Afbeelding
Pinguino Kolb - Flickr
Pinguino Kolb - Flickr
Nou ja, “afkijken” – wat ik bedoel is léren van de meesters, zoals de Stephen Kings, de Harlan Cobens en de Dan Browns (al hoor ik van die laatste niet zo veel meer). Elke meesterschrijver heeft zo zijn of haar eigen schrijfstijl waar je de schrijver aan herkent, maar waar het me hier om gaat is hoe ze het voor elkaar krijgen hun lezers zodanig te boeien dat ze het boek achter elkaar willen uitlezen. Wat ze ook kenmerkt is dat ze soms lak hebben aan schrijfregels – er wordt bijvoorbeeld vaak flink geTellt en niet geShowt, waarbij die ‘fout’ het verhaal alleen maar boeiender maakt.
Hoe flikken ze dat?
Gelukkig hebben veel bestsellerschrijvers een warm hart voor schrijvers-in-spe en geven ze tips. Hier een paar van:
Zelfs mensen die hem niet lezen kennen de naam Stephen King en diverse titels van zijn grote oeuvre, waarvan er veel zijn verfilmd. Wat zijn zijn adviezen?
Lezen – lezen – lezen – zoveel mogelijk. Laat de tv staan en zet je streamingdiensten uit, haal boeken bij je boekwinkel of de bibliotheek en laat je hoofd vollopen met betoverende verhalen. Dat krikt je eigen schrijfkunde flink op.
Sommige beginnende schrijvers proberen hun schrijven op te krikken door ‘dure’, pretentieuze, lange woorden en jargon te gebruiken. Nog afgezien van de kans dat die verkeerd gebruikt worden, is er de nog grotere kans dat ze het tegenovergestelde effect hebben, waardoor de schrijver een opschepper lijkt óf een zielepiet die zich vergeefs als een welbespraakt iemand probeert voor te doen (oeps, schreef ik bijna: eloquent!).
Schrijf “Pieter zette de koffie.” in plaats van “De koffie werd door Pieter gezet.” Actieve zinnen komen als sterk en duidelijk over. Passieve zinnen kunnen als onduidelijk en onzeker overkomen. Waarbij niet gezegd is dat je nooit passieve zinnen mag gebruiken, want soms heb je tekst die wat wankel overkomt nodig. En soms is het goed voor de afwisseling.
Als Stephen King bezig is met een boek, schrijft hij elke dag en zo lang mogelijk. Als hij dat niet doet verstarren zijn personages in zijn brein en lossen ze op. Ook plot en ideeën verdwijnen.
Dus zit je eenmaal in de flow, probeer die dan vast te houden door zoveel en zo vaak mogelijk te schrijven.
Huh? Ik moest toch zo lang mogelijk blijven schrijven? Jawel, maar als het boek af is, moet je rust nemen; al te lang doorrazen kan averechts werken. Ontspan dus en als je weer meer energie hebt kun je wat afstand van je boek nemen en het teruglezen om fouten, tegenstrijdigheden, saaie stukken en andere ongewenstheden op te sporen en te corrigeren.
En wees optimistisch. Je schrijfavontuur zal zeker minder goede momenten hebben, en misschien wil je er dan mee stoppen. Probeer toch vol te houden, ook als je steeds ‘nee’ krijgt te horen als je je boek naar een uitgever stuurt. Er hoeft er maar één ‘ja’ te zeggen, en als dat niet gebeurt kun je je boek ook zelf uitgeven. Of anders een volgend boek schrijven.
Veel succes!
1. Is informatieanalist van beroep.
2. Is schrijver omdat ze schrijven heerlijk vindt.
3. Schrijft momenteel haar boek Verstrengelde Deeltjes.
4. Schrijft ook artikelen op haar schrijftipswebsite Singularity.nl.
5. Schrijft zo nu en dan een kort verhaal en publiceert dat dan ook op haar site.
6. Twittert over van alles en nog wat.
7. Heeft als motto: ik bid niet maar vloek wel.
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Comments
Een belangrijke tip mis ik…
Een belangrijke tip mis ik…
Een belangrijke tip mis ik hier. Vooral Stephen King gaf altijd aan: voor een verhaalidee vraag je je af:....Wat als......