Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

506 - Iedere dag

15 mei 2024 - 14:44

Mijn moeder en ik zitten in een kleine kamer, aan het eind van de gang van de longafdeling. De arts legt rustig uit wat er gevonden is. Op de CT-scan is een vlek te zien op de alvleesklier en in haar rechterlong zit iets wat daar niet hoort. Het woord kanker neemt ze niet in de mond, maar haar boodschap is duidelijk.
“U doet er goed aan zoveel mogelijk te genieten van iedere dag.”
Ma knikt stilletjes. “Dank u, dokter.”
We blijven op de bank zitten nadat de arts de kamer heeft verlaten. Ma staart door het raam naar buiten. Daar wordt er hard gewerkt aan het stadscentrum van Leidsche Rijn. Bouwvakkers krioelen als mieren tussen hijskranen en stellages van beton en ijzer. Het nieuwe verrijst, het oude verdwijnt.
“Bah, het valt mij tegen,” verzucht ze. “Ik had best nog even door gewild.”
“Ja, dat snap ik.” Ik slik de brok in mijn keel weg, mijn tranen gaan haar niet helpen.
Een paar maanden eerder reden we samen naar de uitvaart van een zwager van haar. “Mijn tranen zijn op,” vertelde ze in de auto. “Gek hè? Ik ben wel verdrietig, maar huilen, nee. Dat kan ik gewoon niet meer.” Ook nu blijven haar ogen droog.
Ze draait naar mij toe en kijkt mij aan. “Hoe lang zal ik nog hebben, denk je?”
“Dat weet de dokter ook niet precies.” Natuurlijk heb ik dat de arts zojuist gevraagd. Niets is zeker, zei ze, een paar maanden misschien. Het was niet tot mijn moeder doorgedrongen.
“Ik hoop tot de zomer. Het is zo fijn als het warmer wordt buiten.” Ze is een notoire koukleum en een geboren optimist.
“Ik hoop het ook, ma,” zeg ik voorzichtig. “Maar je moet rekening houden met dat het korter kan zijn.”
“Ik hou hoop,” zegt ze. “Anders is er nu al niks meer aan.” We zijn samen een tijdje stil. Morgen mag ze naar huis, ze is dan een week opgenomen geweest. “Als je mij komt halen, wil je dan chocolaatjes meenemen? Niet die goedkope van Albert Heijn of zo, maar echt lekkere. Voor de meiden hier. Ze zijn zo aardig voor mij geweest.”

De volgende ochtend neemt ze uitgebreid afscheid van de verpleegkundigen, met voor iedereen een aardig woord. Een van hen houdt het niet droog. “Je moeder is zo’n lief mens,” fluistert ze tegen mij.
Ik knik en glimlach. Dat is ze.

Lid sinds

3 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
15 mei 2024 - 15:15

Prachtige beschreven. De mengeling van hoop, berusting, verdriet en aandacht voor anderen komt heel realistisch over en door je eigen reactie weet ik waarom.

ZGG,
Taco

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
16 mei 2024 - 18:03

Mooi, aangrijpend verhaal, ManMetPen. Ik zie niets verkeerds in je verhaal, maar toch wil ik graag wat kwijt over mijn idee over de verwoording ervan.
Gezien de teneur van het verhaal zou ik meer kortere zinnen willen lezen, afgewisseld met langere.
Verder vind ik het te dichtgetimmerd en te netjes; je geeft de lezer weinig ruimte om op ontdekkingstocht te gaan of zelf wat in te vullen.
Voorbeeld:
"Mijn moeder en ik zitten in een kleine kamer, aan het eind van de gang van de longafdeling." In deze beginzin vertel je al bijna het hele verhaal. Ik zou "Mijn moeder en ik" vervangen voor "wij". Verder lezend wordt wel duidelijk wie "wij" zijn. Ook vermelding van longafdeling kan weg, want dat wordt al snel duidelijk.
"De arts legt rustig uit wat er gevonden is. Op de CT-scan is een vlek te zien op de alvleesklier en in haar rechterlong zit iets wat daar niet hoort." Ook hier zit alles dicht. Als je zegt: "De dokter spreekt kalm over de CT-scan. Vlek op de alvleesklier, De rechterlong ..." zeg je genoeg.
Zo zijn er nog veel zinnen die korter kunnen en informatie die weg kan. Ik zou nog eens kijken wat je allemaal kunt schrappen. De ruimte die hierbij vrijkomt, kun je dan gebruiken voor het beschrijven van bijvoorbeeld de kamer waar je op de dokter wacht.

"Bouwvakkers krioelen als mieren tussen hijskranen en stellages van beton en ijzer. Het nieuwe verrijst, het oude verdwijnt." Prachtige zin, vol symboliek.

Hulde voor het schrijven van zo'n persoonlijk, emotioneel beladen verhaal. Mij lukt dat niet goed. Ik heb het één keer geprobeerd, maar ik word er naar van. In lied- of versvorm gaat me dat beter af.

Lid sinds

5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 mei 2024 - 18:37

Dit is heel aangrijpend. Ik heb niks toe te voegen, maar wilde gewoon even laten weten dat ik ook een brok in mijn keel kreeg die ik weg heb kunnen slikken.

Mooi, emotioneel beladen stukje.

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 mei 2024 - 20:35

Thanks Fief en Gerie!

Musonius, je hebt zeker een punt. Da's altijd de pest met té snel een tekst plaatsen, het moet eigenlijk nog rijpen. Waar ik in andere stukken soms juist heel veel open laat, heb ik het hier inderdaad dichtgemetseld.

En over het schrijven van een persoonlijk, emotioneel beladen verhaal... ik heb hard geoefend, zie hier het resultaat. Vers van de pers ;-).

@Rachel: dank je wel, dat raakt mij dan weer. In dit soort teksten zoek ik naar de juiste balans van emoties. Het moet invoelbaar zijn, zonder 'over de top' te gaan. Daarom laat ik zeker dergelijke teksten vaak lang rijpen (laten liggen, schaven, laten liggen, schrappen, enzovoort). 

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 mei 2024 - 16:02

Hoi ManMetPen, 

Ik vind het een goed geschreven verhaal. Nu moet ik wel zeggen dat ik het onderwerp en sommige aspecten een tikkeltje cliché vind, ik zie zo een van de tientallen series voor me waarin zo'n gebeurtenis zich voordoet. Dat is op zich niet erg, maar ik zou wel willen aanraden om er een element aan toe te voegen waardoor juist dit verhaal beklijft en niet al die anderen. 

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 mei 2024 - 9:24

Beste Anna,

Dank voor je feedback. Ik heb iets anders proberen te maken dan jij voor ogen had, denk ik. 

Groet!
Martin