Wekelijkse schrijfopdracht #335 - Happy place (met winactie voor het boek Schrijverig!)

 

Deze week hebben we een gastcoach, Kelly Meulenberg! Extra leuk, we verloten haar boek Schrijverig onder de schrijvers die meedoen aan de schrijfopdracht. 

Opdracht #335 - Happy place

Door Kelly Meulenberg

Omdat we de komende weken nóg meer binnen moeten blijven, lijkt het me leuk om een uitstapje te maken op papier. Het is niet alleen leuk om even weg te dromen, maar je oefent meteen met het beschrijven van de setting – een waardevolle schrijfvaardigheid voor ieder type verhaal.
Deze oefening is gebaseerd op eentje uit mijn boek Schrijverig: Het inspiratieboek voor beginnende schrijvers.

“Verhalen draaien om personages en de dingen die zij doen, maar de plek waar ze zich bevinden heeft daar een grote invloed op. Je gedraagt je op een bruiloft anders dan op een begrafenis, om maar wat te noemen. Door die plekken goed te beschrijven, komt je verhaal nog meer tot leven voor je lezer.

Beeld je even in dat je tijd doorbrengt op de plek waar jij je het gelukkigst voelt. Dit kan een echte plek zijn of een denkbeeldige. Je slaapkamer, je ouderlijk huis, je vorige vakantiebestemming. Een strand, een bos, een besneeuwde bergtop. Wakanda, Midden-Aarde, een sprookjespaleis…

Hoe ziet deze plek eruit? Wat doe je hier? Zijn er andere aanwezigen? Wat neem je waar? Denk aan alle zintuigen, dus niet alleen aan wat je ziet: wat kun je hier horen, ruiken, proeven en voelen? … Wat maakt deze plek zo bijzonder voor je?” (Schrijverig, pagina 79)

De opdracht: schrijf een korte tekst tussen de 200 en 400 woorden over iemand die voor het eerst op deze plek komt. 

Winactie

Onder de schrijvers die meedoen aan de schrijfopdracht verloten we een exemplaar van Schrijverig! De spelregels:

 • Plaats je verhaal zoals hieronder beschreven.
 • Stuur voor 2 februari 23:59 een mail met je naam en een link naar jouw verhaal op het forum. Gebruik als onderwerp van de mail 'Winactie'. 
 • Ben jij de winnaar? Dan kan je een mail terug verwachten met de vraag voor je adresgegevens!

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

 • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
 • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
 • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Kelly Meulenberg is schrijfster en schrijfcoach. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, manuscriptbeoordelingen en schrijfbijeenkomsten (als de coronamaatregelen dat toelaten). In oktober 2020 verscheen haar boek Schrijverig: Het inspiratieboek voor beginnende schrijvers. Het boek staat vol tips en oefeningen om te beginnen met schrijven en lekker door te gaan.  

 

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Fief zal mij wel weer bot vinden maar ik vind het inderdaad ongehoord dat enkele coaches er een farce van maken. Vermits aan deze opdracht daarenboven een wedstrijd is verbonden krijg ik erg de indruk dat het K.M. enkel te doen is om haar job als schrijfcoach aan te prijzen. Ik vrees dat ze daarmee het averechtse effect zal bereiken.

8 februari 2021 - 23:05

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dank voor het porren, Gi.

Mijn interesse was flink weggezakt, aangezien we al twee opdrachten verder zijn, maar nu ik de scherpe, analytische besprekingen met uitstekende suggesties van de coach lees, ben ik toch weer nieuwsgierig. Ze is nog wel even bezig, er zijn aanzienlijk meer inzending dan bij 334 en 336, hetgeen wellicht mede te danken is aan de aangekoppelde boekverloting.

11 februari 2021 - 19:50

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dank, Gi.
"Scherpe, analytische besprekingen met uitstekende suggesties van de coach." Daar ben ik volmondig mee eens Musonius.

Ik wil jullie eerbiedig melden dat ik net mail kreeg van de redactie dat mijn stukje als winnaar werd verkozen. Echter, na hen uitgebreid te loven en meerdermaal duidelijk te maken hoe blij ik ben met de toegereikte eer en de bijgaande complimenten onwaardig in ontvangst wil nemen, liet ik hen weten al een exemplaar van 'Schrijverig!' te bezitten. Zij zullen nu op zoek gaan naar een nieuwe winnaar (maar zoals jullie nu weten, eigenlijk de zilveren medaillist). 

Vandaar dus de vertraging.

(Het is toegestaan verhaaltjes te verzinnen op dit forum, toch?)

12 februari 2021 - 10:21

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Waarde Tony,

Gelieve mij niet euvel te duiden indien dit bericht je venijnig uit een overwinningsroes doet ontwaken, maar de prijs wordt niet toegekend aan het beste verhaal, doch eenvoudigweg verloot onder de mededingers.

Onder de schrijvers die meedoen aan de schrijfopdracht verloten we een exemplaar van Schrijverig!

Niettemin ware het je van harte gegund.

12 februari 2021 - 11:48

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Tony en Musonius, ik heb geen nummer gekregen voor die loterij. Wat mij wel wat tegen de borst stoot is dat Musonius en ikzelf zowat de enige zijn op dit forum die zich (durven) opwinden over het feit dat sommige coaches traag of nooit FB geven. Ze zullen er wel een goede reden toe hebben maar die kan dan toch ergens worden gemeld?
Oh, ja Tony, het siert je dat je niet voor de prijs hebt meegedaan (en dan toch nog winnen verdikke).

12 februari 2021 - 16:19

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik heb op dit verhaal ook geen reactie gehad, helaas. Ik begin me wel af te vragen of het zo nog zinvol is om mee te doen. Ook al doe nog niet lang mee, er komt weinig reacties van coaches. Ik vind het erg jammer dat sommige coaches wel op een aantal verhalen reageren, maar niet op ze allemaal. We doen toch allemaal ons best om elke week een nieuw verhaaltje te schrijven en te leren uit de vorige?

12 februari 2021 - 20:16

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik ben het er helemaal mee eens. Hoewel ik de feedback van mede gebruikers zeker waardeer, is het gewoon leuk om feedback te krijgen van degene die de opdracht heeft uitgeschreven. Ik vind het dan ook erg jammer dat Kelly Meulenberg niet op alle stukjes reageert. 

14 februari 2021 - 13:16

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik dacht dat het gedoe met sommige coaches een tijdsverschijnsel was maar als je terug gaat in de tijd kan je lezen dat in 2014 dit fenomeen ook al bestond.  Gelukkig hebben wij Fief die iedereen op tijd en stond verwent met haar adequate reacties.

14 februari 2021 - 16:05

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ach, we moeten gewoon een klein beetje geduld uitoefenen. Ze is nu op de helft, dus als het op dit tempo blijft doorgaan, heeft iedereen over twee weken wel feedback gekregen. Geduld is een schone zaak, zij die geloven haasten niet, haastige spoed is zelden goed, en σπεῦδε βραδέως.

15 februari 2021 - 19:04