Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 342 – Johans poëzie

 

 

 

 

Johans poëzie

 

 

Elke zondag verloopt als volgt: één keer wandelen, twee keer kerk en drie keer koffie. En nu is Johan achttien.

Het is mei. Eline ligt overdwars op zijn bed en kijkt hem aan. Ze draagt de vertrouwde lange streepjesrok en de witte blouse met kant. De zon straalt fel. Johan trekt de gordijnen dicht. Ze hebben elkaar al vaker aangeraakt. Dat gaat goed met een reforok. Haar borsten zijn glad in het gefilterde licht. Johan begint zwijgend bij haar veterlaarsjes. Ze staat het toe, misschien schokt het verlangen haar minder dan hem. Zijn nette broek zit veel te strak.

Voor de sfeer en tegen de stilte zet Johan de radio aan. Zijn vader ligt te ronken op de bank. Dat doet hij altijd op zondagmiddag. Zijn moeder slaapt op bed. De presentator met de diepe stem leest gedichtjes voor over liefde en tussendoor is er muziek. Candlelight. Een noodgedwongen mantra. De poëzie in Johans leven.

Hij heeft nog nooit een bloot meisje gezien. Niet in het echt. Elines huid is een beetje bruin. Haar lijf is mooi. Haar buik is plat en haar borsten ook. Vijftien, bijna zestien. 'Zal ik de deur op slot doen?'
Ze glimlacht.
Hij draait heel voorzichtig de sleutel om, kleedt zich uit en gaat bij haar liggen en daarna boven op haar. Het voelt als een natte droom die hij niet kan tegenhouden. Als een vlam, en dan als lava.
'Kom maar,' zegt ze.
Zijn magere ribbenkast maakt hem onzeker, maar de drift overstemt zijn gevoelens.

Johans moeder roept: 'Koffie!'

 

JS|2021

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Kruidnagel, Candlelight blijkt een inspiratiebron te zijn bij deze opdracht. Wat moet die koffie een anticlimax zijn geweest. Goed verhaal, graag gelezen. 

Die man met die diepe stem ---> twee keer die achter vind ik persoonlijk niet zo mooi. Verderop verklaar je al om welke man het gaat. (misschien een dubbele punt achter muziek?) Je zou hier "die" kunnen vervangen door "de".

Lid sinds

3 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Mooi Kruidnagel; leuk om te lezen. Candlelight, jeugdsentiment/
Een kleinigheid: Volgens het Groene Boekje is 'mantra' mannelijk. Het zou dus 'die' moeten zijn.

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Wat een mooi verhaal, bijna teder geschreven.

Wat mij betreft is het allerlaatste zinnetje met de mantra niet eens nodig. Volgens mij wordt de ontnuchterende kreet "Koffie" nog sterker als je hem op zichzelf laat staan.

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Kruidnagel, ongelofelijk treffend hoe je de sfeer schetst, diepe buiging! En dan dat pittige bakkie aan het eind, pfoe wat een spoiler ...
Met plezier en bewondering gelezen!

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Mooi geschreven. Ook qua oplopende spanning, die bruut afgebroken wordt.

Twee dingen die mogelijk met wat vooroordelen en foute aannames van mij te maken hebben: binnen zo'n streng religieuze setting verwacht ik dat een jong meisje niet zomaar de slaapkamer van een jongeman mag betreden. Ook het luisteren naar radio 3 lijkt me duivels. (En was Candlelight niet 's avonds?)

Maar dit geheel terzijde, want voor de duur van het verhaal kon ik er absoluut in geloven.

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dank voor je aandachtige lezing en complimenten, Hadeke!

De onderhuidse spanning, waar dit verhaal eigenlijk inderdaad te kort voor is, maar goed, leuk voor de fijnproever, is inderdaad het contrast tussen dat strenge geloof en de seks tussen tieners. In een langer verhaal had het een personage wat meer ontluikende diepgang of anders wel inconsistentie gegeven. Candlelight is inderdaad lang op 3fm geweest, 's avonds na bedtijd, maar ik las dat het daarna een eigen digitale zender had, dus permitteerde ik me de zondagmiddag.

Mooi dat je meeging in mijn uitstel van het ongeloof.

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Schitterend stukje proza!
Wellicht is het mooier als je de laatste zin omdraait en eindigt met 'Koffie!'

Met plezier gelezen!

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Kruidnagel, mooi geschreven! Die ouders weten het gewoon. Die weten gewoon wanneer de kans bestaat dat er kleding uitgetrokken gaat worden en daar stemmen ze hun schema op af. Dat kan niet anders.