Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

schrijfopdracht # 156 - trouwdag

17 augustus 2017 - 22:11
Het foto-album van mijn trouwdag gaat me redden om een dag terug in de tijd te beleven. Ik weet nog goed hoe ik mij, eindelijk, na een lange drukke dag, bevrijdde uit mijn nieuwe witte knellende pumps en uit de strapless bruidsjurk stapte, niet om dol enthousiast het huwelijksbed in te duiken, maar wel om alle bloemen en planten die het bruidspaar in de bloemetjes hadden gezet, te verzorgen. Daar bestaat geen foto van. De laatste foto's zijn van het feestdiner. Allemaal lachende gezichten van de bruiloftgasten. Ik herinner me daar niets van. Eén opmerking is blijven hangen. Een jolige oom die al op de toekomstige spruiten proostte, alhoewel er nog geen sprake was dat het al zover was. Ik schaam me dood en zou het liefst thuis in mijn kamertje zitten met mijn boeken, mijn schriften vol verhaaltjes, het eigen vertrouwde bed. Ze noemen de trouwdag “de gelukkigste dag” van je leven. Nou, ik vind er niet veel aan om zo opgedirkt en op opgesmeten rond te huppelen op pijnlijke voeten en ganzenlever lekker te vinden. Op het stadhuis is het maar een saaie boel. De ambtenaar van de burgelijke stand houdt maar niet op met jammeren over een bootje dat om vervaarlijke klippen heen moet laveren en dat ik mijn echtgenoot in alles zijn zin moet geven, enfin, zo komt het bij mij binnen. Ik heb die woorden al gehoord. Het is mijn sexuele voorlichting. Gelukkig lees ik. Ook dictionaires. De foto laat een bruid zien die het allemaal maar niks vindt. De wandeling van de kerk naar het stadhuis is een marteling, het is 4 januari 1958 en er giert een ijskoude wind waardoor mijn kanten sluier voor mijn ogen wappert en ik blindelings op mijn te nauwe pumps de tochtige kerk inwankel. Symboliek die mij ontgaat. De foto staat er bol van. De pater die van mij een deemoedige echtgenote gaat maken heeft zijn mooiste kleed aangetrokken. Hij heeft mij doen blozen tijdens de catechisatielessen die ik heb moeten volgen om tot de katholieke gemeenschap toegelaten te worden. Ik vond zijn vragen nogal intiem en heb een potje zitten liegen. Ik vind dat hij daar niets mee te maken heeft wat mijn aanstaande en ik samen uitspoken. De knielende bruid aan zijn voeten levert wel een mooi beeld op. De eerste foto's laten een stralende jonge vrouw zien die in aanbidding haar aanstaande in de ogen kijkt. Ik heb zojuist het bruidsboeket gekregen. Fresia's, mijn lievelingsbloemen. De bruidegom heeft een hoge hoed op. Ik krijg een lachstuip. De hoofdpijn is over. Ik ben vanmorgen opgestaan met hoofdpijn. Ik slik een aspirientje. Dat helpt tegen alles zegt men. Ik ben jong en geloof alles. Dat zie je op de eerste foto. Het schaap.

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2017 - 22:22
Hoi Blavatski, mooi beschreven herinneringen aan lang vervlogen tijden! Je persoonlijke beleving / commentaar op het foto-album (het schaap) geeft het geheel een extra dimensie. Ik heb (weer) genoten!

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
18 augustus 2017 - 15:35
@Blavatski, een verhaal over een vrouw die niet bepaald gelukkig terugkijkt op haar huwelijk(-sdag). Maar inmiddels heb je deze situatie volgens mij al een plekje gegeven in je eigen geschiedenisboek. Een mooie weergave hoe je het fotoalbum doorklinkt. Graag gelezen, Connie

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 augustus 2017 - 15:44
Fascinerend hoe zo'n dag kan verlopen als het niet de mooiste dag van je leven is. Prachtig beschreven zoals alles wat ik van u lees.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
18 augustus 2017 - 16:03
Marijcke prachtig hoe je dit aan de :thumbsup: hand van een fotoboek hebt opgepakt. Het stemt me wel triest dat 'de mooiste dag' niet de mooiste dag was. De beeldende manier van schrijven maakt dat je me raakt.

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 augustus 2017 - 17:58
Slim om het fotoboek gebruiken, ik zelf had een beetje moeite om ook weer terug bij de tijd waar het verhaal oorspronkelijk begon te blijven. Dat is door het boek in jouw verhaal wel gelukt. Mooi verhaal ook verder!

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 10:06
Alleen U wist wat zij dacht op die foto. Het schaap zegt alles. Goed verwoord, hoe je kan terugkijken op jezelf. Graag gelezen!

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 12:12
Ware het fictie dan zou het een heel humoristisch verhaal zijn. Ik hoop dat deze vreselijke dag wel de start is geweest van vele mooie(re) jaren. Het begon in ieder geval goed met het verzorgen van bloemen en planten, wat mij betreft altijd een fijne bezigheid. Met plezier gelezen!

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 14:13
Dag Ton slechtzittend hemdje, k ben blij dat je van dit toch wel schaapachtige verhaal genoten hebt genoten hebt. Ter verduidelijking, de jaren na het huwelijk waren lang en gelukkig. :o

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 14:17
Dag Marceline, Een ietwat cynische beschrijving van een trouwdag zoals ze niet in de boekskes te lezen valt. Dat is waar. Er volgende gelukkig heel wat gelukkige jaren. :p Bedankt voor je bezoekje. Een fijn weekend toegewenst.

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 14:20
Dag Connie, Dank je voor je bezoekje en andere dingen (!). Je hebt gelijk met op te merken dat dit maar een nare bladzijde van mijn huwelijksgeschiedenis is. Er volgen heel mooie bladzijden. De ambtenaar op het stadhuis van Amsterdam had het bij het rechte eind; de boot moet klippen omzeilen. Dat heeft het schaap naderhand goed begrepen. :o Nog een fijn weekend, Connie. :{}

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 14:23
Dag i-kat, Fijn dat je langs bent gekomen en zo'n tof commentaar hebt gegeven. Ik ben er blij mee, ja, en dat huwelijk, dat viel best mee. Ups en downs zoals bij iedere verbintenis. :o Ik kijk er toch met vreugde op terug. Nog een fijn weekend toegewenst.

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 14:31
Dag Nancy, Fijn dat je mijn trouwdag hebt gelezen en mooi commentaar hebt achtergelaten. Het was echt niet allemaal kommer en kwel, hoor. Ik heb er vier prachtige kinderen van overgehouden, heel veel mooie herinneringen; mijn man en ik hebben samen veel gelachen; we waren twee krekels, beter gezegd twee schapen, nou ja, een schaap en een ram. Toen het schaap ophield met schaap te zijn, tja, toen was het mooie liedje gedaan. Het leven zoals het is. Nog een fijn weekend toegewenst, Nancy, met je mysterieuze ogen. :o

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 14:34
Dag Michaël, Fijn dat je mijn inzending hebt gelezen en er een positief geluid bij laat horen. Het fotoboek-idee heeft me enorm geholpen deze opdracht te kunnen vervullen. Nog een fijn weekend toegewenst. :o

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 14:36
Prachtig hoe 'schaap' alles zegt. Ik herken het ten zeerste: terugkijkend naar de foto's, denkend wat een schaap. En dat staat helemaal los van goede en minder goede tijden die daarna volgden. Ik vind het zo leuk hoe je het plaatje van de mooiste dag van je leven relativeert. Die roze wolk is er net zo min altijd als na een bevalling.

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 14:37
Dag Maddbrug, Ja, toen ik er aan begon te schrijven, dacht ik niet tot welk resultaat het verhaal zou leiden. Ik was eigenlijk verbaasd over de herinnering van toen. Het schaap. Is figuurlijk geslacht en weder opgestaan als schrijfbijtje. Hoe het kan lopen in het leven. :o Een heel fijn weekend toegewenst.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 14:42
Toch goed om te lezen dat daarna gelukkige jaren volgden. Er is, denk ik, lef voor nodig om je trouwdag op deze wijze neer te zetten. Zeker vroeger, werd er een groot feest en een stralend paar verwacht. Mooi gedaan, zonder een slachtoffergevoel op te roepen. Met respect en graag gelezen.

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 14:50
Dag Stella, Ik weet het eigenlijk niet Stella, waarom de trouwdag zo vervelend en teleurstellend was. Ik ben een droomster en droomde dus te veel en te rooskleurig. Mijn dromen waren als de fresia's van het bruidsboeket. Teer, met een heerlijk parfum en ze zijn behoorlijk taai, (ze blijven lang bloeien!). De bloemen zijn net vlindertjes. Het verzorgen van de bloemen, de kinderen, de echtgenoot , de huisdieren, de musjes in de hof, en alles wat maar zorg behoefde, zit er wel diep in en heeft me waarschijnlijk door het leven zoals het is, gesleurd. Ik geniet nu van de vergeet-me-nietjes en de krokussen. (Het verhaal "Krokussen" wordt dit najaar gepubliceerd bij Letterrijn in de bundel "Verborgen", mijn eerste korte thrillerverhaal. Mijn laatste ontdekking "thriller" schrijven. Leuk. Of ik bij de winnaars ben, is nog niet geweten. Spannend.) Nog een fijn weekend toegewenst.

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 15:00
Dank je Angus voor je bezoekje en de lovende woorden die je hebt achtergelaten. Ik ben er blij mee. Tja, als één van kinderen of kleinkinderen dit verhaal lezen, zullen ze grote ogen opzetten. Een Mama/Oma met lef hebben is ook niet alles. Maar ze zijn de laatste jaren al een en ander gewend. :o Nog een heel mooi weekend toegewenst. Een weekend zoals jij het wenst.

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 17:16
Blavatski, ... wat een enorm verhaal, en wat heb je het er mooi vanaf gebracht. Chapeau! Van je huwelijk en het achterstevoren schrijven ...; ik wist ook niet waar ik aan begon.

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 augustus 2017 - 18:18
Mooie vertelling weer gelezen net van uw hand. En daarbij een wijze levensles. Fijn dat u toch genoten heeft van uw huwelijk. Idd ups en downs, zo is het leven. Wat een bizondere invulling voor deze opdracht! Ik vind foto's ook inspirerend, heb nog nooit een eigen foto genomen. Ga ik zeker een keer doen. Dank voor de lering weer.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 augustus 2017 - 23:40
Blavatski, Fijn te lezen dat er daarna nog vele goed jaren volgde. Ik moet bekennen dat ik na eerste lezing een beetje aangedaan was: het zal toch niet dat. En ja, te hoog gespannen verwachtingen rond een gebeurtenis, dat is niet echt cynisch en best begrijpelijk.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2017 - 11:08
Dag coach Blavatski, Ondanks de negatieve gevoelens die u had/heeft bij gebeurtenis vind ik dat u het droogkomisch beschreven heeft. Persoonlijk vind ik het überhaupt onzin om slechts één dag uit je leven aan te (willen) wijzen als "mooiste dag van je leven". Dat doet alle andere mooie ervaringen en vele mooie dagen in je leven onrecht aan :) "Ik vond zijn vragen nogal intiem en heb een potje zitten liegen. Ik vind dat hij daar niets mee te maken heeft wat mijn aanstaande en ik samen uitspoken." :lol: :thumbsup: Super!