Afbeelding

Bibliotheek

Foto: Pixabay

Drugs en papier 2: de bibliotheken

De geur van papier, het geluid van zwijgende mensen en de aanblik van wanden vol boeken: van de bibliotheek móet je bijna wel high worden. En jij wilt daartussen staan.

Er zijn drie manieren om je boek in de bibliotheek te krijgen:

  1. Je loopt naar binnen en duwt je boek stiekem ergens op een plank. Dat is één keer leuk, maar geen langetermijnoplossing.
  2. Je mailt bibliotheken van je keus en biedt je boek aan. Dit kan handig zijn als je boek een regionaal thema heeft en alleen voor een kleiner gebied interessant is. Ik heb 'Secrets of Utrecht' gratis aangeboden aan de centrale bibliotheek in Utrecht. Zij hebben het aangenomen en geplaatst. Omdat het regelmatig werd uitgeleend hebben ze een tweede exemplaar gekocht.
  3. Biblion is de centrale inkoper van alle bibliotheken in Nederland. Download de standaardbrief die op hun site staat, vul het in en stuur twee boeken op.

De kleine lettertjes...

Het is helaas niet makkelijk om je boeken in de bibliotheek te krijgen. Vroeger werd bijna alles door Biblion geaccepteerd, maar door de enorme toevoer aan boeken en selfpubbers, zijn ze kritischer geworden en nemen ze nog maar ongeveer 2/3 aan. Als ze je boek niet willen, dan krijg je hiervan bericht. Je opgestuurde boeken krijg je niet (meer) terug.

Let op!

  1. Zorg dat je boek interessant is voor een groot publiek. Een onderwerp dat alleen lokaal interessant is, zal niet snel worden opgenomen. Biblion accepteert boeken waarvan ze denken dat er onder de bibliotheken grote interesse voor is.
  2. Invulboeken, werkboeken ed. zijn niet interessant voor bibliotheken. Die hoef je niet aan te bieden.
  3. Zorg voor kwaliteit! Biblion kan zwemmen in de boeken. Het stikt er van de thrillers, romans en kinderboeken zonder taalfouten, met goede layouts en mooie omslagen. Waarom zouden ze dan nog een boek aannemen dat niet aan die voorwaarden voldoet? Het staat nergens, maar ik vermoed dat als je eenmaal bent afgewezen door Biblion, je het bij een volgende boek moeilijker zal hebben alsnog door hen te worden geaccepteerd. Als je nog niet lang schrijft, niet zo kritisch bent geweest of geen redacteur hebt gehad, kan je misschien beter wachten met het aanbieden van je boek en pas je volgende boek aanbieden.

Als Biblion je boek accepteert, laten ze een recensie schrijven. Die komt ook automatisch op Bol.com te staan. Vervolgens bieden zij het boek aan alle bibliotheken aan en een tijdje later krijg je een bestelling. Dit kan elk getal zijn tussen de tien en een paar honderd, afhankelijk van hoeveel bibliotheken jouw boek willen. Een paar weken na de bestelling kan je kijken op worldcat.org om te zien welke bibliotheken jouw boek in hun selectie hebben. Dit overzicht print je uit en hang je aan de muur naast de eerste foto van jouw eigen boek op een bibliotheekplank. En daar ga je even een paar weken lekker van genieten.

Over de auteur

Anika Redhed is auteur en uitgever van reisromans. Het boek 'Cappuccino in het Midden-Oosten' over haar reis naar Iran, Dubai en Oman ligt nu in de winkels samen met bijpassende reisdagboeken om zelf een reisverhaal te schrijven! www.anikaredhed.com

Uitgeven

Comments