Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 368 De toets

26 September 2021 - 14:09

 

‘Hé John, jij hier? Lang niet gezien. Hoe is-ie?’
Ik neem een slok van mijn wijn in een vergeefse poging de blik van de vrouw voor me te ontwijken. Wat doet zij in vredesnaam hier?
‘Z’n gangetje.’ Normaal retourneer ik de vraag, maar ik sluit mijn mond in de hoop dat ze uit mijn gezichtsveld zal verdwijnen.  
‘Je ziet er goed uit. Hoe lang is het geleden? Tien, elf jaar?’
Ik onderdruk een zucht en kijk haar aan. ‘Twaalf.’
‘Jee, wat vliegt de tijd. Mag ik even bij je komen zitten?’
Ik maak een gebaar wat als ontkenning moet worden opgevat, maar door haar als uitnodiging wordt gezien. Daarin is in al die jaren niets veranderd. Toch herkende ik haar niet toen ze kwam aanlopen. In mijn herinnering had ze vettig sluik haar en een bril met jampotglazen. Nu gaat een elegante dame met losjes opgestoken haar, gekleed in een vlot jurkje met naar ik schat maatje 38 tegenover me zitten. De rieten stoel kraakt pas als ze haar rode Lancaster handtas over de leuning hangt. Als ik niet zou weten wie het was, had ik me beslist vereerd gevoeld. Nu vrees ik het onvermijdelijke.

Ze bestelt een koffie verkeerd en kijkt me daarna met grote, lichtbruine ogen, zonder glas ervoor, vol aan. ‘Woon jij hier nog steeds?’ Ik dacht dat je na school je vleugels uit wilde slaan.’

Ik neem nog een slok en kijk langs haar heen over de boulevard naar de zacht af en aan glijdende golven in de verte. Ik hoop dat het eruit ziet alsof ik nadenk, maar ik voel me betrapt. Ze weet overduidelijk niets, want ze doet veel te aardig. Ja, ik wilde inderdaad carrière maken, maar de vleugels die ik uitsloeg waren niet de mijne. Met alle gevolgen van dien.

Ik zwijg klaarblijkelijk te lang voor iemand met snelle hersenen, want ze vervolgt: ‘Best bizar dat ik nu met de grootste plaaggeest uit de klas aan één tafeltje zit. Dat tijd wonden heelt is dus geen fabel. Weet je nog dat jij dankzij een uitstekende Citotoets naar het gymnasium mocht en ik niet eens genoeg punten scoorde voor de havo? Meester Zunderdorp heeft nog zijn best gedaan om te bewijzen dat ik die week een black out had, maar het mocht niet baten.  Ik moest groep acht overdoen. Enig idee hoe erg dat was?

Ik staar naar de afdruk van mijn lippen en vingers op het wijnglas die door de zon meedogenloos worden onthuld.  Die vingerafdrukken zaten misschien ook nog op de toetsen die ik had verruild.  De hare voor de mijne. Een grap van een twaalfjarige met totaal verkeerde afloop gezien mijn versleten broek en de gaten in mijn sokken.

 

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 September 2021 - 17:19

Hey Carneli,

Goede vondst. Ergens vind ik het jammer dat de clou al verklapt werd middenin het verhaal. Misschien kan je dat weghalen en daar nog wat spanning toevoegen? 

Ergens heb ik het moeilijk dat een landloper in een caféetje wijn aan het drinken is, maar dat ligt aan mij :)

Graag gelezen!

 

Gi

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
26 September 2021 - 18:10

@Tony, deze keer ligt het niet aan jou. Landlopers drinken wel wijn maar aan de fles en niet op café.
@Carneli: een zeer geslaagd werkje.

Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 September 2021 - 19:56

Hai Tony, fijn dat je mijn schrijfsel graag gelezen hebt. Geef ik de clou halverwege weg? Dat heeft dan met jouw zesde zintuig te maken, want zelf zie ik dat niet zo.  Als iemand met een versleten broek en gaten in de sokken een landloper is, ben ik dat ook.

Dank je, Gi voor jouw positieve reactie op'mijn werkje'. 

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 September 2021 - 15:00

Hoi Carnelli, 

Je koppelt een geheim dat uit de hand loopt/ een verkeerde afloop heeft mooi aan de schaamte die daar bij kan komen kijken. Dat begint al mooi in de eerste regels en  dat heeft een mooi 'slotstuk' in het gebruik van het omschrijven van het (veranderde) uiterlijk en de kledingstijl van de personages. Dat is mooi gebruik van show don't tell. 

Een mooi verhaal waarin de elementen goed met elkaar verweven zijn. 

Groet, 

Nadine