Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

De weg naar publicatie

21 augustus 2017 - 14:11
Hallo iedereen, Ik ben hier al jarenlang lid, maar heb nog maar bitter weinig gepost. Toch heb ik nu echt nood aan wat antwoorden. Sinds meer dan een jaar heb ik al een boek afgewerkt (genre fantasy) met (niet-professionele) proeflezers. Dat stuurde ik op naar meerdere uitgeverijen, maar ik heb telkens een negatief bericht gekregen. Eén uitgeverij zei me om zeker verder te proberen en dat ik zeker talent heb, terwijl een ander me aanraadde om het bij een andere uitgeverij te proberen omdat mijn verhaal niet echt lag bij wat zij publiceerden. Enkel van Zilverspoor wacht ik nog op antwoord. (Ik overweeg om nu ook naar Lecturium eens te sturen, maar zag dat sommige mensen ook sceptisch zijn over deze uitgeverij) Ondertussen werk ik ook naarstig door aan het tweede verhaal in de reeks. Omdat het mij niet lukt om mijn boek te publiceren, hoopte ik op wat advies van jullie. Zelf heb ik al vaak dit forum doorspit naar tips. Zo weet ik niet zeker of ik wel aan zelf-publicatie wil doen, want dan ben ik bang gewoon geld te verliezen en mijn boeken in dozen te zien staan zonder ze tot bij de mensen te krijgen. Ik heb een kring met kennissen die misschien wel een boek zouden kopen, maar om buiten die kring te raken op eigen houtje lijkt me heel moeilijk. Ook wil ik nog opmerken dat het mij niet deert om geld uit te geven, maar het is ook niet bedoeling denk ik dat je geld uitgeeft en dan niet vooruit komt. Een van mijn proeflezers raadde me aan om gewoon mijn verhalen als gratis e-readers online te zetten, om al wat opgemerkt te worden en misschien zo naam beginnen te maken. Maar daar heb ik ook bedenkingen bij. Zou een uitgeverij achteraf dan niet zeggen dat ze het niet meer wil uitgeven omdat het al online staat? Een andere proeflezer zei om met POD te beginnen, maar dat is ook heel zelfstandig toch, en ik weet dat er ook uitgeverijen zijn die POD aanbieden, maar hier ben ik echt heel weinig kennis over. Ik heb ook al enkele pagina's hierover gelezen, maar ik vind het vaag blijven. Wat ik wel vond is dat je dan bijvoorbeeld je boek naar NBD/Biblion kan opsturen zodat een boek in een bibliotheek kan belanden, maar is dat wel een goede eerste stap als je nog nergens anders gepubliceerd hebt? Verder las ik deze maand ook enkele onderwerpen over professionele proeflezers en literaire agenten en hoe die mensen je misschien wel tot bij een uitgever kunnen brengen. Andere reacties reageren dan weer negatief over literaire agenten en hoe zij in feite bitter weinig kunnen doen. Dit is een hele boterham, met veel vragen, maar ik zie zo überhaupt door de bomen het bos niet meer. Ik hoop dat jullie reacties mij weer wat wegwijs en een hoopvolle toekomstvisie kunnen geven. Groeten Dylan

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 augustus 2017 - 14:48
Ik zou eerst zorgen dat je alle mogelijkheden hebt uitgeput om je boek zo goed mogelijk te maken. Heb je al het mogelijke gedaan om je skills als schrijver te ontwikkelen? Hoeveel keer heb je het al herschreven? Misschien krijg je nog nieuwe inzichten na het voltooien van je tweede en zelfs derde deel? Als je dat hebt gedaan en geen uitgever vindt, dan betekent dat ofwel dat zij zich allemaal vergissen, óf dat er geen winstgevende markt bestaat voor je boek. In beide gevallen lijkt het gratis of goedkoop beschikbaar stellen als ebook en via print-on-demand me dan de beste manier om toch gelezen te worden. Als je dat goed wil doen kost dat je wel de diensten van een coverontwerper en een editor, maar het kan ook gratis.

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 augustus 2017 - 15:07
Ik schrijf al ongeveer tien jaar en heb 3 jaar aan dit boek gewerkt. Daarnaast heb ik een Bachelor in de Journalistiek en in het verleden af en toe aan schrijfwedstrijden meegedaan (ook nanowrimo). Een uitgeverij zei me zelf ook eens dat ik best talent had, maar het ergens anders moest proberen. Niet dat ik te zelfzeker of arrogant wil zijn, maar ik denk dus niet dat er nog iets mankeert aan mijn skills als schrijver, al ben ik wel openminded om altijd bij te leren.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 augustus 2017 - 15:27
Tachondar, je geeft aan:
ik denk dus niet dat er nog iets mankeert aan mijn skills als schrijver, al ben ik wel openminded om altijd bij te leren.
en
Ook wil ik nog opmerken dat het mij niet deert om geld uit te geven, maar het is ook niet bedoeling denk ik dat je geld uitgeeft en dan niet vooruit komt.
In dat geval zou je het manuscript professioneel kunnen laten beoordelen (zie elders op de site), kies een redacteur die gespecialiseerd is in jouw genre. Formuleer duidelijk je vragen en je doel. Je betaalt, dus je krijgt een verslag. Dat kun je gebruiken om een kleine uitgever te benaderen. Lees voor dat je dat doet eerst een paar uitgaven van die uitgever. Is het naar jou smaak niets, selecteer dan een andere - en lees eerst weer een paar boeken, enz. Er zijn honderden van die kleine uitgevers. Kwestie van volhouden. ;)

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 augustus 2017 - 19:45
Dat kun je gebruiken om een kleine uitgever te benaderen. Lees voor dat je dat doet eerst een paar uitgaven van die uitgever. Is het naar jou smaak niets, selecteer dan een andere - en lees eerst weer een paar boeken, enz. Er zijn honderden van die kleine uitgevers. Kwestie van volhouden. ;)
Zo ontzettend veel uitgevers voor Fantasy zijn er echter niet in Vlaanderen en Nederland :/ En ik heb echt al ruim gezocht. Dus als je dan bij een professionele proeflezer een verslag hebt gekregen, vermeld je dat dan gewoon in de mail of stuur je heel dat verslag mee?

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
21 augustus 2017 - 20:01
Als je dat verslag krijgt, is het de bedoeling dat je de opmerkingen verwerkt. Niet dat de uitgever dat leest. Wel kun je erbij zetten dat het door een professionele proeflezer is doorgenomen.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 augustus 2017 - 21:05
Ik kan me moeilijk voorstellen dat een uitgever van gedachten verandert omdat je zegt dat je betaald hebt voor een beoordeling - dat maakt het boek niet beter verkoopbaar voor hen. Als je overtuigd bent van je boek zou ik het geld eerder spenderen aan een goeie edit en cover en het zelf online gooien. Zoek misschien een andere beginnende schrijver die een leesruil wil doen?

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 augustus 2017 - 21:11
Tachondar,
Dus als je dan bij een professionele proeflezer een verslag hebt gekregen, vermeld je dat dan gewoon in de mail of stuur je heel dat verslag mee?
Dat verslag kun je gebruiken - dwz je kunt dan aangeven dat je manuscript is gelezen door redacteur X van bureau bla bla, die vond: citaat (uit dat verslag). Natuurlijk niet dat hele verslag meesturen, er zal ongetwijfeld ook kritiek in staan - die verwerk je in je volgende versie. Wees creatief, stel een brief samen met een synopsis, een samenvatting die uitnodigt tot verder lezen zoals op een flaptekst. Vermeld vooral het centrale thema, hoe de hoofdpersoon dat uitdraagt en de setting v/h verhaal.

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 augustus 2017 - 22:27
Dan is het nog altijd de vraag of professionele proeflezer wel enige waarde heeft in het oog van die uitgevers. Mocht dat het geval zijn, zou ik het zo doen, maar daar weet ik dus niets over. Kunnen jullie ook antwoorden bieden op de andere vragen die ik stelde?

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 augustus 2017 - 22:38
Tachondor,
Dan is het nog altijd de vraag of professionele proeflezer wel enige waarde heeft in het oog van die uitgevers. Mocht dat het geval zijn, zou ik het zo doen, maar daar weet ik dus niets over.
Zie het als referentie - als bij een sollicitatie. Hoe beter de referentie, hoe eerder de interesse gewekt. Publicatie bij een pod heeft als voordeel dat je geen dozen in de gang krijgt. ;) Bestel gewoon eens wat boeken bij dergelijke uitgevers, dan weet je wat voor product ze afleveren.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2017 - 9:55
Zou een uitgeverij achteraf dan niet zeggen dat ze het niet meer wil uitgeven omdat het al online staat?
In de Engelstalige markt gebeurt het regelmatig dat een uitgeverij een oorspronkelijk self-published boek uitbrengt. Eragon en The Martian zijn twee bekende voorbeelden. In de Nederlandstalige markt ken ik hier geen voorbeeld van, wellicht omdat er voorlopig nauwelijks succesvolle self-publishers zijn. Maar wat heb je nog te verliezen, als alle uitgevers het boek toch al hebben afgewezen?

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2017 - 16:54
Ook als je manuscript al erg goed is, kan het zeker nog nuttig zijn om het door een professionele proeflezer / manuscriptbeoordelaar te laten lezen. Ik deed dat eind vorig jaar met mijn (nog incomplete) fantasyverhaal, in dit geval omdat ik vastliep en een frisse blik nodig had. Zij was erg te spreken over zowel schrijfstijl als plot en wist heel specifiek aan te geven wat ze allemaal goed vond werken, maar had ook een aantal kritische punten en vragen waar ik sindsdien mee aan de slag ben gegaan. Hoe goed je boek ook is, het kan altijd beter (niet voor niets wordt er wel gezegd “A book is never finished; it's abandoned”). Het is mogelijk dat de uitgever die aangaf dat je talent had, het boek wel opnieuw in overweging wil nemen als je met de feedback van een professionele proeflezer aan de slag bent gegaan. Daarnaast zijn de meeste manuscriptbeoordelaars ook op andere manieren actief in de redactie- en uitgeefwereld. Zo iemand kan je misschien adviseren over bij welke uitgever je boek het beste zou passen, en misschien zelfs helpen om contact te leggen.

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2017 - 17:19
Bedankt voor de vele reacties omtrent manuscriptbeoordeling. Ik zal zeker eens op zoek gaan naar iemand en het dan doorsturen. Toch heb ik de indruk dat opsturen naar een uitgeverij nog steeds de beste keuze is, ipv ook aan pod of gratis online als e-book te zetten te beginnen.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2017 - 17:43
Tachondar, je kunt ook (eerst) nog gebruikmaken van proeflezen - wie weet gaat er lampje branden waarvan je het bestaan niet wist ;)

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 augustus 2017 - 11:27
Toch heb ik de indruk dat opsturen naar een uitgeverij nog steeds de beste keuze is, ipv ook aan pod of gratis online als e-book te zetten te beginnen.
Dat is ook wat ik met mijn boek zou willen als het af is. Bij een uitgeverij krijg je goede redactie, wordt de marketing voor je gedaan, en nog heel veel meer. De kwaliteit wordt er toch beter van dan wanneer je alles zelf doet. Ik zou dus vooral niet de moed opgeven! En wie weet kan manuscriptbeoordeling je kansen nog wat vergroten.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 augustus 2017 - 14:16
Hi Dylan,
Zo weet ik niet zeker of ik wel aan zelf-publicatie wil doen, want dan ben ik bang gewoon geld te verliezen en mijn boeken in dozen te zien staan zonder ze tot bij de mensen te krijgen. Ik heb een kring met kennissen die misschien wel een boek zouden kopen, maar om buiten die kring te raken op eigen houtje lijkt me heel moeilijk.
Marketing is heel moeilijk! Een reguliere uitgever heeft mensen in dienst die zich daar hele dagen mee bezig houden. En als je erg twijfelt aan zelf publicatie, dan zou ik het nu nog niet doen. Kan altijd nog...
Zou een uitgeverij achteraf dan niet zeggen dat ze het niet meer wil uitgeven omdat het al online staat?
Ik kan me goed voorstellen dat een uitgever het niet meer wil uitgeven als het hele boek al online beschikbaar is / is geweest.
Verder las ik deze maand ook enkele onderwerpen over professionele proeflezers en literaire agenten en hoe die mensen je misschien wel tot bij een uitgever kunnen brengen. Andere reacties reageren dan weer negatief over literaire agenten en hoe zij in feite bitter weinig kunnen doen.
Professionele proeflezers/ manuscript beoordeling is heel fijn en nuttig. Zij kunnen je helpen om je manuscript naar een hoger niveau te tillen. Je krijgt een duidelijk verslag van tops en tips waar je mee aan de slag kunt. Je manuscript wordt er altijd beter van! (maar goed, op die vraag had je al veel reacties gehad). Niet opgeven!

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 augustus 2017 - 21:19
Iedereen bedankt alvast voor de behulpzame reacties :) Ik zal nu dus eerst eens mijn manuscript professioneel laten beoordelen en daar iemand voor zoeken. Daarna stuur ik het nog eens op naar enkele uitgevers, en als ik dan nog even ver sta als vandaag, zul je misschien wel weer een soortgelijk berichtje van mij hier zien opduiken :D

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 augustus 2017 - 11:05
In ieder geval al een hele prestatie dat je een boek hebt afgerond!
Ik schrijf al ongeveer tien jaar en heb 3 jaar aan dit boek gewerkt. Daarnaast heb ik een Bachelor in de Journalistiek en in het verleden af en toe aan schrijfwedstrijden meegedaan (ook nanowrimo). Een uitgeverij zei me zelf ook eens dat ik best talent had, maar het ergens anders moest proberen. Niet dat ik te zelfzeker of arrogant wil zijn, maar ik denk dus niet dat er nog iets mankeert aan mijn skills als schrijver, al ben ik wel openminded om altijd bij te leren.
Dit zegt eigenlijk allemaal niet zoveel. Dan heb je ongetwijfeld een goede basis, maar journalistiek schrijven is iets heel anders dan creatief schrijven - vooral als we het echt over boeken hebben. Er hoeft dus inderdaad niets te mankeren aan je skills als schrijver. Wel kan het zo zijn dat je als schrijver nog meer kilometers moet maken om jezelf te ontwikkelen tot het punt waarop uitgeverijen niet meer om je heen kunnen. Zoals de rest ook al zegt kunnen strenge proeflezers daarbij helpen. Je zegt dat je 3 jaar aan het boek hebt gewerkt, maar volgens mij probeerde iemand je te vragen hoeveel versies je hebt geschreven. Daar zit een wezenlijk verschil in. Aantal jaren zegt ons niet zoveel, want heb je zoveel jaar aan één versie gewerkt met veel tussenpozen ertussen? Of heb je iedere dag geschreven en er veel versies op zitten? Reden dat ik dit vraag: ik heb zelf ook een schrijfachtergrond en kreeg 'bemoedigende afwijzingen' van uitgeverijen over mijn eerste manuscript. De basis lag er, maar ik moest mezelf toch iets meer als boekschrijver ontwikkelen. Ik ben toen aan een tweede manuscript begonnen en zelfs tijdens de eerste versie zag ik al dat het manuscript heel anders was dan het eerste. Qua opzet, diepgang van de personages, stijl: eigenlijk alles. Met een goede afloop, want volgend jaar debuteer ik bij een grote uitgeverij. Je weet wat ze zeggen... schrijven is een marathon. :D Blijven trainen is belangrijk. Succes!