Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Auteurswebsite een pluspunt?

4 oktober 2018 - 14:18
Goedemiddag! Na herschrijven, herschrijven en herschrijven, wil ik een poging wagen mijn manuscript in te sturen naar uitgevers (of eigenlijk is het poging 2, maar laten we het er op houden dat versie 1 niet meer dan een blauwdruk was, het manuscript nu in de verste verte niet meer lijkt op versie 1 en het verzenden van versie 1 naar uitgevers gewoonweg dom was). Nu lees ik overal dat je meer kans maakt als je laat zien dat je jezelf kan verkopen. En dat een van de betere manieren daarvoor is om een auteurswebsite te maken. Alleen... wat zet je op die website als je nog geen boeken hebt gepubliceerd? Geen ellenlange verhalen over jezelf lees ik. Als er geen gepubliceerde boeken zijn, je niet teveel over jezelf mag schrijven, wat blijft er dan nog over? Ik kan wel een blog gaan schrijven, maar helpt dat?

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 oktober 2018 - 15:51
Nu lees ik overal dat je meer kans maakt als je laat zien dat je jezelf kan verkopen. En dat een van de betere manieren daarvoor is om een auteurswebsite te maken. Alleen... wat zet je op die website als je nog geen boeken hebt gepubliceerd?
Zelf zou ik wachten tot een uitgever mij te kennen zou geven iets met mijn manuscript te willen doen. Pas daarna zou ik geestdriftig aan een website beginnen te sleutelen. Omdat het dan nog wel even duurt voor je boek er is, heb je volgens mij ruim de tijd om over jezelf en je werk te schrijven. Het kan uiteraard nooit kwaad om een blog te hebben, waarop je regelmatig fraaie stukjes schrijft en waarnaar je kan verwijzen. Het is maar net wat je zelf wilt.

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
5 oktober 2018 - 9:56
Een website opzetten zonder dat je iets te melden hebt lijkt me niet erg zinnig, nee. Je zou een website over boeken, of over je ervaringen als schrijver kunnen schrijven. Dat wordt al gauw een blog, inderdaad. Bedenk dat een blog onderhouden en regelmatig posten je een hoop tijd zal kosten, om nog maar te zwijgen van het zoeken naar bloglezers. Alternatief: je zou die tijd kunnen stoppen in bijleren over schrijven en het herwerken en versterken van het manuscript dat je wilt opsturen. Of beginnen aan je volgende manusrcipt, of aan korte verhalen (die iets makkelijker de wereld in te krijgen zijn), zodat je over een jaar misschien iets hebt om op een schrijverswebsite te zetten. Ik wil denk ik zeggen: in zo'n vroeg stadium kun je overwegen om eerst je portfolio wat uit te breiden, voordat je een website maakt, misschien zelfs voordat je je manuscript opstuurt.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 oktober 2018 - 10:36
Vergeet al die bijzaken voorlopig. Het kan de uitgever echt niet schelen of je een website hebt. Die wil weten of je boek goed genoeg is om te verkopen. Dat is letterlijk het enige wat belangrijk is. Alle andere gedachten ('als ik dit of dat doe maak ik meer kans') kun je gewoon negeren.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 oktober 2018 - 10:59
Het internet staat al overvol met blogs van beginnende schrijvers die ergens hebben gelezen dat ze een blog moeten beginnen om een publiek op te bouwen. Er kan er echt geen meer bij :)

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
5 oktober 2018 - 11:09
wat zet je op die website als je nog geen boeken hebt gepubliceerd? Geen ellenlange verhalen over jezelf lees ik. Als er geen gepubliceerde boeken zijn, je niet teveel over jezelf mag schrijven, wat blijft er dan nog over?
Het kan helpen indien je een beroep of hobby dan wel bezigheden hebt die in relatie staan met je boek. Dan kun je die mixen en vooruitblikken op je boek. Wat je ook kunt doen - tenzij je dit al deed - is een stuk tekst voorleggen aan de forummers in het onderdeel Proeflezen. Wellicht valt er nog iets te verbeteren aan deze tweede versie. Om dit te vermijden:
(...) laten we het er op houden dat (...) het verzenden van versie 1 naar uitgevers gewoonweg dom was.

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 oktober 2018 - 16:21
Dank voor de reacties! Ik las toevallig twee interviews met uitgevers die dat beide stelden. Dat het tegenwoordig niet alleen meer om het boek zelf gaat, maar ook om de verkoopbaarheid van de auteur. Ik heb nu een schrijfcursus gevolgd, herschreven, stukjes op proeflezen gezet, herschreven, proeflezers gehad en weer herschreven. Ik hoop dat het nu klaar is.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
6 oktober 2018 - 1:15
Begin aan de andere kant, niet bij het aanbod maar bij de vraag. Lezers en uitgevers die dit lezen - heeft u ooit een website van een schrijver opgezocht voordat u besloot een boek te kopen? Graag reacties. Indien er voldoende reacties komen die "ja" antwoorden, dan heeft een website wellicht zin. Mijn antwoord: Nee. Ik heb dat nog nooit gedaan. Ik heb wel eens achteraf op internet informatie over een schrijver die me boeide opgezocht.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 oktober 2018 - 15:53
Lezers en uitgevers die dit lezen - heeft u ooit een website van een schrijver opgezocht voordat u besloot een boek te kopen? Graag reacties.
Nog nooit.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 oktober 2018 - 16:05
Nu lees ik overal dat je meer kans maakt als je laat zien dat je jezelf kan verkopen. En dat een van de betere manieren daarvoor is om een auteurswebsite te maken. Alleen... wat zet je op die website als je nog geen boeken hebt gepubliceerd? Geen ellenlange verhalen over jezelf lees ik. Als er geen gepubliceerde boeken zijn, je niet teveel over jezelf mag schrijven, wat blijft er dan nog over? Ik kan wel een blog gaan schrijven, maar helpt dat?
Iedereen zal het weten. Check voor de zekerheid jou FB -Twitter en andere accounts. Ik zou als ik uitgever was - die accounts van jou inzien. Wat lees ik daar? Wat doe ik daarmee? Misschien ga ik een vooroordeel vormen waardoor ik beslist geen uitgever van jou boek wil zijn ...

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 oktober 2018 - 3:30
Ik ben het helemaal eens met Therese #5. Een website kan laten zien dat jij weet waar je over schrijft. Ik denk dat een website in het begin niet heel groot hoeft te zijn als je als schrijver net uit het ei komt, maar wel zodanig dat iedereen kan zien dat je eraan komt, op het moment dat je manuscript uitgestuurd wordt. Ik zit zelf ook nog in mijn ei. Ik schat dat het nog 2-3 jaar duurt voor mijn manuscript klaar is voor een uitgever. Ik denk nu na over een soort van website, omdat ik denk dat je veel meer kans maakt met een goeie etalage en een paar fans. Die moeten er dus al.zijn als je manuscript klaar is, dus moet je dat al opbouwen tijdens het werken aan het manuscript.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 oktober 2018 - 17:11
Als je een eigen site leuk vindt, gewoon doen. Maar denk alsjeblieft niet dat het al dan niet hebben van een site een factor is bij het beoordelen van je manuscript. Dat is het namelijk niet. Het is echt niet zo dat een redacteur je MS leest, je gaat googlen en dan denkt "He? Geen site? Nou dan niet. Dan geef ik dat andere boek wel uit van die schrijver die wel homepage heeft met drie blogposts."

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 oktober 2018 - 17:45
Overigens,
Ik las toevallig twee interviews met uitgevers die dat beide stelden. Dat het tegenwoordig niet alleen meer om het boek zelf gaat, maar ook om de verkoopbaarheid van de auteur.
Ik vermoed dat het hier gaat om iets anders dan je denkt. BN'ers; mensen die in het nieuws geweest zijn; experts die regelmatig hun zegje komen doen in praatprogramma's - dat zijn mensen die door hun bekendheid meer 'verkoopbaar' zijn. En inderdaad, die mensen zijn vaak te vinden op google, máár: deze mensen waren al google-baar voordat ze een boek schreven. Als je als onbekende schrijver domeinnaam registreert en daar iets over jezelf vertelt - ik geloof niet dat dat je 'verkoopbaarheid' vermeerdert op de manier waarover de geïnterviewde redacteuren het hebben. Correct me if I'm wrong - ik heb de interviews waaraan je refereert niet gelezen.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 September 2019 - 22:48
Ik heb een andere ervaring. Bij mij heeft mijn blog (en het bijbehorende bereik) zeker een rol gespeeld in het verkrijgen van een auteurscontract. Alleen wel in die volgorde. Ik was al jaren aan het bloggen en had een eigen lezerspubliek opgebouwd. Dat zag de uitgever wel degelijk als een extra marketinginstrument. Nou moet ik wel zeggen dat het bij mij om een non-fictie boek gaat en dat mijn website perfect aansluit bij het onderwerp van het boek. Maar nog snel even een auteurswebsite bouwen voordat je een manuscript instuurt heeft geen zin.

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 September 2019 - 11:12
Een verpletterend goed manuscript schrijven is natuurlijk het allerbelangrijkst. Maar daarnaast denk ik dat al die bijzaken zeker meespelen. Een uitgeverij is een bedrijf wat winst wil maken. Ze gaan dus kijken naar de verkoopbaarheid van je manuscript, maar ook zeker de verkoopbaarheid van jou als schrijver. Jij bent ook een product wat ze in de markt moeten zetten. En als jij daarin al de eerste stappen hebt genomen, dan heb je natuurlijk een streepje voor op andere debutanten met een manuscript van ongeveer dezelfde kwaliteit. Want vergeet niet dat uitgeverijen stapels manuscripten van debutanten binnenkrijgen. Die allemaal misschien min of meer dezelfde kwaliteit hebben. Hoe spring je daar dan toch tussenuit als schrijver? Laten zien dat je jezelf kan verkopen. Dat gezegd hebbende, is een website alleen niet genoeg. Ik vind het een mooi voorbeeld wat Rasa zegt, dat ze al een lezerspubliek had opgebouwd door bloggen. Dat werkt. Maar ja... het moet je wel een beetje liggen, een website bouwen, bloggen, social media... je moet het minstens een beetje leuk vinden om het echt te gaan doen. En daar een invalshoek voor vinden die bij je past, en die bij je boek past. Ter illustratie; ik ben daar ook al mee bezig. Ik heb een site, waar ook teken– en schilderwerk op staat, en daarnaast ben ik een youtube kanaal begonnen. Kijk, ik maakte bijvoorbeeld deze video over marketing voor schrijvers: *** (die ook hierover gaat!) En mijn manuscript? De eerste versie is nog niet eens klaar. Maar ik denk dat je moet beginnen met bouwen aan jezelf als auteur, om ook maar een beetje kans te maken bij een uitgever, lang voordat je je boek wil uitgeven. Omdat het iets is wat je moet opbouwen. En natuurlijk zijn er voorbeelden van schrijvers die dat niet hadden, die gewoon een vet goed manuscript schreven en daarmee doorbraken. Maar dan heb je volgens mij 1) enorm veel geluk en 2) echt het beste manuscript. En ik denk: over het algemeen heb ik niet zoveel geluk, en als beginner/debutant is mijn manuscript vast nog niet zo goed dat ik daarop win. Dus zet ik alle andere middelen in die ik heb. Succes ;)

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
12 September 2019 - 13:46
Hoi Robin, de forumregels willen graag dat forummers terughoudend zijn met verwijzingen naar eigen websites of andere kanalen. In een ander topic verwees je ook naar je You Tube kanaal. Probeer dat te beperken. Je kan in je onderschrift een link plaatsen. De link in dit topic hebben we om bovenstaande reden drie sterretjes gegeven.