Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#302 Zonder afspraak

9 juni 2020 - 18:13

“Je moet tegenwoordig een afspraak maken als je geknipt wilt worden,” zegt mijn man als ik de deur uitga.
“Daar heb ik geen zin in, ik wil nu geknipt worden, ik zie wel of er plek is.”
Ik heb expres een week gewacht nu de kappers weer open zijn, zo druk zal het niet meer zijn. 
Het is vlakbij, ik loop liever het risico voor niets te gaan dan een afspraak te moeten maken. Tot mijn verbazing is er bij de Chinese kapper slechts één klant. Volgens het Journaal zouden de kappers overuren maken.

“Heeft u een afspraak?” vraagt een van de drie kapsters. Ik schud mijn hoofd.
“Oké, wilt u eerst uw handen desinfecteren?” ze wijst op een zeeppompje bij de ingang dat me niet was opgevallen. Ik vraag me af wat het uitmaakt, maar een discussie is het me niet waard.
“We moeten nu ook uw haar wassen,” zegt ze verontschuldigend. Zelf heeft ze sluik donker haar en is nog jong. Ik haal mijn schouders op. Ik was mijn haar altijd zelf, maar ja, wat moet dat moet. Mondkapjes blijken daar echter niet bij te horen.

Als ze mijn haar gewassen heeft wijst ze me mijn stoel, één plaats verwijderd van de andere klant, een jonge man die zijn haar van boven lang wil laten en van onder opgeschoren.
“Die stoel had je beter vrij kunnen laten, die is naast de kassa,” zegt haar collega.
Maar ik zit al en we laten het zo.

Het fijne van deze zaak, vind ik, dat er normaal zoveel meisjes rondlopen dat ik alleen maar hoef te luisteren waar ze het met elkaar over hebben.
“Hoe wilt u het geknipt hebben?”
“Zoals je ziet heb ik een volle bos. Er hoeft eigenlijk niet veel vanaf, vooral uitdunnen.”
Ze knikt. “Wilt u dat de oren vrij blijven?”
“Oké,” stem ik aarzelend in, ik weet niet goed wat dat inhoudt. Ze werkt secuur en geconcentreerd. Eerst wordt het haar in mijn nek weggeschoren, een onbekend irritant, zelfs pijnlijk gevoel. Dan begint ze aan de zij- en bovenkant. Er vallen lange plukken haar op mijn cape. Ik schrik ervan, maar nu is het te laat.

De muziek staat vrij hard en door de verplichte sociale afstand voel ik me vrij het meisje te vragen of ze werd doorbetaald de afgelopen maanden, nieuwsgierig hoe dat in deze branche geregeld is.
“De anderen wel, maar ik heb een nul-uren contract,” antwoordt ze spijtig. Ze pakt een grote ronde spiegel om me de achterkant te laten zien.
“Het is veel korter geworden dan mijn bedoeling was,” lach ik maar. Ze schrikt en kijkt bezorgd, waarop ik haar geruststel met de dooddoener: “Het groeit wel weer aan.”
“U kunt er nu wel weer twee maanden tegen,” lacht ze opgelucht.

 

 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 juni 2020 - 20:49

Hoi Katja, dat jij nog kunt lachen als je nek kaalgeschoren wordt terwijl je aangegeven hebt dat je haar alleen uitgedund hoeft te worden. Maar je hebt in ieder geval geluk gehad dat je zonder afspraak geholpen werd. 

Tot mijn verbazing is er bij de Chinese kapper slechts een klant  --- slechts één klant.

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 juni 2020 - 17:07

Hoi Katja, leuk voortkabbelend verhaal. De zin met de buurman met bochel deed mij even de wenkbrauwen fronsen; het lijkt of er een verband is tussen het hebben van een bochel en het niet herkennen van HP.

Met vriendelijke groet,
Ton Badhemd  

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juni 2020 - 21:48

Dag Katja

Is een fijne invulling van de opdracht maar lees nog eens na om de zinnen wat strakker te maken, anders te formuleren zodat het wat meer vlot.

Ik begrijp niet goed waarom de man met de bochel een rol moet spelen in het verhaal?

Johanna

 

 

   

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juni 2020 - 22:08

Oké Johanna,

Weet niet direct wat je bedoelt met strakker maken vd zinnen, maar zal er eens naar kijken.

De man met de bochel heeft net zoveel betekenis als de andere klant. Die zou dus ook weg kunnen. Eens kijken hoe dat eruit ziet.

Bedankt,

Katja

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 juni 2020 - 9:41

Hoi Katje, leuk verhaal! Het is beeldend opgeschreven. Ik kan me wel vinden in de woorden van Ton: het is wat voortkabbelend. Er staat niet zoveel op het spel / gebeurt niet iets heel bijzonders. Maar dat is dan ook wel weer de charme ergens :). Dank voor het verhaal.

Zeurtjes: deze zinnen is volgens mij wat mis mee:
- “Je moet een tegenwoordig een afspraak maken als je geknipt wilt worden,”
- Ik heb extra een week gewacht 
- “Heeft u een afspraak?” Vraagt - (moet kleine letter zijn)

 

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 juni 2020 - 14:48

Hoi Karel,

dank voor je opmerkingen, ik heb ze verwerkt. Ik heb het verhaal wat veranderd, de zinnen 'strakker' gemaakt, de man met de bochel eruit, maar ik merkte dat ik die toch niet helemaal voor niets erin gezet had. Enfin, kabbelend ja. Het onderwerp sprak me niet erg aan maar ik wilde me er toch aan wagen. Leuk dat je het toch ergens zijn charme vindt hebben, haha.