Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Vrij schrijven

20 mei 2018 - 20:41
Hoi schrijfcollega's, Graag denk ik na over schrijven, eigenlijk doe ik dat meer dan het schrijven zelf. Vooral het schrijfproces boeit me. Wat is nu de beste manier om aan de slag te gaan? Zoals je nu misschien vermoedt ben ik een ploeteraar, maar daar gaat het even niet om. Terwijl ik non-stop en met brandend enthousiasme aan een verhaal werkte kwam namelijk op de volgende, dwarse ideeën. Zo dit: waarom herschrijven, wat is er mis met de eerste versie? Toen ik eindelijk bij wijze van een stapje achteruit deed en mijn werk las was ik niet ontevreden. Ik vond het allemaal heel 'puur'; had totaal geen zin om eraan te sleutelen. Misschien is het sentimenteel van mij, maar ik zie er eigenlijk geen noodzaak in om je tekst aan te passen aan... ja, aan wat eigenlijk? Zou iemand mij het doel, de noodzaak van herschrijven willen uitleggen? Verder heb ik ontdekt dat ik alleen maar kan schrijven als het proces 'vrij' en 'luchtig' is. Dat zijn dichterlijke woorden voor 'in de wilde weg schrijven'. Zodra er een outline of een andere vorm van planning aan te pas komt is het gedaan met mijn enthousiasme - ik kan echt alleen schrijven als ik recht uit mijn hart op het toetsenbord ram. Mijn vraag: Wat vinden jullie van deze werkwijze? Zou je zo ooit iets kunnen uitbrengen of moet ik mijn sentiment aan de kant duwen en mezelf discipline aanleren? En nogmaals, waarom herschrijven, waarom sleutelen aan wat je zo graag wilde vertellen, wat is er mis met hier en daar een zin die een héél klein beetje lelijk is? Ook ben ik benieuwd naar jullie werkwijzen, ik hoor graag hoe zowel de hobbyisten zoals ik als de professionals te werk gaan. Gewoon nieuwsgierigheid! Groetjes van Henkie

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 mei 2018 - 15:30
In dat geval ben ik je dankbaar voor alle energie die je in de discussie hebt gestoken.

Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 mei 2018 - 16:57
Eerst was wat ik beweerde onzin, nu is het een onbelangrijke uitzondering. Dat u eraan twijfelt, vind ik onbegrijpelijk. Maar daar is een oplossing voor: de handschriften zijn in te zien in het Letterkundig Museum. Mijn vraag dan nu: wat voor doel heeft het om discussies te voeren als alleen de vragensteller naar de mond wordt gepraat en uitzonderingen voor het gemak maar even tot regel worden verheven? Dat ligt aan uw stelligheid, Harryhol. Had u gezegd dat voor de meeste schrijvers herschrijven erg belangrijk is, dan had ik niet gereageerd. Dat Henkie geen ervaring heeft klopt. Top Naeff was echter niet veel ouder en had ook geen ervaring. En Kluun herschrijft ook slecht of niet: Twee citaten uit Haantjes: ‘Hij floot altijd tussen zijn tanden als iets hem indrukwekkend voorkwam, maar amper wist waar het precies om ging’ ‘Charles vervolgde. “Ik kwam hem gisteren tegen op de sportschool en vertelde hem over onze vlaggen,” vervolgde Charles.’ Dit is overigens ook geen compliment voor de redacteur. Laten we elkaar toch vrijlaten in de manier van schrijven. Er is meer mogelijk dan wat op deze site genoemd wordt. Het kenmerk van een grote schrijver is juist dat die het op zijn eigen manier doet. Verder ontgaat mij de lust om bij te dragen op een commercieel forum waarvan de beheerder meent dat een drukker geen correcties aan kon brengen. Bastet schreef in zijn biografie: 'Niettemin constateerde hij geprikkeld dat de een of andere drukker zich op het laatste ogenblik toch weer allerlei eigendunkelijkheden had gepermitteerd' Let op het woordje weer. De boosheid van Couperus op zijn drukker is een terugkerend fenomeen; ik heb zo maar een voorbeeld gepakt. Dit is geen uitzondering. Een tijd lang heb ik meegelezen. Ik herinner me wat ontactische hvdug nog. Hij dropte een zin van Charlotte Brontë, die vervolgens algemeen werd afgekeurd. De auteur van dat artikel gaf hem/haar gelijk, zoals hij/zij nog even kwam melden. Janpmeijers onderscheidde zich ook toen al door een scherper inzicht.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
27 mei 2018 - 10:15
(...) een commercieel forum (...)
Opmerkingen over de site en het forum kun je hier kwijt: https://schrijvenonline.org/forum/alleen-voor-led…
(...) waarvan de beheerder meent dat een drukker geen correcties aan kon brengen (...)
Een drukker doet dat niet. De term drukfout is dan ook incorrect. Drukfouten bestaan uit fouten die tijdens het drukken ontstaan en hebben met de techniek van het drukken te maken en niets met tekst. Dat was zo en dat is nog steeds zo. Wel kan een persoon die drukker is, tevens zetter zijn. Komt niet vaak voor, maar het kan. Dan nog is een taal-/ spel-/ zetfout de fout van de persoon in de functie van redacteur, corrector of zetter en niet van de drukker. Zoals gezegd: dit is een terzijde. Als beheerder geef ik het meestal even aan wanneer iemand een 'slippertje' maakt. Terminologie is toch wel belangrijk. Als je geïnteresseerd bent in het boeiende proces van manuscript tot boek, kun je er een topic over openen. Dan blijft dit topic bij het onderwerp. :ontopic:

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
27 mei 2018 - 22:15
Leg je verhaal een tijdje weg, Henkie. Lees het daarna door, dan zie je welke fouten je hebt gemaakt. Perfectie bestaat niet, maar het is niet verkeerd om een beetje in de buurt te komen. Ik ga ook zitten en begin te schrijven. Later haal ik de fouten eruit. Ik vind jouw reacties trouwens niet zo sportief. Mensen die op je reageren proberen je te helpen en je niet met de grond gelijk te maken. Ik hoop dat de reacties je inzicht hebben gegeven.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2018 - 13:18
Voor de Tweede Wereldoorlog bestonden redacteuren ook niet.
Echt?
Tuurlijk wel. Ik weet zeker dat in Engeland en de VS ze er al waren in de negentiende eeuw. Nederland kan ik zo snel niets over vinden. Edit: http://www.dbnl.org/tekst/bijv001geme01_01/bijv00… De claim dat redacteuren voor de tweede wereldoorlog niet bestonden beoordelen we daarom als onjuist

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
23 juni 2018 - 11:32
Wat ik met dit topic wilde bereiken was een verfrissende discussie/meningsuitwisseling met anderen die graag schrijven,
Voor mij geldt dat de vrijheid van het schrijven pas boven komt in de fase van herschrijven. Dan heb ik de bulk en hoef ik me niet meer druk te maken over de overkoepelende inhoud. Mijn plezier zit in het schaven, schrappen en heroverwegen.
Schrappen, wegen, herformuleren - ja, is beslist een onderdeel van het plezier. Ik wacht daar alleen niet mee tot ik klaar ben met een eerste versie.