Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#396 - Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan

7 april 2022 - 11:02

 

Met een hoop kabaal strompelt Basje door de portiek. Hij ziet bij de buurvrouw het licht wegvallen achter de deurspion en blijft staan. ‘Ik weet dat je daar staat Corrie’, snauwt Basje. Eventjes blijft het stil maar dan gaat toch de deur open. ‘Mijn liefste kleine grote man’, zegt ze al leunend op haar wandelstok terwijl ze haar hoofd door de deuropening steekt. Basje voelt aan de toon al dat Corrie hem iets duidelijk wil maken. 

‘Je maakt nu al dagen zoveel kabaal hier in de flat. Wat ben je van plan met al dat metaal en die doeken?’ Trots kijkend naar de lege conservenblikken en oude lakens die hij verzameld heeft is hij overtuigd van zijn plan. ‘Ik ga van mezelf een vliegtuig maken tante Corrie, en dat doe ik voor u.’ Een kleine glimlach kan Corrie niet onderdrukken maar toch zet ze een serieuze toon op. ‘Jij kan alles bouwen wat je wil, maar een vliegtuig wórden kan toch helemaal niet?’

Basje kijkt heel even vertwijfeld naar de spullen die hij bij elkaar heeft verzameld. Zijn blik glijdt vervolgens naar zijn armen, verder naar zijn benen en calculeert zo de mogelijkheid van het onmogelijke in. Zijn vertwijfelde blik verandert in een zelfverzekerde grimas wanneer hij Corrie weer aankijkt. ‘Niemand is nog een vliegtuig geworden omdat niemand het ooit geprobeerd heeft. Zoals Pippi Langkous altijd zegt ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’

Corrie smelt bij de toelichting van Basje op zijn masterplan maar vraagt alleen nog waarom hij een vliegtuig voor haar wil worden?

‘Als ik een vliegtuig kan worden, dan kan jij het ook. Dan maakt het niet meer uit dat je niet meer kan lopen want dan kunnen we elke dag samen vliegen.’


 

 

 

 

 

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2022 - 13:40

Hoi Vincent, wat een bijzonder verhaal heb je geschreven. De laatste zin is vertederend. 

‘Ik weet dat je daar staat Corrie’, snauwt Basje.  ---> Voor een aanspreking hoort een komma.
Even verderop zegt hij "tante Corrie". Dat hij het snauwend zegt, valt voor mij wat uit de toon. De eerste alinea rijmt ook niet helemaal met het gevoel van de andere alinea's. 

... die hij verzameld heeft is hij overtuigd van zijn plan  ---> achter heeft zou een komma fijn zijn voor de leesbaarheid.

Ik ga van mezelf een vliegtuig maken tante Corrie  ---> voor tante Corrie hoort ook een komma

‘Niemand is nog een vliegtuig geworden omdat niemand het ooit geprobeerd heeft. Zoals Pippi Langkous altijd zegt ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’

De eerste zin leest niet zo lekker. Misschien: Het is nog niemand gelukt een vliegtuig te worden, omdat ...
Het is jammer dat je de tweede zin zo voluit schrijft. Het staat al in de titel, dus hoef je het hier naar mijn idee niet meer te noemen. Je onderschat hier de lezer. Met de eerste zin is voor mij in ieder geval wel duidelijk dat je hier het motto van Pippi bedoelt.
achter zegt hoort een dubbele punt.  ... altijd zegt: 'Ik heb ....

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2022 - 16:26

Hi Fief,

Dank voor de waardevolle feedback! Dit is mijn eerste stukje dat ik hier plaats en ik weet dat ik nog veel bij te leren heb. Dus dit betekent als groentje erg veel voor me. Dank en ik ga het aanpassen!

Groetjes,

Vincent

Lid sinds

2 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 april 2022 - 16:27

Ik begrijp wat Fief zegt over de eerste zin maar ik kwam meteen in het verhaal. Een aandoenlijk verhaal, ik zag het zich voor mijn ogen afspelen.