Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 353 Een waarheid

3 juni 2021 - 10:27

Ik minder vaart en kijk opzij. Het pad naar de voordeur van mijn ouderlijk huis, waaruit we dertien jaar geleden vertrokken, is volledig overwoekerd, en de dichte, grijze luxaflex achter het voorkamerraam ontneemt alle zicht. Mijn ogen dwalen naar het kamertje erboven, waar ik vaak huilend op bed naar de waarheid van At seventeen van Janis Ian lag te luisteren.
    Ik rij de straat uit met de gedachte dat mijn waarheid nog steeds het verdriet van toen is, terwijl ik alweer heel wat jaren als accountmanager bij een groot bedrijf werk. Dat was ook de reden dat ik veel te snel instemde, toen hij op de schoolreünie van vorige week vroeg of ik hem vandaag, ‘for old times sake,’ bij café Marktzicht zou kunnen ontmoeten.
    Ik parkeer de auto in een zijstraat, trek mijn rok recht en loop op mijn hakjes langs het lyceum waar we elkaar leerden kennen. Herinneringen aan zijn abrupte afwijzing dringen zich op als ik vanaf de overkant naar het café kijk. Het terras is leeg, dus is hij weer te laat, terwijl mijn ouders een briefje moesten ondertekenen als ik twee minuten te laat de klas in kwam.  
    
Ah, daar is hij, in zijn geruite colbertje boven die eeuwige ribbroek. Met de nonchalance waarmee hij mij voor zich wist te winnen, praat hij even met de ober voor hij gaat zitten. Ik steek de straat over, terwijl ik nog snel de speld uit mijn opgestoken haar trek.
    
Als hij me ziet schuift hij een stoel naast de zijne alsof we, net als vijftien jaar geleden, mensen die langslopen een cijfer voor leukheid gaan geven.
    
‘Mooi. Je bent er. Ik heb alvast een tosti met kaas en een limoncello voor je besteld.’
    
In de seconden die volgen, onderga ik een soort staaroperatie, want ik krijg opeens helder dat hij toen ook alles voor me regelde. 
    
‘Hallo, John. Ook mooi dat jij er bent. Alleen hoef ik niet te weten waarom je me weer wilt zien, want ik heb zojuist besloten dat het andersom niet het geval is.  Je hebt me ooit verleid door te zeggen dat ik het slimste en mooiste meisje van de klas was, maar toen je voor de lerarenraad moest komen was je te laf om toe te geven dat we een relatie hadden. Misschien wordt het tijd dat ik aan iedereen ga vertellen wat voor leraar jij eigenlijk bent.'

https://youtu.be/VMUz2TNMvL0

Gi

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
3 juni 2021 - 10:37

Caroline, goed verhaal. In de teksten van deze week lijkt het wel of heel Nederland aan de roséwijn zit. In de laatste alinea staat er een 't' teveel aan: ...hebt me ooit verleid... .Nu ben ik wel benieuwd hoe de hoofdpersoon het aan boord gaat leggen om haar ex John het vuur aan de schenen te leggen.
Om Musonius, Frank Noé en andere muziekliefhebbers te plezieren: jouw titel riep dit in mij op:https://www.youtube.com/watch?v=yYsOucFRrDI

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
4 juni 2021 - 17:31

Mooi verhaal, Carneli, al blijf ik wel zitten met de vraag waarom de man de hoofdpersoon die hij ooit gedumpt heeft na zoveel jaar ineens weer wil zien.

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
5 juni 2021 - 0:27

Ik geloof dat ik een eerdere versie heb gelezen, het is een mooi consistent verhaal geworden met dit nieuwe slot. Voor mijn gevoel wringt alleen die "abrupte afwijzing" wat: als je verwijst naar het loochenen voor de lerarenvergadering zou ik het eerder "verraad" noemen. Graag gelezen!

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
5 juni 2021 - 9:42

Ik zag de twist niet meteen aankomen. Goed geschreven. Misschien is de reden van de ontmoeting juist om er voor eens en altijd van los te komen. Dus niet zozeer 'old time sake' vanuit de hoofdpersoon, maar eerder een actief losmaken van het verleden.

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Stagiair
 • Redacteur
 • Uitgever
7 juni 2021 - 8:44

Ha Carneli,

Leuk verhaal en goede twist. Je neemt naar mijn smaak een wat lange aanloop met ouderlijk huis, aan komen lopen etc. Ik zou graag wat meer hebben gelezen over de climax. Hoe reageert hij? Wat voelt zij bij deze bevrijding?

Voor muziekliefhebber Gi: Ik dacht meer aan: https://www.youtube.com/watch?v=j7sTHoeH0eA