Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#348 Oranje onder

“Wat voor de duivel …!”
De koning wordt ruw uit zijn slaap gewekt door een symfonie van hamers, zagen en boren. Hij schiet woedend zijn bed uit, de gang in, maar zijn toorn mengt zich met verbijstering als hij ziet hoe kaal deze is. En niet alleen de gang; alle kamers zijn leeg. Geen meubilair, geen schilderijen, niets!
Wat is er gebeurd?
Hij brult om zijn bediendes, maar die zijn nergens te bekennen. Wel treft hij een leger van werklui aan.
Door de open voordeur ziet hij buiten de Grootmeester staan. Hij stormt naar hem toe.
“Grootmeester, waar is mijn personeel? Wat gebeurt hier?”
“Maar majesteit,” stottert de Grootmeester, “alles gaat precies zoals u hebt bevolen.”
“Zoals ik … Man, wat bazel je! Ik heb niks … ik ...”
“Uw paleizen worden omgebouwd tot sociale huurappartementen,” vervolgt de Grootmeester, “uw vakantievilla in Griekenland dient als opvanghuis voor vluchtelingen, uw landgoederen en bossen zijn tot beschermd natuurgebied verklaard, waar een jachtverbod geldt. En wat uw jacht betreft: die heeft u geschonken aan Women on Waves.”
“Aan wie?”
“U weet wel, van de abortusboot. Dat was de reden dat zelfs de Staatkundig Gereformeerde Partij akkoord ging met de opheffing van de monarchie.”
“Opheffing van de ...?” De vorst trekt wit weg en ploft neer op een stapel planken.
“Ja, u hebt dat gisteren live op televisie bekend gemaakt.”
“Deep fake!” krijst de monarch, ”Ik was gisteren in een of ander gat Koningsdag aan het vieren!”
“Dat was éérgister, majesteit.”
De koning snapt het niet. Het was écht gisteren dat hij zijn verjaardag vierde. Een geslaagde dag, op die vervelende protestzanger met zijn anti-koningsliederen na.
De vorst had hem nog boos toegeroepen dat hij maar eens een dag in zijn schoenen moest staan.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Musonius, wie was die zanger? In Brussel werd in de buurt van het paleis van Laken een iets langer dan normale zwarte Audi met Nederlandse nummerplaat opgemerkt met vier dametjes die volgens de berichtgever duidelijk over hun toeren waren.

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hij is goed, Musonius. Knap gevonden. Met plezier gelezen.

Hij schiet woedend zijn bed uit en zijn kamerjas en de gang in   ---> deze samentrekking van drie keer schieten klopt niet. Het uit zijn bed schieten is niet hetzelfde als het in zijn kamerjas schieten, wat ook niet hetzelfde is als het de gang inschieten. 

“Uw paleizen worden omgebouwd tot sociale huurappartementen,” gaat de bediende verder, “en uw vakantievilla in Griekenland tot opvanghuis voor vluchtelingen,  uw bossen en landgoederen zijn tot beschermd natuurgebied verklaard en verboden voor de jacht, en over de jacht gesproken: die heeft u geschonken aan Women on Waves.”

Dit is een erg lange zin met een hoop opsommingen. Ik zou met " uw bossen ..." een nieuwe zin beginnen. Ook "over de jacht gesproken ..." zou ook een nieuwe zin kunnen zijn.

Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Gi,
Wie de zanger is? Geen idee en ik ontken alles!

Fief,

Hij schiet woedend zijn bed uit en zijn kamerjas en de gang in   ---> deze samentrekking van drie keer schieten klopt niet. Het uit zijn bed schieten is niet hetzelfde als het in zijn kamerjas schieten, wat ook niet hetzelfde is als het de gang inschieten. 

Was als grap bedoeld.

De lange zin (en de rest van het verhaal) heb ik iets aangepast.

Dank voor jullie respons!

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Wat een prachtige slimme en creatieve twist geef je aan de opdracht, en dat zelfs zonder research! Echt een must read. Je zult zelf de protestzanger zijn, gezien je reactie onder de opdracht en wat ik van je weet (bard). Mooie elementen: alles waarin de monarchie in tegenspraak is met de linkse, steeds meer alom beleden waarden. En desalniettemin ben ik toch fan van de poppenkast, anders zal Rutte je uithangbord maar zijn, en je moet zo'n Jan Klaassen toch ook wat gunnen om mee te tellen.