Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Uitgever of zelf uitgeven?

Naar aanleiding van twee andere (oudere) topics hier: hebben jullie een bewuste afweging gemaakt tussen een uitgever zoeken en zelf uitgeven? En wat gaf de doorslag?

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Misschien moet ik dan zelf het bal maar openen. Ik ken op zijn minst twee mensen die bewust kozen voor zelf uitgeven. Simpelweg omdat hun marge dan vele malen hoger is. Zij hebben allebei een heel aardig (online) netwerk en via dat netwerk en vrije publiciteit hun boek verkocht. Maar ik vermoed dat de meeste mensen bij zelf uitgeven uitkomen omdat ze geen uitgever kunnen vinden.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
'Thuis zonder huis' van Iris Schlagwein is zo'n voorbeeld. Ik denk overigens wel dat het met fictie een stuk lastiger is.

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het boek is geschreven, nu in de check, correctie en schrapfase. Ben mij aan het oriënteren op de vervolgstappen. Iemand op deze site was erg lovend over uitgever Zilverbron en ik heb hun site bezocht. Stuur je script in. Wacht zes maanden. Nog niets gehoord? Even geduld nog, na acht maanden mag je bellen. O ja, je krijgt geen ontvangstbevestiging na het insturen. Je begrijpt toch wel dat onze burelen vol liggen met manuscripten. O my, wat een gigantische afknapper. Eerste reden om niet voor een uitgever te kiezen: Ik heb de pest aan wachten. Verder zoekende: Het frequent voorkomende "Past niet in onze portfolio" Zal je overkomen na 8 maanden. Dan een schot hagel: stuur je manuscript naar elke uitgever die jouw genre doet? Lijkt me niks. Tweede reden om niet voor een uitgever te kiezen: je wordt teveel aan banden gelegd door hun huisstijl. Veel leuker om zelf "alles" in te richten. Ik ken mijn beperkingen en laat de story wel op leesbaarheid en plausibiliteit checken. En ik schakel een redacteur in. Marketing is waarschijnlijk mijn zwakste punt, daar zal ik ook hulp bij zoeken. Grote onbekende: POD of niet. Ik heb het gevoel dat POD een kwalitatief minder product oplevert. Awel, niets is in beton gegoten. Wie weet wat ik nog tegenkom waardoor het roer om gaar. Het lijkt mij prettig tegen een uitgever te zeggen: Dit is mijn eerste reeds uitgegeven boek. Het tweede zal in dezelfde stijl zijn. Wat is uw interessenivo?

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ha ja, dat eeuwige bungelen lijkt me inderdaad een goede reden om je boek zelf uit te geven. Maar je hoeft bij zelf uitgeven toch niet voor POD te kiezen? Alleen loop je natuurlijk wel een groter financieel risico als je een grotere partij boeken laat drukken. En je boek crowdfunden op Voor De Kunst bijvoorbeeld is misschien ook nog een optie. Heb je meteen een idee of er een potentieel lezerspubliek is.

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je moet oppassen met "vanity presses" zoals dat heet in Engels. Partijen als Free Musketeers hebben maar één doel en dat is jou je geld aftroggelen. Er zitten hele serieuze rsisico's vast (los van de kosten) aan het verkeerd uitgeven van je 'book baby', je wilt je rechten niet terug moeten kopen als het fout gaat. Toch twijfelde ik zelf geen seconde, natuurlijk ga ik zelf uitgeven! Mijn achtergrond in design staat niet toe dat ik de creatieve controle over de uitvoering van mijn harts-project uit handen geef. Ik zal met bloed, zweet en tranen mezelf alles eigen maken om zelf naar de printer te stappen (ik heb pumbo op het oog). Verkoop maak ik me nog niet druk om, ik heb nog niet eens de eerste draft klaar. Eerst maar kijken waar ik uitkom met het schrijven. Als kunstenaar heb ik vele projecten en ideeën die langs vliegen waar ik mee aan de slag kan. En ondertussen; oefenen, oefenen en nog meer oefenen.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik wou het liefst uitgegeven worden door een grote uitgever die mijn boek in boekenwinkels en in de pers zou kunnen krijgen. Zo is er in mijn genre eigenlijk maar één, en die zei nee. Dan bleef de keuze tussen een kleine uitgever of zelf uitgeven. Ik geef dan de voorkeur aan zelf uitgeven, omdat ik een autodidact en een perfectionist en IT-minded ben en bereid om veel tijd te investeren. Lijkt me echter niet de beste keuze voor iedereen. Het grote nadeel van zelf uitgeven is het stigma dat eraan vasthangt, waar je bij een halve of hele vanity press ironisch genoeg geen last van hebt :)

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zit bij een kleine uitgever ("gewoon" met een contract). Het liefst zou ik bij een grote uitgever zitten die de boeken in de boekhandel krijgt, maar daar zijn er in mijn genre maar 2 van. Lang verhaal kort: die 2 werden het niet, maar iemand die ik goed ken wilde mijn boek graag uitgeven. Dus zo is dat gegaan. Helemaal zelf zou ik nooit doen. Daar ben ik op een aantal vlakken te onervaren voor (en ik heb ook echt de wil niet om op die vlakken handiger te worden). Ik doe het dus niet zelf maar zit ook niet bij een grote jongen. Schreef ik in een ander genre (en bijna elk ander genre is beter) dan zou ik toch echt eerst alle mogelijkheden qua uitgevers en literaire agenten uitproberen. (Soit. Ook literair agenten wilden mijn genre niet doen ;) Zit je dus in een ander genre dan het mijne, dan zou ik ervoor gaan.)

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het grote nadeel van zelf uitgeven is het stigma dat eraan vasthangt, waar je bij een halve of hele vanity press ironisch genoeg geen last van hebt :)
Ik weet niet helemaal precies hoe jij 'vanity press' definieert, maar daar kun je toch ook last hebben van dat stigma?