Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#339 Simon het spinnetje

28 februari 2021 - 13:52

 

Gisteravond zocht ik mijn toevlucht buiten het ledikant. Het was weekend, beter zoek ik dan een veilig heenkomen. Wat gaan die mensen te keer, zeg! Stilliggen is er niet bij, het bed schudt dat ik er misselijk van word. Ik woon namelijk in een kier van het hoofdeinde, naast een matras.

Meestal heb ik profijt van de bewoners van dat matras. Als ik het koud heb, kruip ik tussen de plooien van hun warme lakens en hun huidschilfers zijn voer voor mijten, die ik lekker kan oppeuzelen.
Door de week werken ze allebei. Ze staan vroeg op en ik zie ze ’s avonds laat weer. Ze komen dan geeuwend de slaapkamer binnen, mompelen nog net ‘Truste’ tegen elkaar en vallen als een blok in slaap. Even woelen om hun ideale lighouding te vinden, maar daarna is het stil. Nou ja, afgezien van sporadisch gedraai.
Juist aan het eind van de week is er eten in overvloed. De mijten hebben zich de hele week kunnen voortplanten, dus tegen het weekend hoef ik nauwelijks moeite te doen om mijn buikje rond te krijgen. Op maandag wordt het bed verschoond, dan is er wat minder te eten en moet ik de broekriem aanhalen. Je hoort mij niet klagen, hoor, ik ben eraan gewend. En op dinsdag kan ik weer een enkele prooi verorberen.

Ik heb de nacht doorgebracht op mijn vaste logeerplek voor het weekend, op de lijst van een schilderij. Onder mij zie ik een van de matrasbewoners tot leven komen. Hij trekt zachtjes aan haar neus, waardoor ze wakker wordt. Ze lachen naar elkaar en kruipen dicht tegen elkaar aan. Zij haalt met glimmende ogen en een blos op haar wangen een blauw pilletje uit haar nachtkastje en stopt het in zijn mond. Hij grijnst naar haar en spoelt het weg met een slok water.
Het zal nog wel een paar uur duren voordat ik weer naar mijn kier kan.

 

= = =   HERSCHRIJF   = = =

 

Spin Simon

Gisteravond zocht ik mijn toevlucht buiten het ledikant. Het was weekend, beter zoek ik dan een veilig heenkomen. Wat gaan die mensen te keer, zeg! Stilliggen is er niet bij, het bed schudt dat ik er misselijk van word. Ik woon namelijk in een kier van het hoofdeinde, naast een matras.

Meestal heb ik profijt van de bewoners van dat matras. Als ik het koud heb, kruip ik tussen de plooien van hun warme lakens en hun huidschilfers zijn voer voor mijten, waar ik op mijn beurt van kan leven.
Door de week werken ze allebei. Ze staan vroeg op en ik zie ze ’s avonds laat weer. Ze komen dan geeuwend de slaapkamer binnen, mompelen nog net ‘Truste’ tegen elkaar en vallen als een blok in slaap. Even woelen om hun ideale lighouding te vinden, maar daarna liggen ze stil. Nou ja, afgezien van sporadisch gedraai.
Aan het eind van de week is er voedsel in overvloed. De mijten hebben zich de hele week kunnen voortplanten, dus tegen het weekend hoef ik nauwelijks moeite te doen om op voedsel te jagen. Op maandag wordt het bed verschoond, dan is er wat minder te kanen en moet ik de broekriem aanhalen. Je hoort mij niet klagen, hoor, ik ben eraan gewend. En op dinsdag kan ik weer een enkele prooi verorberen.

Ik heb de nacht doorgebracht op mijn vaste logeerplek voor het weekend, op de lijst van een schilderij. Onder mij zie ik een van de matrasbewoners tot leven komen.
Hij trekt zachtjes aan haar neus, waardoor ze wakker wordt. Ze lachen naar elkaar en kruipen dicht tegen elkaar aan.
Zij haalt met glimmende ogen en een blos op haar wangen een blauwe pil uit haar nachtkastje en stopt hem in zijn mond. Hij grijnst naar haar en spoelt hem weg met een slok water.
Het zal nog wel een paar uur duren voordat ik terug kan naar mijn kier.

 

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 februari 2021 - 16:06

Hoi Ton, weer een mooi Badhemd-verhaal. Geen transformatie van mens naar spin. Met plezier gelezen.

Gi

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 februari 2021 - 16:24

Sebastiaan, Simon, waarom beginnen spinnennamen telkens met een S? Goed bedacht, Ton. Dat blauw pilletje tegen een slechte adem, heb je daar het merk van?

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 februari 2021 - 16:28

Prachtig verhaal!
Ik had in mijn verhaal ook iets over mijtenjacht, maar dat heb ik geschrapt toen ik las dat mijten juist dol zijn op spinnen. Niettemin geloof ik best dat als een spin zo'n beest te pakken krijgt, de rollen omgedraaid zijn.
Met plezier gelezen.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 februari 2021 - 19:30

In onze matrassen schuilt een hele wereld waar we niets vanaf weten. Gelukkig maar, want anders zou ik er nooit meer rustig op slapen... Niettemin is spin Simon een schatje! Ik zie hem zo zitten op zijn lijstje :). Deze heerlijke beestenboel is een overduidelijke Ton Badhemd. Fijn leesvoer! 

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 februari 2021 - 19:45

Hi Ton, leuke invulling van de opdracht, ik mag die Simon wel! Voor mijn gevoel 'snapt' de spin de mensen echter te goed. Ik had het persoonlijk leuk gevonden als de spin in de veronderstelling was dat de mensen speciaal voor hem aan het zorgen waren, of dat de spin in ieder geval praatte als ze voor hem zorgden. Bijvoorbeeld dat ze hem eten gaven door de mijten, of dat ze het 'Truste' tegen hem persoonlijk zeiden en dat ze het bed voor hém opmaakten. 

Verder heb ik er niets op aan te merken. Graag gelezen!

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 februari 2021 - 21:01

Hoi Gi, dankjewel voor je compliment. Ik denk dat allitererende namen in de mode zijn.
Of het blauwe pilletje tegen slechte adem helpt, weet ik niet; ik hoor mevrouw Badhemd daar nooit over. Wellicht is het zo'n toevalstreffer van zo'n zonderlinge onderzoeker, die bij Pfizer een pilletje ontwikkelde tegen slechte adem, dat echter een bijwerking kreeg, waar Pfizer nu bakken geld aan verdient ... 😋

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 februari 2021 - 21:03

Hoi Musonius, dankjewel voor je compliment. Dat mijten dol zijn op spinnen, wist ik dan weer niet. Mijn HP heeft ze in ieder geval met graagte en in groten getale verslonden ...

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 februari 2021 - 21:15

Hoi Mike, dank voor je compliment. Ook jij hebt sympathie voor Simon, dat doet me deugd! Alleen denk ik dat het beter is dat hij en de matrasbewoners niet on speaking terms komen; de laatsten zijn nogal op hun privacy gesteld in de echtelijke bedstede en ik weet zeker dat het mannetje van die twee ernstig tekort zou komen als het vrouwtje op de hoogte was van die pottenkijker op de schilderijlijst. En dat wil ik niet op mijn geweten hebben ...  😋

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
1 maart 2021 - 17:19

Ha Ton,

Jij hebt een herkenbare stijl, fijn leesbaar, ook hier weer. Ik was even vergeten dat Pfizer naast het veelbesproken vaccin ook dat ene hardblauwe pilletje had ontwikkeld, dus dank daarvoor.

Wellicht kan de titel nog meer spanning krijgen, hij is nu vrij neutraal. De teneur van het verhaal is wat alledaags en woorden als 'oppeuzelen' en 'buikje' maken het tam, ondanks de erotiek.

In elk geval lijkt de mannenpil het omgekeerde effect te hebben van de/het mannencondoom (ik twijfel over het lidwoord, syntactic innuendo intended).

Maar al met al schets je een warm portret van het koppel en van Simons leefstijl, dat ik met veel plezier heb gelezen.

Hartelijke groet,

Kruidnagel

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
2 maart 2021 - 12:36

Hoi Kruidnagel, dankjewel voor je complimenten, ik word er bijna verlegen van ... 
Je suggesties over de spanning en het tamme; zeer welkom en nu ik ze lees vind ik dat je zeker een punt hebt. Ik ga erover nadenken hoe ik ze kan verwerken.
Wat betreft de omgekeerde werking; kijk voor de aardigheid eens naar https://schrijvenonline.org/forum/themaforums/wek…

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
2 maart 2021 - 13:21

@ Kruidnagel; je opmerkingen zijn - zoals steeds - zeer treffend, ik heb er mijn voordeel mee gedaan. Zie de herschrijf.
Alleen heb ik de titel niet echt spannend gemaakt; ik heb slechts het verkleinwoord aangepast. Ik wil namelijk de lezer die onbekend is met de opdracht niet in het duister laten tasten over de identiteit van Simon.
Nogmaals dank! 

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
2 maart 2021 - 13:23

@Gi. De naam Sebastiaan uit mijn verhaaltje komt uit een gedicht van Annie M.G. Schmidt dat ik ooit uit mijn hoofd heb moeten leren voor een voordrachtswedstrijd. Het begint met de onheilspellende regels:

"Dit is de spin Sebastiaan.
Het is niet goed met hem gegaan
."

Leek me wel toepasselijk.