Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Gedrukt, geleverd en nu fouten zien

Hoi,

Ik ben onervaren en heb mijn levensverhaal geschreven met de intentie dat het mogelijks inspirerend kan zijn voor anderen. Het was nooit een droom of een doel om een boek te schrijven, maar eerder een toevalligheid waardoor ik eraan ben begonnen.
Nu zijn er 50 boeken geleverd na 2 jaar bezig zijn en zie ik meerdere fouten ondanks dat ik alles zeker 1000x gelezen en nagekeken heb. Ook iemand anders had het gelezen op spelling, maar vermoedelijk zijn er nieuwe fouten ingeslopen door correcties te doen. Dat is balen natuurlijk! 
Nu vraag ik me af hoe ik dit het beste zou oplossen? 

Het is niet mijn intentie om aan grootschalige verkoop te doen, maar het zou natuurlijk fijn zijn om van mijn 50 boeken, er toch 45 boeken verkocht te krijgen. Echter voelt dit nu niet fijn door de fouten die erin staan om er zelfs een klein beetje winst op te maken...laat staan dat ik ze alle 50 kwijt geraak voor de aankoopprijs.

Iemand die raad weet, advies heeft?

Bedankt alvast,
Sarah

Lid sinds

6 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Dat is flink balen! Gaat het om veel fouten en zijn het grote of kleine?

En verder natuurlijk gefeliciteerd, dat je je boek voltooid hebt. 

Lid sinds

3 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hè, balen Sarah! 

Misschien heb je dingen over het hoofd gezien, juist omdat je er al duizend keer naar hebt gekeken. Op het laatst lees je dan niet meer wat er echt staat, maar wat je weet dat er hóórt te staan. Het is best lastig om de ‘auto-correct’ van je brein uit te zetten en de tekst telkens opnieuw woordje voor woordje, of zelfs letter voor letter, te lezen. Er zijn gelukkig wat trucjes die daarbij kunnen helpen, naast het inschakelen van een tweede lezer voor wie de tekst nog nieuw is.

Zo kun je de tekst tijdelijk een andere lay-out geven. Denk daarbij aan een ander lettertype, een groter lettertype of een kleinere pagina. Daardoor zorg je je weer met een frisse blik naar de tekst kijkt, omdat hij er visueel anders uitziet. Dit is ook de reden dat die kleine foutjes je opvallen nu je het fysieke boek in handen hebt: het format is anders, dus zie je weer nieuwe dingen.

Een tweede tip, die hiermee samenhangt, is om, voordat je naar de drukker stapt, het boek eerst een keer zelf helemaal uit te printen, gewoon op A4tjes. Niet alleen is het format dan anders dan op je vertrouwde computerscherm, maar ook zweren sommige redacteuren erbij dat je op papier beter fouten kunt spotten dan op een scherm. Daarbij kun je een bladwijzer gebruiken om de volgende zinnen af te dekken. Zo voorkom je dat je per ongeluk over dingen heen leest omdat je te snel wilt. Dit doe ik zelf ook vaak als ik op papier een tekst corrigeer.

Tot slot kan het helpen om de tekst die je corrigeert, hardop voor te lezen. Vooral als je je aandacht voelt verslappen zorgt dit ervoor dat je beter gefocust blijft. Hardop voorlezen dwingt je om nauwkeuriger te lezen.

Voor nu hebben deze tips misschien niet veel zin meer, als je niet van plan bent om je boek nogmaals te corrigeren en opnieuw naar de drukker te gaan. Zoals Vonne hierboven ook al aangeeft, ligt het eraan hoe storend de fouten zijn – en vooral hoe storend jíj ze vindt. Omdat het om een kleine oplage gaat, zou je eventueel in alle boeken een briefje kunnen toevoegen met een erratum waarin je de fouten aangeeft.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Nu zijn er 50 boeken geleverd na 2 jaar bezig zijn en zie ik meerdere fouten ondanks dat ik alles zeker 1000x gelezen en nagekeken heb. (...) Nu vraag ik me af hoe ik dit het beste zou oplossen?

Dit is héél erg vervelend! Maar helaas niet op te lossen. Je hebt die boeken nu eenmaal.

Beschouw het als leergeld. De enige oplossing is: een nieuwe oplage bestellen, maar dan éérst een proefboek aanvragen, dat goed nazien en op basis van een correct proefboek die nieuwe oplage bestellen.

De oude oplage vernietig je.

Klinkt hard, maar je krijgt die fouten niet uit de boeken die je nu in handen hebt. Diep ademhalen en opnieuw beginnen. Sterkte!

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Thérèse schreef; De oude oplage vernietig je.

Eens, maar 50 boeken vernietigen! Hoe dan? 

Idee ... Maak er een kunstwerk van. Een plantenbak. Een stoeltje. Meerdere boekensteunen. Behangpapier. 

Voorbeelden. 

- Een biblioboom. 

http://zalix.nl/fotografie/cultuur/kunstwerk/0379…

- Gevouwen boekkunst. 

https://nl.pinterest.com/pin/393853929886811175/  

 

- Gerecycleerde lounge bank. 

https://www.interieurdesigner.be/blog/woondecorat…

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Goede ideeën, Yrret! Je kunt er een tafeltje van maken, een wand mee bekleden/behangen, of een deur, een boekenkastje van maken. Wel één exemplaar origineel en in zijn geheel bewaren als aandenken!

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Nou weet ik niet wat je voor de boeken betaald hebt, en ook niet wat je budget is. En ik weet ook niet of je verwacht dat al (/veel van) je verkopen uit je eigen kring zullen komen.

Maar stél je hebt financiële ruimte om nog een keer 50 boeken te laten drukken, en stél je hoopt/verwacht buiten je eigen kring te kunnen verkopen, dan zou ik de exemplaren die je nu hebt uitdelen onder familie, vrienden en kennissen (waarbij je aangeeft dat er enkele foutjes inzitten). Eventueel kan je zeggen dat ze vrij zijn er een bedrag naar keuze voor te betalen. Enige 'voorwaarde' die ik zou stellen is dat het boek niet doorverkocht of uitgeleend mag worden.

Voor die mensen is het natuurlijk reuze leuk om een heuse Sarah Vanhertsberghe in de kast te hebben staan. En met een beetje geluk promoten ze je boek in hun eigen omgeving. Wie weet krijgen ze visite, die het boek ziet staan en er nieuwsgierig naar wordt. Wie weet vertellen ze hun collegae over dat interessante boek dat ze gelezen hebben. Of wie weet vinden ze het boek zo goed dat ze er een berichtje aan wijden op social media. Misschien ook niet, misschien verdwijnen er zo 50 boeken in boekenkasten, waarna er weinig meer mee gebeurt. Maar persoonlijk zou ik liever hebben dat ik 50 boeken in 50 kasten heb staan, dan 50 boeken in een doos op zolder, of nog erger: ze vernietigen ;)

Voor de tweede druk zou ik dan bovengenoemde adviezen ter harte nemen, in het bijzonder die van Roos' Redactie. En dan vooral ook de mensen aan wie je de eerste oplage uitgedeeld hebt laten weten dat er een nieuwe, verbeterde versie te koop is.

Als je juist je eigen omgeving als primaire doelgroep zag, is bovenstaande natuurlijk minder handig (afhankelijk van het belang van financiële winst natuurlijk).
 

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi,

Dank je voor het advies! 
Ik had het afgedrukt op A4 om door een 2de persoon te laten lezen, maar doordat ik die fouten dan nog digitaal moest aanpassen zijn er dingen fout gelopen blijkbaar.  Eigenlijk zijn er daardoor meer fouten. Sommige stukken tekst kwamen op een andere plaats te staan omdat dat beter leest, maar ipv knippen/plakken deed ik hier en daar kopie/paste en staat het dubbel. Stom van me!
Ik tracht ze te verkopen aan de aankoopprijs in bekende kringen (ik geef relaxatie en heb wel vaste mensen die benieuwd zijn naar mijn verhaal) om zo toch een deel te recupereren.
Uiteraard zijn ze op de hoogte van de fouten die erin staan, maar vinden ze de inhoud belangrijker dan de zinsbouw.
Het is toch 500€ waar we het over hebben... slik... dus ik had wel graag dit putje terug gevuld. Uiteraard zonder winst. 

Ik neem de tips mee voor het geval ik toch mag bijbestellen, maar dat verwacht ik niet. :) 

Liefs,
Sarah
 

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

500 euro voor 50 boeken is een fiks bedrag. Begrijpelijk dat je dat niet 'in de sloot wilt gooien'.

Wij kennen niet de specificaties van je boek (volume, papiersoort, illustraties, zwart-wit of full colour e.d.), maar misschien kan een herdruk wel goedkoper.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Dan kun je een rekensom maken van inkoop- (*) en verkoopprijs (**) en op het internet zoeken naar een gunstige optie. Met een goede balans tussen inkoop en verkoop houd je geld over. Daarvan kun je wellicht de nieuwe oplage bekostigen. Dit kan natuurlijk niet als je de boeken tegen de prijs van het drukken verkoopt.

(*)
Behalve de hierboven genoemde specificaties zijn formaat en omslag (soft cover of hard cover) net zo belangrijk voor de uiteindelijke drukprijs; een boek met een harde omslag is veel duurder dan een met een soft omslag.

(**)
Voor welke prijs verkoop je je boek?