Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

#418 - De droom

11 September 2022 - 22:59

    Na een half uur kletsen over de film Her hoorde ik de redacteur van mijn collega-debutant aankomen. Sandra schoot van haar stoel af toen ze het ook hoorde. Ze wenste me nog snel succes voor ze haar laptop in haar tas propte en de gang door huppelde. Daadwerkelijk huppelend.

    Stiekem vond ik het jammer dat we niet langer door konden kletsen. Ik had nog uren gespreksstof met alle geschilderde personages die ik op de muren van de wachtkamer herkende. Zo anders dan thuis in Veenendaal. Gesprekken kon ik maar moeilijk verder brengen dan “lekker weertje buiten“ en van de voetbalkantines en kledingwinkels snapte ik de charme nooit. Maar hier? Hier was er kleur, leven en vonden mensen het juist leuk als ik uren doorratelde over mijn favoriete verhalen. Waarom ze zo cool waren. Waarom ze me zo raakten.
    Hier voelde ik me zo...normaal.

    ‘Ah, Menno!’ Een kale man met lichtblauw hawaii shirt en dikke krulsnor was naast me komen staan. Niet wat ik bij Robert had verwacht na ons mailcontact. Ik mocht het wel.
    ‘Ik ben echt veel veel veel te laat, sorry!’ Hij gaf me een handdruk zo stevig als zijn stem en klopte op mijn schouder.
    ‘Gaan we gewoon inhalen,’ zei hij, ‘geen zorgen! We hebben ook genoeg om het over te hebben, want Wereldmacht? Ik heb nog apart tijd tijd gemaakt om het een tweede keer te lezen.’
    Ik voelde mijn wangen rood worden. Hij had apart tijd gemaakt, voor míjn verhaal? Nee, het was vast gewoon beleefdheid. Ofzo.
    ‘Laat wel duidelijk zijn,’ zei hij, ‘we moeten eraan sleutelen. Veel op sommige plekken.’ Robert klonk serieuzer, gelukkig nog wel met een lach. ‘Meer zintuiglijk schrijven, meer doen met het conflict van Lucius qua thema. Alsnog heb je hem rétegoed uitgewerkt hoor.‘
    Noemde zo’n slim literair type als Robert mijn personage nou “retegoed uitgewerkt”? Dat…dat moest ook wel beleefdheid zijn.
    ‘Klaar voor?’
    ‘J-ja,’ riep ik, waarna we verder het pand in liepen.

    Was ik nu ook aan het huppelen?

 

 

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 September 2022 - 10:21

Hoi DrKlok, op zich een leuk verhaal. In de tegenwoordige tijd leest het misschien nog iets beter.
Voor mij voegt de tweede alinea niet veel toe aan het verhaal.

‘Ik ben echt veel veel veel te laat, sorry!’   ---> ik snap dat je hier wil zeggen dat hij erg laat is, maar drie keer "veel" achter elkaar leest nu als een typefout. Als je er erg aan gehecht bent, zou ik tussen de woorden een komma zetten. 

Hier voelde ik me zo...normaal. ---> voor en na een beletselteken hoort een spatie.

Ik heb nog apart tijd tijd gemaakt om het een tweede keer te lezen.’
    Ik voelde mijn wangen rood worden. Hij had apart tijd gemaakt, voor míjn verhaal?

Twee keer "apart tijd gemaakt" ( in de eerste zin een "tijd" te veel)
Misschien leest "speciaal tijd vrijgemaakt" beter.

Dat…dat moest ook wel beleefdheid zijn. ---> In een gesproken zin kun je het stotteren verwoorden, in een gewone zin zou ik het laten bij: Dat moest ook wel beleefdheid zijn.

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
12 September 2022 - 22:45

Bedankt voor je feedback Fief! Zal je opmerkingen qua taal en grammatica sowieso meenemen, goed om te weten.

Over je laatste opmerking: denk je dat stotterenin iemands eigen gedachten of in een monoloog past? Voor mij zijn gedachten alsof het personage dan tegen zichzelf praat, waardoor ik dacht dat iets als stotteren wel paste.

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
12 September 2022 - 22:46

Dank je Odile! :D

Is er iets specifieks waarvan je denkt dat het beter terloops verwezen kan worden? Dan kan ik het als voorbeeld meenemen om in mijn achterhoofd te houden voor later.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
13 September 2022 - 9:11

Ik kan je alleen maar aanraden om verhalen van anderen te lezen en te kijken hoe zij het doen en of dat je bevalt of niet. Ik dacht aan je inleiding versus dialoog met handelingen die nu twee blokken vormen.