Lid sinds

2 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

'Show don't tell' toepassen

13 november 2022 - 18:03

Hoi,

Ik zal mij eerst even kort voorstellen. Ik ben een meisje van 15 jaar en vind het super leuk om verhalen te schrijven. Ik wilde al een tijdje graag een boek schrijven, maar voelde mij soms nog best onzeker er over, omdat ik nog jong ben. Ik heb dat gevoel aan de kant gezet en ben een jaar geleden begonnen aan het schrijven van een boek. Eerst alle dingen uitgeschreven en toen was ik er aan begonnen.

Met veel plezier heb ik er aan gewerkt en na 9 maanden was het eindelijk af. Ik wilde het manuscript graag opsturen naar een uitgeverij. Dat heb ik toen ook gedaan en ik kreeg al snel een antwoord terug. Bij mijn verhaal viel er bij hun op dat ik nog best veel vertellend schreef. Dat vonden ze jammer, want het is mooier en beter om de lezer helemaal op te laten gaan in het verhaal. Ze hadden mij de tip gegeven om me te verdiepen in het schrijfprincipe: 'Show don't tell'. Als ik mijn verhaal met dat principe zou verder schrijven, wisten ze zeker dat de kwaliteit van mijn verhaal zou toenemen. 

Ik had zelf nog nooit echt gehoord van het schrijfprincipe 'Show don't tell'. Ik ben mij er in gaan verdiepen en zag ook in mijn verhaal dat ik te veel vertellend schreef. Nadat ik mij er in had verdiept, wilde ik graag het gaan herschrijven met de feedback die ik had gekregen. Schrijven is een ambacht, wat je door het veel en vaak te doen steeds beter onder de knie zult krijgen. 

Ze zeiden dat ik me niet uit het veld moest laat slaan als ik, zoals ik toen had, bij mijn eerste manuscript te horen kreeg dat een uitgever er nog geen uitgave in ziet. 

Ik vond dit eerst soms lastig, maar ik wilde echt verder gaan met schrijven. Ik ben nu een maandje terug begonnen met het herschrijven van mijn verhaal met het principe Show don't tell. Alleen loop ik soms een beetje vast, want hoe vaak kan ik dit precies toepassen in het verhaal en is het ook nog oké om stukjes vertellend te schrijven? Kan ik hier afwisseling in gebruiken? 

Tips zijn zeker welkom! 

Alvast hartelijk bedankt!

Groetjes, 

rh_schrijven

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2022 - 10:43

Dag rh,

Je vraagt lijkt me echt iets voor proeflezen. Dat is een onderdeel van deze website waar je een stukje van je tekst kunt plaatsen, met de vraag om feedback. Dan kun je er specifiek bij zeggen dat je op zoek bent naar manieren om meer te 'showen', en waar het oké is om te 'tellen'. Waarschijnlijk krijg je daar goede tips die heel specifiek op jouw tekst van toepassing zijn.

En de uitgever heeft hierin gelijk: laat je nergens door uit het veld slaan en blijf doen wat je leuk vindt! Een goede schrijver worden kost tijd, en elke alinea die je schrijft geeft je meer ervaring.

Groeten,
Silver

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
14 november 2022 - 11:58

Ik ben nu een maandje terug begonnen met het herschrijven van mijn verhaal met het principe Show don't tell. Alleen loop ik soms een beetje vast, want hoe vaak kan ik dit precies toepassen in het verhaal en is het ook nog oké om stukjes vertellend te schrijven? Kan ik hier afwisseling in gebruiken?

Ja, je kunt zeker afwisseling gebruiken in 'showen' en 'tellen'. Dat is juist heel erg goed, omdat het het leesplezier bevordert. 

Een tip: vertel je verhaal en show wat er gebeurt; dan heb je een mooie balans. Een voorbeeld:

Je vertelt dat je personage - laten we zeggen Fien - naar haar vader gaat om hem te laten weten dat ze niet verder wil met haar studie.

Je showt hoe ze dat doet: je beschrijft haar houding, hoe haar lichaam voelt (bijvoorbeeld trillende handen, bonkend hart, maagpijn), hoe ze de omgeving ziet (bijvoorbeeld vaag, omdat ze alleen maar kan denken aan de reactie van haar vader, of dat ze van de zenuwen overal tegenaan stoot als ze naar hem toe loopt).

Hoe erger Fien opziet tegen het gesprek met haar vader, des te meer ruimte jij als schrijver hebt om haar emoties te showen. Probeer je daarbij 110% in te leven in haar en probeer bij de beschrijving van haar gevoel ook origineel te zijn en clichés te vermijden. Bij veel goede boeken kun je de kunst een beetje afkijken (hoe beschrijft een schrijver emoties - let daar eens nauwkeurig op).

Tweede tip: zintuigen kunnen erg behulpzaam zijn. In het geval van Fien bijvoorbeeld: 

* horen: suizende oren,
* zien: wazig uitzicht,
* proeven: droge mond,
* ruiken: de geur van vaders sigaret,
* voelen: koude vingers.

En zet inderdaad eens een fragment op Proeflezen.