Lid sinds

3 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#381 - Mejuffrouw Montblanc zoekt hulp

21 december 2021 - 18:50

Beste Johanna,

Ik mag U, neem ik aan, tutoyeren? De mens die met mij schrijft doet dat namelijk bij iedereen. Zelfs bij de huisarts - en ik bedoel wie doet dat nu?

Enfin. Tijden veranderen. Dus ik 'je' jou. Ik ben ergens ook wel modern. Althans. Dat probeer ik nu te schrijven in ordinaire blokletters.

Maar er gaan dingen mis. Grote dingen. Mijn verwachting was, dat ik, Montblanc Meisterstuck Gold-Coated ballpoint, met meer eer gebruikt zou worden. In plaats daarvan werd ik bedrukt met de naam van een hoogstwaarschijnlijk inferieur bedrijf om als kerstgeschenk te belanden in een doos.

Dat kan toch niet? Welke pauper bedrukt een Gold-Coated ballpoint met een reclametekst? Een die ik zelf niet eens kan lezen? Nou, mij dus! Op 29 november 2020 werd ik mishandeld. En daarna werd ik in een doos gestopt met onder andere een kerststol en een zak naamloze paprikachips (of zoiets). Ik weet het niet zeker, want het was nogal donker in die doos. 

Het bood mij nog enige troost dat ik duidelijk het meest prachtige product in de doos was. Ik bedoel, de kerststol had niet eens echte roomboter bij zich. En een bioscoopbon? De mens die met mij schrijft, gaat niet naar een filmzaal. 

En trouwens. De mens die met mij schrijft is zelfs die titel niet waardig. Laten we spreken over 'Mens die met mij hoort te schrijven'.

Eerst werd ik vanuit de doos verplaatst naar een lederen handtas. Als grofvuil. Maar toch. Leer heeft toch een bepaalde grandeur. 

In de praktijk lag ik daar onder de tampons, muntstukken, een smartphone en zelfs pepermuntjes - die er niet zo uitzagen maar wel zo roken - in een raar blauw doosje.

Heel enkel werd ik uit die tas gegrabbeld en dan schreef ik dingen als: wijn, Smint, rijst, melk, die rotzooi voor over het vlees, hondenvoer.

Sowieso. Die honden. Ik lag een keer op een tafel en toen werd ik dus gegrepen door een hond. Snap je dat? IK? Een dure ballpoint. Gold-Coated. In de bek van een Spaanse bastaard!

De mens die met mij hoort te schrijven haalde mij weer uit die grote stinkende muil. (Waar ik ergens wel emotioneel over raakte. Want de mens die met mij hoort te schrijven liet mij in ieder geval niet opeten.)

Mijn nieuwe verblijfplaats is het aanrecht. Zoals ik je nu op dit moment schrijf op een viezige achterkant van een factuur op A4 formaat. Maar ik weet het nu. De mens die met mij hoort te schrijven gebruikt een laptop! EEN COMPUTER! 

Ik heb geen tips voor je, Johanna! Ik wil terug naar de tijd van U en handgeschreven woorden! Ik wil beleefd schrijven naar mensen. Ik wil dit jaar vergeten en verhuizen naar een mens die met mij schrijft. Over de wereld reizen en alles noteren wat een mens die schrijft ziet. Ik wil poëzie schrijven onder sinaasappelbomen in Spanje. Ik wil fictie schrijven vanuit Australië.

Ik wil dus dat U mij helpt! Breng me naar een mens die met de hand schrijft. Ik smeek U.

Hoogachtend,

Mejuffrouw Montblanc

 

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 december 2021 - 11:17

Mooi beschreven, Madrid! Ik zou bijna mijn eigen luxe balpen weer tevoorschijn halen. Leuke vondsten, die hond, het aanrecht, inhoud van de tas. 
Het zinnetje 'Nou, mij dus!' klopt denk ik niet helemaal. Je vroeg wie zo'n pen laat bedrukken, dus zou het iets moeten zijn als ' de mens die met mij behoort te schrijven'. 

Verder heb ik genoten van je brief!

Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 december 2021 - 12:20

Hallo Madrid, een mooi verslag van een wanhopige pen. Inderdaad gedegradeerd door een verkeerde gravure. Ik hoop dat de wens van mejuffrouw Mont Blanc wordt ingewilligd. Ik mis een beetje haar contact met papier. 

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
22 december 2021 - 17:27

Schitterend, die gebelgde, dikdoenerige pen, die toch alle recht van spreken (of schrijven) heeft. Heel mooi.

Puntjes:

  • Ik denk dat het verhaal nog leuker wordt als je de pen nog deftiger laat spreken, bv door er meer Frans doorheen te weven, bv: met meer eer > met meer egard.
  • Ik weet het niet zeker, want het was nogal donker in die doos. > Deze zin zou ik schrappen; de pen schijnt even later ook te kunnen zien dat de kerststol geen echte boter heeft en dat een stuk papier een bioscoopkaart is. Verderop in het verhaal schijnt de pen ook goed te kunnen zien in een donkere handtas.

Graag gelezen!

 

Lid sinds

2 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 december 2021 - 21:43

Arme pen, maar leuke invalshoek voor een vermakelijk verhaal. Enkele dingen die mij opvielen zijn al genoemd. Wat ik me verder nog afvroeg is wat nu eigenlijk de relatie is tussen Mejuffrouw Montblanc en Johanna. Komt Johanna daar bijvoorbeeld over de vloer, zodat ze de pen kan meenemen?

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 december 2021 - 14:23

Hoi Madrid, door jouw verhaal ging ik over het mijne twijfelen en werd het een rijm. Ik vond dat van jou zo mooi geschreven. Heel graag gelezen.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
23 december 2021 - 17:51

Goed gedaan. Ik sluit me aan bij Musonius, maak de pen nog iets parmantiger. Misschien kan je juist beginnen met 'Ik mag U neem ik aan wel vousvoyeren' en dan losgaan op het gemak van je en jij gebruik. Maar dat is slechts een terzijde.

Graag gelezen.

Lid sinds

3 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
24 december 2021 - 12:28

Dag Madrid, 

Leuk verhaal, heel prettig om te lezen. Ik vond de innerlijke inconsistentie tussen modern en klassiek wel leuk. Pennen (mensen) zijn niet altijd even rechtlijnig in wat ze denken. Ik weet niet hoe het komt, maar ik moet bij je titel altijd denken aan de rol van Emma Watson in Harry Potter (rare associaties soms).  

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 december 2021 - 13:32

Madrid, plezierig verhaaltje en een aardig personage. Hoeft voor mij niet deftiger, maar af en toe is MM inderdaad wel een tikje onlogisch (zoals met dat soms wel en soms niet kunnen zien da Musoius aangaf).  De logica wringt ook bij "Welke pauper bedrukt een Gold-Coated ballpoint met een reclametekst? Een die ik zelf niet eens kan lezen? Nou, mij dus!". Die pauper zou dus de firma moeten zijn, want die bedrukt. Of "welke stakker laat zich nu bedrukken.. etc." En dan wordt het "Nou, ik dus."
"De mens die met mij schrijft is zelfs die titel niet waardig. Laten we spreken over 'Mens die met mij hoort te schrijven'" wringt ook een tikje, want MM blijft hem mens noemen, terwijl ze zelf zegt dat hij die titel niet waard is. En bij "Heel enkel" denk ik dat je of "heel soms" of "een heel enkel keertje" bedoelt. Trouwens, is de baas van MM een man? Want "de mens" is mannelijk, terwijl "het mens" altijd een vrouw is ;-)
Verder zag ik geen muggen om te ziften, en heb ik het met plezier ge- en herlezen.

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 december 2021 - 23:23

Dag Madrid

Wat een mooie tekst. Ik vind het gewoon erg goed, mooie zinnen, schoon woordgebruik en dan die verongelijkte pen die zich over alles beklaagd, heerlijk gedaan.

Knap geschreven, graag gelezen!

Johanna