleek deze speciale behandeling te hebben gekregen.

Het raam werd met een klap gesloten. De verf op mijn pyama was wit, niet rood. Had de man werkelijk willen verhinderen dat me iets naars kon overkomen? Ik besloot het zekere voor het onzekere te nemen, zocht in mijn schuur naar een ladder en maakte wit wat vlak daarvoor nog rood was.

  

 

Gi

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2024 - 12:14

Emmy, als je naar 'bewerken' gaat, kan je nadien met Enter+Shift de witregels wegwerken. Goed verhaal trouwens en ik denk dat ik nog witte verf staan heb ergens. Nu even checken of er een rood vierkant op mijn dak staat. :-)
Maar tussen ons gezegd en gezwegen: een teveel aan witregels heeft mij nog nooit gestoord bij het lezen. 

Lid sinds

1 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2024 - 13:36

Bijzonder verhaal. Mooie verborgen drijfveer van de schilder en de "magisch-realistische" sfeer heb je mooi neergezet. Wel met een iets te nadrukkelijke woordkeuze hier en daar voor mij. De dienstverlener-woordenwisseling en de reactie op het open raam vind ik té wereldvreemd en zijn dan niet Bomansiaans genieten meer, maar stokken mijn lezen. De acties daarentegen vind ik heel mooi gekozen en gedoseerd. Het huilen van de man, het rood en wit: complimenten.

Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
23 augustus 2024 - 18:08

Gaaf verhaal; het deed me denken aan een omgekeerde tiende plaag uit Exodus. ("God gaf Mozes de opdracht om de deuren van de Israëlieten te besmeren met bloed van een lam. (...) De volgende dag waren in de huizen die niet besmeerd waren alle eerstgeboren kinderen dood. " - Wikipedia) 

Interessant verhaal.

 

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 augustus 2024 - 10:10

dag Emmy

Een wat vreemde insteek, maar je tekst staat er wel, is prettig om te lezen, wat bizar maar dat mag.

Je schrijft vlot maar ik zou hier en daar een zin schappen (dat hij al langs geweest is bv. omdat dt het gegeven van het nachtelijk gebod wat teniet doet, en het element van de dienstverleners: zou je dat zeggen in werkelijkheid?)

Leuk verhaal wel

Johanna

 

 

   

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 augustus 2024 - 11:27

Onheilspellend. Ongetwijfeld heeft de man het beste met je voor, maar hoe weet hij ervan? Al met al graag gelezen. Chapeau.

 

Lid sinds

1 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
26 augustus 2024 - 8:14

Moest na het lezen onmiddellijk denken aan de serie 'Handmaid's tale'. Beetje dystopisch verhaal. Met wat verbeelding kun je er ook Shakespeare in zien in een soort ridderverhaal. Rode kruisen ridders. Graag gelezen.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 augustus 2024 - 11:26

@robin_esperoza Dat is inderdaad ook door mijn hoofd gegaan, dat verhaal. Dankjewel!

@Johannawrote Dankje, ik had er vooraf ook niet op gerekend dat het een bizar verhaal zou worden, dat is zo tijdens het schrijven zo ontstaan. 

@JohnDoe: Merci!

@Rob Mientjes Ik heb de serie Handmaid’s tale nooit gezien. Een beetje dystopisch is het inderdaad wel!