Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Minor creatief schrijven

22 juli 2020 - 13:02

Hoi allemaal!

Ik was weer eens aan het rondneuzen op het forum en zag tot mijn grote verbazing dat hier nog geen topic over was, terwijl ik denk dat veel mensen hier iets aan hebben. Vandaar dat ik dit topic aanmaak.

Ik heb het afgelopen halfjaar de minor 'creatief schrijven' aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek gevolgd, waarin je in twintig weken heel veel leert over het schrijven van een boek en je over eigen schrijverschap. Ik heb hier zelf heel veel aan gehad en ben nu zelfs opzoek naar een uitgever voor het manuscript dat ik tijdens deze minor geschreven heb! :D

De minor begint in september en in februari, en alle HBO studenten zijn welkom (zelf studeer ik bijvoorbeeld HBO-verpleegkunde).

Hij duurt twintig weken en aan het einde van deze twintig weken is het de bedoeling dat je je eigen boek geschreven hebt en deze gedrukt in handen kan houden!

De minor begint met twee weken bootcamp, waarin je colleges krijgt over alles omtrent schrijven, gastcolleges krijgt van auteurs en natuurlijk ook werkcolleges waar je zelf aan het schrijven slaat. Tijdens de minor schrijf je een eerste versie in zes weken, daarna heb je nogmaals zes weken om hem te herschrijven en daarna heb je nog zes weken voor de eindredactie, opmaak en dergelijke. Je hebt een begeleidend docent waarmee je je boekidee bespreekt, die al je versies lees en hierop feedback geeft en die ook altijd klaarstaat om te helpen. Daarnaast heb je een co-redacteur, dit is een student waaraan je gekoppeld wordt en jullie zijn elkaars redacteur gedurende de hele minor. Ook heb je een spiegelgroep, dit is een groep van ongeveer acht studenten en je begeleidend docent, die elke week bijeenkomt en waar iedereen feedback geeft over elkaars teksten.

Aan het einde van de minor wordt een boekenmarkt gehouden, waar je je eigen standje hebt en elkaars boeken kunt inkijken en je natuurlijk feestelijk je certificaat ontvangt.

Via deze link kun je alles vinden over de minor: https://fontys.nl/Studeren/Minoren/Creatief-schrijven-1.htm

Ik hoop dat mensen hier iets aan hebben! Als je meer wil weten vraag maar raak, of als je zelf je ervaringen wil delen zou dat ook heel fijn zijn!

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 januari 2021 - 15:15

Hoi, leuk dat je deze topic hebt aangemaakt! Het geeft me al enigszins een beeld van hoe jij de minor ervaren hebt.

Ik studeer pedagogiek op een andere Hogeschool maar ben bij de minor Creatief schrijven gekomen door de Kiesopmaat site. Het is redelijk ver van huis en de Hogeschool heeft geen Minormarkt. Het lijkt me daarom leuk om wat meer over de minor te horen van jou :)

1.Hoe was de minor om te doen zonder dat je journalistiek hebt gestudeerd? Kon je makkelijk instromen? Waren er meerdere studenten met verschillende studies?

2. Hoe wordt de minor ingevuld? Hoe vaak was je op de Hogeschool en zijn er naast gastcolleges ook excursies naar andere plaatsen/steden? 

3. Past de naam bij wat de minor aanbiedt? 'Creatief schrijven'.  Ik stel me dan voor dat je als (beginnend) schrijver op ontdekkingstocht mag gaan welke stijlen bij je passen en dat je hierin je eigen stijl mag ontwikkelen. Dat omschrijf je ook wel een beetje.

Het is dus niet goed of fout gebaseerd op een bepaalde schrijfleer maar gericht op je eigen ontwikkeling? Het lijkt me daarin interessant om veel te mogen oefenen en daarna natuurlijk wel een goed boek/ verhaal neer te zetten. Komt dat overeen of ben je in de praktijk toch veel bezig met teksten analyseren en het kopiëren/ leren van perfect schrijven volgens Nederlands standaard?

4. Hoe is de Hogeschool Fontys (cultureel en organisatorisch) en hoe zijn de docenten? 

5. Hoe is de toetsing en hoe wordt je beoordeeld? Aan de hand van een cijfer (1-10) of (onvoldoende/voldoende/goed) of (voldaan/ niet voldaan).

6. Kan nu niet zo snel andere vragen bedenken. Misschien heb jij/ of anderen nog aanvullingen? Wat zou ik echt moeten weten voordat ik de keuze maak?

Lieve groet,

Judith

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 februari 2021 - 14:56

 

Hoi Judith,

Leuk dat je reageert! Hieronder beantwoord ik al je vragen :D

1. Je kan makkelijk instromen in de minor zonder dat je journalistiek studeert! De meeste studenten kwamen wel van deze studie, maar er waren ook studenten docent Nederlands, beeldende kunst, een student logopedie en nog anderen!

2. De minor begint dus met die twee weken bootcamp die ik beschreven heb, waarin we ook een dag naar Amsterdam zijn geweest en een inspiratie stadswandeling en opdracht hebben gedaan, maar we zijn bijvoorbeeld ook naar het atelier van een kunstenaar gegaan en daar hebben we een collage gemaakt om inspiratie te krijgen. Daarna hadden we een dag in de week waar we colleges kregen van onze docenten over verschillende schrijfstijlen, technieken en genres en meer, en vaak ook gastcolleges van auteurs en een uitgeverij. De andere dag in de week kwamen we vaak samen met onze spiegelgroepen om onze teksten te bespreken en over onze ideeën en verhalen te praten. Na de twee volledige weken introductie, nam de minor dus twee dagen per week in beslag. Bij mij was dit dinsdag en donderdag volgens mij. Tijdens COVID was dit uiteraard online.

3. Klopt helemaal! Het gaat echt om je eigen ontwikkeling! Natuurlijk wordt er ook tijd besteed aan je Nederlands en spelling, maar dat is zeker niet het belangrijkste. Ook wordt er veel tijd besteed aan je verhaal en de karakters, locatie en thematiek en motieven, maar ook dat is niet het belangrijkste. Waar op wordt gefocust na dit alles is je eigen schrijfstijl ontdekken en dat je hiermee een kloppend, pakkend verhaal mee kunt neerzetten, wat uiteindelijk resulteert in een boek!

4. De lessen waren in het gebouw van de studie journalistiek. Dit vond ik fijn, want het gebouw was niet zo groot waardoor je niet verdwaalt en het was ook vaak vrij rustig, waardoor je veel met de studenten van de minor bij elkaar bent en elkaar leert kennen. Organisatorisch vond ik het prima geregeld, we hadden een eigen online omgeving met alle opdrachten en PowerPoints en ook een eigen Fontys mailbox waar we elke week een nieuwsbrief kregen over de minor met daarin de opdrachten, leuke weetjes en handige tips en bronnen, en de docenten zijn erg open. De docent die bij je spiegelgroep hoort is ook soort van je mentor, waar je altijd terecht bij kunt voor vragen, maar ook de andere docenten staan hiervoor open en zijn duidelijk allemaal erg gepassioneerd en ervaren.

5. Je wordt beoordeeld aan de hand van een cijfer van 1 – 10. Dit cijfer beslaat je vooruitgang van je eerste versie, tweede versie tot de uiteindelijke versie van je boek (hoe zit je verhaal in elkaar, personages, thematiek, spanningsboog et cetera) en ook doe je een onderzoek(je) naar iets over schrijven (bv. een bepaald genre of schrijftechniek) gerelateerd aan je verhaal of schrijverschap en hierover schrijf je een artikel.

6. Als je echt van schrijven houdt en hier verder in wilt groeien, dan raad ik je deze minor echt van harte aan!!

Als je meer wil weten of wat dan ook, vraag maar raak!

Groetjes,

Melanie