Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#508 Het is toch je kind

28 mei 2024 - 15:46

 

‘Je gaat niet huilen, hoor mam!’ waarschuwt hij me voor de zoveelste keer.
‘Nee, natuurlijk niet.’ Ik hou mijn vingers achter mijn rug gekruist.
Zoonlief vertelde een jaar geleden doodleuk dat hij nog niet wilde gaan studeren. Hij wilde eerst een tussenjaar nemen waarin hij zes maanden door Azië ging reizen. Hij zou de reis bekostigen met bijbaantjes en zelf alles regelen. Waar nodig sprongen we bij; die goedkope vlucht over Rusland zagen we niet zitten.

De dag van vertrek is sneller aangebroken dan ik had gehoopt en zo staan we in de vertrekhal waar de lucht dik is van enthousiasme en reislust, maar ook van afscheid en tranen. Ik voel de knoop in mijn maag dikker worden. Onvermijdelijk is daar het moment.
‘App je als je er bent?’
‘Ja, mam. En ja, ik laat regelmatig iets van me horen en ja, ik pas op met wat ik eet.’
Ik geef hem een stevige knuffel en voel zijn armen strakker om me heen dan hij met woorden laat merken.
‘Nou, ga maar snel. Goede reis en veel plezier.’ Ik slik en slik nog een keer als hij zijn spullen pakt. Voorbij de controle zwaait hij voor de laatste keer. De eerste tranen trekken een spoor over mijn wang.

De kalender vult zich langzaam met kruisjes. De angst dat hem iets overkomt, is nog steeds aanwezig; het zijn landen met andere opvattingen over zaken. Wat als hij in zijn naïeve onbezonnenheid iets zegt of doet wat daar niet goed valt? In mijn dromen zie ik hem opgepakt worden en achter de tralies verdwijnen omdat hij de verkeerde personen tegen het lijf liep. Wat als hij op een onbegrepen manier behulpzaam wil zijn? Zou hij zijn tassen wel controleren? Kan hij ons wel bereiken als hij ons nodig heeft?
De vragen blijven, maar ik merk dat de beren minder worden met elke foto en elk enthousiast bericht dat zoonlief me stuurt. Er zijn zelfs nachten dat ik niet badend in het zweet wakker word.
Om de reis met hem mee te beleven, googel ik de plaatsen waar zijn reis hem brengt; stiekem ben ik trots en een tikkie jaloers dat hij dit avontuur is aangegaan. Wat een ervaring moet dit voor hem zijn.

Met nog een paar kruisjes te gaan, kijk ik uit naar het moment dat hij weer veilig voor me staat en ook de laatste beer het hazenpad gekozen heeft.

 

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 mei 2024 - 21:22

Goed geschreven en voor elke ouder herkenbaar, denk ik! De spanning had iets meer kunnen zijn, bijvoorbeeld door de zoon nonchalante radiostiltes te laten nemen. Maar da's gezeur, ik vind het een fijne reeks observaties van herkenbare emoties.

Graag gelezen!

Martin

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 mei 2024 - 22:18

Hoi MMP, bedankt voor het lezen. Het verhaal is waargebeurd en zo ook opgetekend. Ik had er inderdaad meer spanning in kunnen brengen. Daar denk ik nog over na.

Lid sinds

1 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2024 - 8:52

Mooi klein en invoelend verhaal. Dit is speciaal een mooie zin:

Ik geef hem een stevige knuffel en voel zijn armen strakker om me heen dan hij met woorden laat merken.

Zo'n zoon ja. Graag gelezen. 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2024 - 9:53

De mens lijdt het meest door het lijden wat hij vreest.

Mooi verwoord, John Doe. Zo is het precies. Dank je wel voor je reactie.

 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2024 - 10:05

Hoi Sandra, ik begrijp dat jouw kind nu op reis is. Grappig dat je je herkent in mijn verhaal. Bedankt voor het lezen. 

Lid sinds

6 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2024 - 11:11

Ben blij dat ze hier voorlopig nog veilig onder moeders vleugels blijven (de oudste is 10 jaar) al gaat de tijd hard genoeg... Maar ik kan me helemaal meeleven, je verwoordt het allemaal heel goed. Daardoor graag gelezen!

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2024 - 11:46

Een reisduif de vleugels afknippen, hoort niet, dan maar afzien.

Ik begrijp de slotzin niet: de laatste beer het hazenpad? Doelt dat op je laatste kind het kot uit?

GG!

 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2024 - 12:02

Hoi Tony, ken je de uitdrukking "beren op de weg zien"? Gaandeweg het verhaal verdwijnen die beren, maar de laatste beer uit die uitdrukking verdwijnt pas als zoonlief heelhuids is teruggekeerd.
 

Lid sinds

4 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2024 - 13:26

Hoi Fief, 

Je verhaal laat goed zien wat zorgen van ouders zoal kunnen zijn. Niet alleen bij jongvolwassenen, maar ook nog meer in de ´kinderfase´ Want zoon weet dat hij moeder moet verzekeren dat hij goed eet.
De belevenissen van moeder zijn realistisch weergegeven en hebben een fijne balans tussen detail en meer algehele gevoelens. 

Als je meer woorden had gehad, dan had je vast nog iets moois toe kunnen voegen aan: Stiekem ben ik trots en een tikkie jaloers dat hij dit avontuur is aangegaan. Wat een ervaring moet dit voor hem zijn.

Daar zou je dan kunnen terug kunnen blikken op de al dan niet wilde jeugd van moeder en daar vast (enkele) paralellen kunnen vinden. Maar het feit dat je dit laat doorschemeren en het desondanks toch 'alleen' bij de bezorgde moeder laat - woordenaantal of niet-  maakt wel dat je laat zien dat deze moeder oprecht bezorgd en lief is, geen controlefreak die geen vertrouwen in haar zoon en/of zijn kunnen heeft.  Dat geeft een heel prettig effect. 

Mooi verhaal, goed gedaan! 

Groet, 

Nadine
 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2024 - 13:58

Hoi Nadine, bedankt voor je fijne reactie. Met meer woorden had ik er inderdaad nog iets aan toe kunnen voegen, maar nu moest vooral het wachten overheersen. 

Lid sinds

7 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2024 - 22:42

Ha Fief, hier rent er nog klein grut rond, maar ik vrees nu al de dag dat het zover is. Dat wachten lijkt me vreselijk. Mooi verhaal en goed geschreven.

Je gebruikt in dit verhaal vaak de semicolon. Ik denk dat het mooier is om de laatste op te splitsen in twee losse zinnen.

Om de reis met hem mee te beleven, googel ik de plaatsen waar zijn reis hem brengt; stiekem ben ik trots en een tikkie jaloers dat hij dit avontuur is aangegaan. ---> [..] zijn reis hem brengt. Stiekem ben ik trots [...] aangegaan.

Er staat boven Azië een gek streepje op de i.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2024 - 0:20

Hoi KingCharles, Azië is aangepast. Bedankt voor het lezen en je kritische blik. Ik gebruik vaker puntkomma's als ik vind dat de zin erachter een verlengde is van de zin ervoor. Het is hier de verklaring waarom ik de plaatsen googel. Ik vind het zelf beter met puntkomma. 

Siv

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2024 - 6:58

Hoi Fief

Ik heb zelf geen kinderen, maar ik kan me wel voorstellen dat je in de rats zit. Mijn moeder was al bezorgd toen ik voor de eerste keer alleen naar Zweden ging.

Gelukkig is de zoon weer veilig thuis.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2024 - 16:16

@ Laura, ik vergeet je bijna te bedanken voor het reageren en je compliment.

@ Siv, zoonlief is met een rugzak vol ervaringen en belevenissen weer teruggekeerd. Dank je wel voor je reactie.

Lid sinds

3 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2024 - 1:12

Hoi Fief,

Dat het waargebeurd is, voelde ik vanaf de tweede alinea. Zo herkenbaar, iedere ouder snapt dit. De reacties hierboven spreken voor zich.

Gaaf dat waargebeurd soms mooier is dan fictie.

ZGG,
Taco

Gi

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2024 - 9:52

C'est la vie(f), als de cocon openbarst en de vleugels droog zijn, vliegt de vlinder de wijde wereld in. Zeer mooi relaas over de jonge kerel die de wereld gaat verkennen en de moeder die trillend achter blijft. 

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 juni 2024 - 8:09

Hoi Fief,

Goed verhaal! Ik zat er helemaal in. Je hebt helder verwoord hoe het is als je kind voor een langere periode in het buitenland is. De laatste zin vind ik ook erg goed.