Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#390 - Broederliefde

22 februari 2022 - 21:09

 

Wilfried lag languit te luieren op de grasgroene helling, in de schaduw van de oude beukenboom. Het begon reeds te schemeren, en de koele avondlucht verdrong de lichtjes onaangename hitte van de late lentezon. Hij gooide zijn hoofd naar achteren, sloot zijn ogen, en nam, zoals ongeveer elke avond, zijn toevlucht tot het rijk der herinneringen.

Het was inmiddels acht jaar, drie maanden en zestien dagen geleden. Het was een uitzonderlijk koude winter geweest, alles piepte en kraakte. De velden lagen er desolaat bij, even dood als doods. De ooit zo vruchtbare aarde was veranderd in een dorre, kille planeet, overheerst door verwilderde steppes, geschroeide woestijnvlaktes en onherbergzame bergtoppen. De meeste dieren hadden reeds het onderspit gedolven, de mens zou dra aan de beurt zijn.

Het was op die barkoude winterdag dat de mens een pact met de duivel sloot. De wereldbevolking was afgenomen tot een goeie duizend zielen, de menselijke soort was bovendien zo verzwakt dat zij niet eens meer in staat was om voor nakomelingen te zorgen. De toekomst zag er niet bepaald rooskleurig uit. En, zoals dat wel vaker gaat in tijden van uiterste wanhoop, nam de mens zijn toevlucht tot de duisternis.

De duivel, vermomd als gewiekst zakenman, in strak driedelig maatpak gestoken, had een ultieme propositie: in ruil voor een mensenoffer mocht elke nog levende ziel kiezen uit drie superkrachten: het vermogen om te vliegen door het zwerk, de mogelijkheid om de toekomst te aanschouwen of de kracht om eender welke last te dragen. Na enige discussie werd besloten het oudste lid van de gemeenschap, een 97-jarige vrouw, op de brandstapel te offeren.

Nadat de laatste asresten waren weggevaagd door de gure wind, stelde de duivel een twee voorwaarde: één iemand zou namelijk uitgesloten worden van gelijk welke superkracht. De gemeenschap mocht deze persoon zelf uitkiezen. Alvorens men tot een vergelijk kwam, bood een schuchter ogende jongeman zichzelf echter aan als vrijwilliger. De anderen, inwendig opgetogen, morden enkele ogenblikken, maar gingen algauw akkoord.

De duivel deelde hierna de superkrachten uit. Er werd uitermate evenredig gekozen, en de eerste maanden na de lucratief lijkende deal ging alles goed. Men vloog naar de hoogste bergtoppen om verse sneeuw aan te voeren, dat gebruikt werd als drinkwater. Men keek in de toekomst om komende stormen te kunnen voorzien. Men droeg de zwaarste materialen van plek A naar B om nieuwe burchten te bouwen.

Algauw liep het echter verkeerd. Er ontstonden drie aparte groepen, rechtlijnig tegenover elkaar, in absolute staat van vijandigheid. Lang duurde het niet aleer een bloederige oorlog uitbrak, waarbij vliegende mensen uit de lucht werden gekeild door gigantische rotsblokken, en krachtpatsers werden verstikt door metershoge, van de hoogste bergtoppen afkomstige sneeuwlawines. Om over de zieners die zich, na het ontdekken van een onbestaande toekomst, massaal in de afgrond stortten nog maar te zwijgen. Neen, het duurde niet lang alvorens iedereen dood was.

Iedereen, behalve Wilfried. Die liep ondertussen de grasgroene helling af, en dacht, met de oude beukenboom op de achtergrond: “Mijn broer is de domste nog niet!”.

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 februari 2022 - 22:26

Hoi AOVV,

Je verhaal leest als een sprookje. Dat is het spreekwoordelijke compliment, maar ik bedoel er ook inhoudelijk gezien wat meer mee.

Je maakt regelmatig gebruik van duidelijke tijdsaanduidingen, zoals Het was op die barkoude winterdag. Ook laat je de duivel terugkomen (een fantastisch of ander mythisch wezen komen ook vaak on sprookjes voor.) Bovendien heeft je verhaal duidelijk de bedoeling om een moraal bij te brengen en daar waren sprookjes vroeger voor bedoeld. 

Ik vind het vooral mooi gevonden hoe je de superkrachten waaruit de mensheid kan kiezen combineert met de toch al dystopische setting; als het al een en al ellende is, wordt je niet vrolijk van waarzeggerskwaliteiten. En toch al brute mensen die iemand op een brandstapel willen gooien om superkrachten te krijgen, kan je er de donder op zeggen dat diezelfde mensen nog eens jaloers worden en elkaar uitmoorden vanwege de superkracht die ze persoonlijk niet hebben, maar anderen wel. 

Mooi gedaan!

Groet, 

Nadine

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 februari 2022 - 12:06

Ha AOVV, ik moest bij het lezen denken aan de torenbouw van Babel. Menselijke overmoed die wordt bestraft. De duivel probeert bij mensen de wens aan te wakkeren als God te zijn. Ook na herlezing, het is een mooi verhaal, inderdaad sprookjesachtig, begrijp ik niet wat de broer van Wilfried ermee te maken heeft.

Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 februari 2022 - 20:17

Mooi sprookjesachtig. Heerlijke taal. Het vraagt om meer plotverwikkelingen door toekomstvoorspellingen en dat de keuze voor de oude vrouw direct de verkeerde was. De duivel vind ik wel een groot personage. Had van mij in het ongewisse mogen blijven wie het betrof.

Lid sinds

2 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2022 - 15:30

 

Hallo AOVV, ik vind je verhaal leuk geschreven, Het leest nogal afstandelijk, zonder emoties, meer als een verslag.

Een paar opmerkingen:
geschroeide woestijnvlaktes: ik denk dat je verschroeide bedoelt
stelde de duivel een tweede voorwaarde
om verse sneeuw aan te voeren, die gebruikt werd 

Wie die broer van Wilfried is snap ik ook niet echt. Is Wilfried de broer van de duivel?

 

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2022 - 18:58

Bedankt voor de reactie, Nadine! De superkrachten heb ik inderdaad bewust zo gekozen, die kunnen makkelijk ingezet worden voor duistere zaken. Beetje clichématig, maar goed.

 

Groetjes

AOVV

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2022 - 19:01

Bedankt voor de reactie, iedereen!

Mooie verwijzing naar de toren van Babel, Maria Fransiska, daar kan je het zeker mee vergelijken. De broer van Wilfried is in mijn optiek de duivel, maar ik sta open voor andere interpretaties!

En wat het personage van de duivel betreft, Sakura, daarin volg ik je wel, nadat ik het zelf nog 'ns heb gelezen. Verdere plotverwikkelingen waren helaas niet mogelijk, ik moest nu al wat schrappen om tot 500 woorden te komen. :)