Lid sinds

3 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker

# 514. Naastenliefde

11 juli 2024 - 15:27

 

Ik doe een uiterste poging me te concentreren op het licht van de spotjes boven mij. Het zijn lampjes, Cato. Lampjes. Ze bewegen niet. De lichtjes beginnen te zweven door de ruimte, ik knipper met mijn ogen. De lampjes zweven niet, Cato. Ze zitten vast. Focus en adem rustig in en uit.

Ik hoor mijn ademhaling, ritmisch, mijn lichaam beweegt mee, ik kom van de grond en zak er weer in, zak een stukje door de vloer. Kom op, Cato. Je zakt niet door de vloer.

De lampjes. Ze hangen stil, er is geen beweging. Een vlek vormt zich ertussen, wordt een zware schaduw, komt naar beneden en drukt op me, benauwd. Adem rustig in en uit. Focus.

Concentreer je op de buitenwereld. Neem bewust in je op wat je om je heen ziet. Ik denk aan de zachte stem van mijn psycholoog, het Vlaamse accent. Als je erin begint te geraken, probeer je dan te focussen op wat je ziet en hoort om je heen.

Lampjes, keukenkastjes, het geluid van de altijd druppende kraan. Tik, tik, tik. De schaduw wordt een grote klok, de wijzers komen puntig naar me toe, ik tik ertegen, tik, tik. Ben ik mijn pillen vergeten vanochtend?

Keukenkastjes, drukkende schaduw. Nee, de lampjes, tik tik tik, de wijzer. Nee, kraan! Ademhaling. Tik, tik, tik. Focus, Cato!

Razende woede komt vanuit mijn buik omhoog, “Focus op de buitenwereld, Cato” schreeuw ik, zie ik mijn psycholoog zeggen. De woede komt als een draaikolk naar buiten, de klok neemt de vorm aan van een brullend beest. Kijk naar de lampjes, kijk naar de kastjes, tik, tik, tik.

Ik begin de psycholoog hard en gemeen uit te lachen. Tranen stromen over mijn wangen. Heb jij, Claudia, psycholoog, heb jij ooit gevoeld wat ik nu voel? Gillend van de lach, tranen over mijn wangen, pijn in mijn buik, gierende angst. “Focus op de lampjes,” gil ik.

De buurvrouw. Ze zet me rechtop, klemt haar armen om me heen, mijn rug tegen haar zware boezem, mijn hoofd in haar nek, haar stem in mijn oor. “Catootje, lieverd, Catootje, je bent bij mij”.

Mijn hart bonst als een razende, ik snik als een kind, trek mijn knieën op en leun zwaar tegen haar aan. Zachte woordjes, lief, warm, veilig.

Mijn ademhaling, rustiger. De keukenkastjes, de lampjes, tikkende kraan. Alles is oké.

De buurvrouw. Warmte, zachtheid, troost, liefde.

Claudia, zó komt alles goed.

 

 

 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juli 2024 - 16:52

Hoi Anneke, welkom op het forum. De verwardheid komt er duidelijk uit, maar niet alleen in het verhaal. Ook de tekst leest als een verwardheid van woorden en verdient schrijftechnisch de nodige aandacht. Hier en daar ontbreken leestekens en alles is als een waterval van gedachten aan elkaar geschreven. Althans, zo leest het voor mij. Sommige zinnen heb je tussen aanhalingstekens gezet zodat het duidelijk is dat ze hardop gezegd worden, maar ook een aantal zinnen niet waarbij dat wel zou moeten.
Vaak helpt het een verhaal even weg te leggen en er de volgende dag nog eens naar te kijken. 

Het zijn lampjes Cato.. ---> achter lampjes moet een komma staan. Cato is een aanspreking. Zo zijn er meer van deze zinnen.

“focus op de buitenwereld Cato” schreeuw ik ---> Focus moet met een hoofdletter, voor en achter Cato hoort een komma. Bij een onderbroken gesproken zin komt voor het aanhalingsteken een komma.
“Focus op de buitenwereld, Cato,” schreeuw ik

“Focus op de lampjes” gil ik ---> Dit is een nieuwe zin. Focus moet dan met een hoofdletter en achter lampjes hoort nog een komma.

Catootje, lieverd, Catootje, je bent bij mij. ---> volgens mij zegt de buurvrouw dit, dan moet het tussen aanhalingstekens.

Lid sinds

3 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juli 2024 - 18:10

Hartelijk dank Fief, voor je verwelkoming en de tijd die je hebt genomen voor een terugkoppeling. Dat het leest als een waterval van gedachten was ook wel het idee. Maar het moet wel leesbaar blijven uiteraard. Ik heb er nog eens naar gekeken.

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 juli 2024 - 10:09

 

Dag Anneke,

Leuk gevonden, de lampjes. Dan zitten we meteen in het verhaal. Ook de opbouw naar de escalatie, de totale paniek vind ik mooi en natuurlijk verlopen. Ik heb er dan ook niet zo veel op aan te merken!