Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Beeldspraak en uitingen/gevoelens

11 augustus 2020 - 0:25

Hoi!

 

Ik ben al een tijdje bezig met het schrijven van een verhaal, maar ik heb vaak moeite met het beschrijven van gevoelens. Niet zozeer wat voor gevoel het is, maar meer wat voor omschrijving erbij hoort,

bijvoorbeeld: Teleurstelling komt in mij naar boven

Teleurstelling woedde in mij op? Kan dit of is dit niet Nederlands correct?

 

Alvast bedankt! :)

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 augustus 2020 - 13:32

Hoi Linda,

Ik vind woedde hier niet zo mooi. 
Wat dacht je van teleurstelling drong zich op.
Ik mis ook een stukje context, (jouw schrijfstijl).
Zou je de zin ervoor en de zin erna ook op willen schrijven?
Wie weet krijg ik dan meer ideeën

Groet,

Tino

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 augustus 2020 - 14:33

Hoi Tino, dankjewel voor je reactie!

Ik heb het veranderd naar de volgende tekst, maar ik ben het met je eens dat woedde niet echt met teleurstelling samen gaat, het klopt niet omdat teleurstellen niet een agressief woord is, als je snapt wat ik bedoel (haha)

Zijn blik scheurt langzaam van de mijne los en hij richt zich op de vrouw, die hem een kus op zijn wang geeft. Ze kijkt hem aan en ze beginnen te praten. Een vlaag van teleurstelling komt in me naar boven, ik kijk naar de tafel voor mij en neem een slok uit mijn glas.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
12 augustus 2020 - 16:43

Je kunt ook proberen het woord teleurstelling te vermijden en te vervangen door een woord of beschrijving dat de teleurstelling weerspiegelt.

Wat gebeurt er bij het personage als hij/zij teleurstelling voelt? 
Slaat het hart een extra slag?
Vliegt er warmte over haar/zijn gelaat?
Gaan de oksels prikken?
Lijkt het of de hoofdhuid een elektrisch schokje krijgt?

Als je erin slaagt, die gewaarwording te beschrijven, voelt de lezer mee en zal - mogelijk onbewust - de teleurstelling van het personage ervaren. 

Zo schrijven heet show, don't tell.
Je schrijft niet dat iemand teleurgesteld is, maar je laat het gevoel zien, mee ervaren, mee beleven door de lezer. Kost een beetje denkwerk, maar maakt je tekst wel sterker.
 

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
12 augustus 2020 - 22:56

De simpele manier is TELL = instructie van de lezer wat hij moet vinden of voelen, bijvoorbeeld zoals @Diana dat formuleert.

SHOW, zoals @Thérèse zegt, is doorgaans de manier om de lezer sterker te binden. SHOW hoeft niet per se een lichamelijke gewaarwording te zijn. In het geval van teleurstelling wordt dat gauw cryptisch, ben ik bang. Vaak is een actie of reactie een beeldende manier. De truc is de lezer te laten concluderen dat je hp teleurgesteld is, zonder dat uit te leggen of te benoemen.

Ik heb te weinig context om je een voorbeeldduwtje in de richting te geven, maar je zou je hp bijv kunnen laten reageren als: "Dat had ik niet van jou verwacht." Ze draaide zich abrupt om en liep weg zonder verder om te kijken.

 

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 augustus 2020 - 20:01

Oh dit is top! Ik vind zelf "Show" fijner lezen, omdat mij dat meer met het verhaal verbind. Zoals Diana zei ik maak het me af en toe wel moeilijk haha maar zo ben ik nou eenmaal

 

Super bedankt voor jullie reacties!