Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

# 403 - De dorpsgek

25 mei 2022 - 15:27

 

Ik ben Henk, de schoenmaker, de dorpsgek.

De dorpelingen zeggen dat ik zo zot ben als een achterdeur. Dat deert me niet. Integendeel.

Zo kan ik rustig verder gaan met in het donker de katjes te knijpen. De één na de ander. Ik draai ze om mijn vingers. Geef ze snoepjes. Vertel ze verhaaltjes over kabouters en elfjes terwijl mijn handen zijn waar ze niet zouden mogen zijn. Geen kind dat een kik geeft. Ze zwijgen in alle talen.

In mijn jonge jaren had ik graag mijn grenzen verlegd maar ‘het schoenmaker hou je bij je leest’ , citaat van mijn vader, hield mij op mijn stoel gekluisterd.

Al jaren geef ik nu mijn klanten de goede raad om oude schoenen niet weg te gooien voor ze nieuwe hebben gekocht.

Ik zeg hen om niet zo op de tippen van hun tenen te lopen omdat de neuzen van hun schoeisel dan eerder verslijten.

Ik vertel hen dat ze die schoenen moeten aantrekken die hen passen. Niet in te nauwe schoentjes gaan staan.

Ze lachen eens hartelijk, nemen mij, die oude zot, niet serieus.

Ik neem hen bij de neus. Zij zijn de zotten.

Ik ben de wolf in schaapsvacht.

 

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
25 mei 2022 - 17:27

 

Commentaar Marc Hostwriters:
Een verhaal ondersteund door geijkte metaforen, allen gecentreerd om het personage van de schoenmaker (en tegelijkertijd een niet zo koosjere dorpsgek). Het voelt klassiek aan, ook door het aanhalen van de zegswijzen,  ware het niet dat er iets unheimisch is aan die Henk. Niet origineel wat metaforen betreft, maar in deze context onheilspellend. Wie ziet er nu gevaar in een gekke schoenmaker die de kindertjes vermaakt …?

 

Gi

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
25 mei 2022 - 17:32

Henk, de namen van gekken vindt men op alle plekken, ook in Wallonië en Frankrijk: le nom des fous se trouve partout. Maar bij Henkie gaat het meer om een partouse, vrees ik.

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 mei 2022 - 7:56

Hoi Marijcke, je verhaal heeft een duistere achtergrond. Natuurlijk spoort Henk niet. Je vertelt het en passant, maar het mist zijn uitwerking niet. Het bezorgde mij kippenvel. De aaneengeregen uitdrukkingen vind ik iets minder, te voorspelbaar. 

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 mei 2022 - 10:20

 

Commentaar Mili Hostwriters:

Het doet me goed, Marijcke, je weer zo actief te zien schrijven, ook op Facebook/Meta. Proza zowel als poëzie.

Hopelijk geeft het je ontspanning en afleiding in je nieuwe woonomgeving en nadat je zo ziek was.

Een bloem voor jou op je zonnehoed.

 

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
26 mei 2022 - 10:47

Goede Hemelvaartsdag Marc Hostwriters en alle schrijvers/schrijfsters die dit lezen.

Dank je wel voor de feedback die eigenlijk toch wel lovend was. Ik heb, denk ik, de opdracht niet helelaal goed begrepen door mijn zegswijzen te nadrukkelijk neer te schrijven. Ik had er wel plezier in.

Maar... en nu komt het, er zijn volgens mij wel (verborgen) metaforen. Of zie ik het mis dat in mijn verhaal van Henk, de schoenlapper, wanneer hij de katjes in het donker knijpt en iedereen zwijgt, metaforen als "iedereen zwijgt als het graf", "er kraait geen haan naar", "Oost West, thuis best", en "lacht in zijn vuistje", "wie laatst lacht, lacht best" te vinden zijn?

 

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
26 mei 2022 - 10:56

Dank je Mili voor je lieve woorden. Ja, zoals jij heel goed weet, heb ik moeilijke tijden achter de rug. Mijn tweede verhaal over Joris Leeflang, de jonge, rechercheur, die de moord in de kruiwagen moest oplossen, is in de laptop blijven pitten. Misschien komt het er ooit van om hem weer te laten ontwaken. Voorlopig hou ik mij aan mijn korte stukjes. Ik ben zo blij dat ik weer genieten kan van het leven, van het schrijven.

Fijne extra-zondag toegewenst en bedankt voor je 'likes' voor mijn gedichtjes. :)

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
26 mei 2022 - 11:23

Ik sluit me aan bij Marc, heerlijk verhaal in bekende metaforen. Juist door hier voor 'gebaande' metaforen te kiezen wint dit verhaal aan kracht (waar het normaal gesproken juist uitgesleten paden zouden worden, maar hier niet dus).

Volgens mij schrijft Marc ook niet dat je geen metaforen gebruikt. Juist de voorbeelden die je in je eigen reactie opsomt zijn de metaforen waar hij volgens mij (en ik in ieder geval), op doelt.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
27 mei 2022 - 10:18

Hallo Marijcke, de dag van ten hemelvaren is voorbij. Dank voor je mooie wens. Voor mij was het inderdaad een fijne dag. Ik lees eerst in een paar reacties dat je moeite had met de opdracht en nu staat hierboven een eureka moment. Heb je de metafoor omarmt? 

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 mei 2022 - 13:02

Ik vind de terloopsheid waarmee zijn duister geheim ter sprake komt griezelig, op een goede manier. De keuze voor de ik-vorm draagt daar ook toe bij, alsof je over zijn schouder meekijkt. Met de uitdrukkingen geef je hem een verheven karakter. Mooi gedaan!

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
28 mei 2022 - 17:55

Hallo Carneli, dank je wel voor je reactie. Eerlijk gezegd, ik weet het niet goed meer. Ik moet er nog eens goed over nadenken. Heb ik de metafoor omarmd met mijn Aha-moment? Dan heb ik het mijzelf moeilijker gemaakt dan het is en was ik ziende blind en horende doof! Na het lezen en herlezen van de positieve reacties op je inzending denk ik dat mijn euro is gevallen.

Nog een fijn week-end toegewenst. ;))

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 mei 2022 - 21:44

Hoi Marijcke, jouw gekke Henkie blijkt ook een sluwe Sjakie met zijn observatie 'Zij zijn de zotten.' Mooi hoe je en passant de duistere kant van deze kerel toont.