Lid sinds

6 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Falende personageontwikkeling

Het probleem waar ik mee zit, is dat de mensen die mijn kortverhalen lezen dezelfde opmerkingen geven. Ik heb het blijkbaar moeilijk met het neerzetten van geloofwaardige personages. Mijn verhalen voelen geconstrueerd aan en de langzame evolutie van de personages ontbreekt. Mijn personages handelen in functie van mijn plot, los van hun psychologie. Nu is mijn vraag hoe ik dit het beste aanpak? Dit voelt als een ernstig probleem en ik zit met de handen in de haren, want ik heb geen idee hoe ik dit moet aanpakken. Heeft iemand nog tips over het ontwikkelen van personages?

Lid sinds

8 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Darkbirt,
De tip die ik je kan geven is voordat je begint met schrijven je personage(s) alvast vorm te geven.

Omschrijf de persoon in uiterlijk en leeftijd, zoek er desnoods een foto bij die je ergens van het internet afplukt. Bedenk dan zijn of haar levensloop vanaf baby tot nu. Moeder, vader, broers, zussen, opleiding, werk, karakter, bijzonderheden zoals gedrag, eetgewoonten, hobby’s, kledingstijl e.d. Als het voor het verhaal belangrijk is, kun je ook nog denken aan het land/de woonplaats, klimaat, leefsituatie – flat of villa e.d.

Als je je personages klaar hebt, kun je gaan schrijven en je verhaal vormgeven. Houd de omschrijvingen van de personages steeds bij de hand en kijk of ze goed passen in je verhaal. Kleine aanpassingen zijn natuurlijk mogelijk, mits je dit dan consequent doorvoert in het hele verhaal.

Je kunt het ook omdraaien. Als je verhaal klaar is, inclusief plot, en je merkt nu dat je personage er niet in past, ga dan eens bedenken welke personage er wel in past. Geef dit personage vorm. Houd de omschrijving bij de hand, ga terug naar het begin van je verhaal en pas het consequent aan. 

Heel veel succes!

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Darkbirt. Je kunt je personages laten ontwikkelen door ze een verandering te laten ondergaan. Die verandering kan lichamelijk zijn, mentaal (tot bepaalde inzichten komen) of ze kunnen in een slechtere persoonlijke situatie eindigen dan ze aan het begin van het verhaal hadden. Om die verandering tot stand te brengen, moet je het je personage moeilijk maken met tegenslagen of conflicten met vervelende figuren. Op die manier dwing je het hoofdpersonage om te veranderen. Hij/ zij moet immers actie ondernemen om de tegenslag of het conflict te boven te komen.

Om je personages geloofwaardiger te maken moet je ze emoties geven, maar pas op dat je het niet overdrijft. Geef ze bepaalde angsten mee of interne conflicten waarmee ze worstelen. Zorg dat ze logisch reageren op bepaalde situaties. Veel succes!

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

" de langzame evolutie van de personages ontbreekt. Mijn personages handelen in functie van mijn plot,"

Dit lijkt me typerend voor korte verhalen.

Misschien ben je wel een heel goede korteverhalenschrijver.

Net als Therese adviseer ik: plaats een verhaal op proeflezen. Dan kunnen we zien of je lezers gelijk hebben of niet.

Lid sinds

6 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Bedankt voor alle reacties en de tijd die jullie genomen hebben om me te helpen.

Ik ben het nog aan het overwegen om het op proeflezen te zetten, het probleem is dat het verhalen zijn van mijn portfolio van mijn schrijfopleiding. Ik weet niet of het me in de problemen brengt als ik ze online zet.

Edit: Ik heb een heel kort kort verhaal geplaatst in proeflezen.

Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Darkbirt

Hoi Darkbirt,

Ik gebruik voor de hoofdpersonen uit mijn boek karakterkaarten. Daarop staat een overzicht van onder andere hun karakter, nationaliteit en leeftijd. De karaktereigenschappen heb ik verdeeld in positieve en negatieve. Door deze kaarten naast mijn manuscript te leggen, kan ik makkelijk zien hoe ze in een situatie reageren. Na een tijdje gaan je personages met hun karakters zo goed in je hoofd zitten, dat je precies weet hoe ze in elkaar steken.

Ik vind dit heel handig werken, wellicht jij ook. Misschien heb je er wat aan!

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Iedereen vormt een beeld van een personage in een verhaal van hoe het personage is - hoe het zich normaal gedraagt. Als het dan dingen gaat doen die daar tegenin druist, wordt een personage ongeloofwaardig. Zorg dus dat je altijd weet waarom een personage iets doet (ook al leg je dat verder niet uit). Een (meer of minder) uitgebreide achtergrond schrijven (zoals eerder opgemerkt) is een goede methode.

Een mooi voorbeeld, ook al is dit enigszins een zijspoor, is Lord of the Rings van Tolkien. Tolkien heeft de achtergrond van zijn fantasiewereld zo uitgebreid uitgewerkt dat dit merkbaar is als je het boek leest. Zelfs al gaat het verhaal zelf helemaal niet verder in op bepaalde details, vaak genoeg bekruipt je het gevoel dat er heel veel achter schuilt. En dan wordt bepaald gedrag en bepaalde acties van karakters, ook al snap je het als lezer niet, een stuk aannemelijker en daarmee geloofwaardiger.