Lid sinds

5 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#276 De Myrthe is boos show

Myrthe staart zo’n dertig seconden naar de tulband voordat ze hem naar haar mond brengt. Dertig seconden van stilte, slechts onderbroken door het gesmak van haar vader. Hij focuste zich de afgelopen vijf minuten op zijn aangebrande pannenkoek en nog niet gare vleesvervanger. Toen Myrthe haar Valess voorraad liet zien haalde hij de schouders op.
‘Tja, er zijn wetenschappelijke bewijzen dat het gezonder is toch...’

Nu laat hij de slavinken staan en concentreert zich op de vegetarische sectie. Net als broerlief Jason overigens, die voorheen nog bekend stond als de barbecuekoning. Myrthe’s vegetarische principes worden gewaardeerd, maar het is zeer de vraag of ze ook zullen waarderen wat ze zo meteen gaat zeggenDe tulband moet wel op, want als ze het verhaal vertelt met volle mond komt het wat minder goed aan. Mam, gekleed in Myrthe's blauwe avondjurk, werpt zich als enige volledig op de vleessectie. 
‘Ik wil jullie graag wat vertellen.’ 

 Mam’s blik doet Myrthe vermoeden dat zij na het horen van de boodschap als eerste een tirade zal beginnen. 
‘Ik had jullie gezegd dat Thomas er niet bij is omdat hij het bij familie viert, toch?’
Mam kijkt nu naar pap, alsof ze nu al begint met het zoeken naar een verklaring. Jason besluit ondertussen toch maar een slavink te nemen. 
‘Wel dat was niet helemaal eerlijk van me. Hij is er niet omdat ik het heb uitgemaakt...’ 
Myrthe hoopt bijna dat de bekende tirade, ook wel een spottend ‘de mama is boos show’ genoemd, zal volgen. ‘Waarom?’, begint pap die het zoals gewoonlijk niet kan laten een oorzaak achter de zaken te zoeken. Een autobiografie van zijn leven zou waarschijnlijk als titel ‘redenerend naar een beter leven’ hebben.
‘Het voelde niet goed meer. De tintelingen in de buik waren weg.’ 

Pap kijkt vragend naar mam alsof hij van haar verwacht dat zij gaat uitleggen waar dit soort sentimentaliteit voor nodig is. Jason richt zijn aandacht voor een klein gedeelte nog op de slavink, maar zijn blik lijkt inmiddels ook op zijn moeder gefixeerd. 
‘Myrthe, als het niet goed meer voelt, dan moet je er inderdaad niet mee doorgaan,’ zegt ze uiteindelijk. 

‘Vind je het dan niet heel stom van me dat ik doe? Dat ik zo’n leuke jongen aan de kant zet?’
‘Je bent volwassen, het is jouw beslissing. En ik ga ervanuit dat je er voor jezelf goed over hebt nagedacht.’ 

Myrthe heeft geen honger meer, hoewel ze weinig gegeten heeft. Demonstratief legt ze haar vork en mes aan de zijkant van het bord. Het voelt alsof ze weer vijftien is en opzettelijk een half uurtje te laat thuis kwam. ‘Maar misschien heb ik er helemaal niet over nagedacht? Misschien bega ik wel de grootste blunder van mijn liefdesleven?’
Pap lijk aan een van zijn oorzaak-gevolg monologen te gaan beginnen, maar mam legt hem met een nietsontziende blik het zwijgen op.
‘Het voelde niet goed voor je, dus koos je hiervoor. Heel dapper om je gevoel te volgen.’
‘Je had me tegen moeten houden.’
Mama richt haar ogen tot het plafond alsof ze het al weet. De 'Myrthe is boos show' is begonnen. 

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Irritant als je jezelf voorbereid hebt op een bepaalde reactie en vervolgens reageren ze precies het tegenovergestelde. Persoonlijk vind ik het verdelen van de gesproken tekst in quote stukjes rommelig lezen. Het leidt af.

Nu laat hij de slavinken slaan  -- slaan moet staan zijn, denk ik. Of laat hij de slavinken echt slaan?

‘Ik had jullie gezegd dat Thomas er niet is omdat hij bij familie is toch?’ -- Ik heb jullie gezegd dat ...

ook wel een spottend ‘de mama is boos show’ -- volgens mij mag "een" weggelaten worden: ook wel spottend 'de mama is boos show' genoemd.

Demonstratief legt ze haar vork en mes aan de zijkant van het bord. -- Demonstratief legt ze haar bestek neer. Korter en krachtiger naar mijn idee.

 

Lid sinds

2 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Leuk verhaal Virtuoso. Het maakt volgens niet zoveel uit hoe men reageert op Myrthe; ze wordt boos ongeacht wat er gezegd wordt. De hele familie, behalve haar moeder, gaat ook al mee in haar vegetarische principes. Heel herkenbaar tegenwoordig aan veel kersttafels! Mooi ook hoe je 'vader' al echt een karakter geeft in dit korte verhaal - 'Een autobiografie van zijn leven zou waarschijnlijk als titel ‘redenerend naar een beter leven’ hebben.' Graag gelezen!

Een tip; kijk nog eens kritisch naar je zinnen. Let op actief taalgebruik, bijvoorbeeld hier: 'Mam, die Myrthe’s blauwe avondjurk voor het eerst heeft aangetrokken, werpt zich als enige volledig op de vleessectie' kan dan worden: 'Mam, voor het eerst gekleed in Myrthe's blauwe avondjurk.' En hier in de eerste alinea kun je één van de woorden weglaten, 'slechts' of 'af en toe' ; Dertig seconden van stilte, slechts af en toe onderbroken'. 

Lid sinds

5 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Fief

Dank voor het lezen en je feedback. Heb wat aanpassingen gemaakt in de tekst. Probleem dat ik een beetje met gesproken tekst ervaarde bij de nieuwe site is dat er witregels tussen komen. Had daarom voor quoteringen gekozen, omdat dit me wat leesbaarder leek. Maar komt wellicht wat rommelig over inderdaad.

Lid sinds

5 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door LizettevanGeene

Dank voor het lezen en de uitgebreide feedback. Idee was een beetje om te schetsen dat je heel erg van een reactie kan uitgaan en dan gefrustreerd raken als je die niet krijgt (zelfs als je in werkelijkheid een veel positievere reactie krijgt).

Dank ook voor de aanmerking over het taalgebruik. Blijf dit lastig vinden. Heb nog wat aanpassingen gedaan.