Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

#155 warme melk

Het raam trilde. In de gang stond de plaat hardboard klaar voor als het fout ging. Mijn broer had de hamer in zijn hand en de spijkers lagen klaar. De boom naast het huis bonkte tegen de muur. Het zal toch niet waar zijn zei mijn moeder als in 53. Weer trilde het raam. Het lijkt wel oorlog zei mijn zus. Mijn vader zei dat we rustig moesten zijn. Hij liep van de kamer naar de gang en weer terug. Is het board wel sterk genoeg vroeg ik. Mijn broer knikte en hield de hamer omhoog. Mijn moeder zette een pannetje melk op. In de achtertuin kletterden dakpannen op de tegels. Daar gaat mijn geld zei mijn vader. Ik trok mijn benen op en maakte me klein op de bank de melk was warm. Ik hield mijn ogen dicht en telde de kletterende dakpannen. Daarboven bromde een scheepshoorn vanaf de rivier. Ik drufde niet meer te kijken, het raam trilde, het hele huis schokte. De dijk zei mijn moeder als de dijk het maar houdt. Mijn zus begon te huilen, ik drukte de warme mok tegen mijn wang.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je bent een prachtige schrijver Jan, in één adem en weinig woorden de kleine geborgenheid van warme melk tegenover het grote onheilspellende ... De brommende scheepshoorn vanaf de rivier maakt het af; jouw handtekening. :) :thumbsup:

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Ja mooi. Alsof ik er als lezer bijzit. (Ff off topic: ik moet me sterk vergissen als er niet een verhaal van jou bij de genomineerde Baarn zit. Brommers, shag en een vossenstaartje.)

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zo levensecht geschreven dat ik gelijk aan mijn trouwe beker met blauwe bloemetjes denk waar ik thuis altijd mijn warme melk uitdronk. Daar kon je van slapen, van die melk, zei je moeder dan en ik geloof het nog steeds. Een verhaal dat mij mee laat trillen, Janp.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ostinato, dank voor het lezen en je reactie. Maddbrug, ja, die melk om rustig te worden - het gekke is dat ik wel eerst wakker werd gemaakt omdat het zo stormde ;) Dank voor je reactie.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat is dat toch met goed geschreven verhalen, ook als ze zo kort zijn, dat je zonder dat er sprake is van detaillistische beschrijvingen, duidelijke beelden ziet? Bijvoorbeeld:
Hij liep van de kamer naar de gang en weer terug. Is het board wel sterk genoeg
Ik zie de gang. Oude tegelvloer, rechte (krakende) trap - met solide leuning en spijlen - naar boven, kast onder de trap, zo'n solide jaren dertig voordeur, etc. :thumbsup:

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
JanP, 1953, die angst is voor degenen die het hebben meegemaakt nog lang voelbaar gebleven.Ik weet nog dat in Rotterdam mijn broer ging helpen hozen. Het beeld heb je heel goed neergezet. groet, COnnie

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Angus,
dat je zonder dat er sprake is van detaillistische beschrijvingen, duidelijke beelden ziet?
Mogelijk vanwege het ontbreken van die beschrijvingen, zodat de lezer het zelf verder invult. Dank voor het lezen en je reactie.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
ccscharl, Dank je wel voor het lezen en je reactie. 1953 is ruim voor mijn tijd, maar als kind voelde je idd de angst bij de 'grote mensen' .

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
JanP. Ik voel me opgenomen in deze scène en zie het gebeuren. Mooi binnen- en buitenwereld verweven: de elementen buiten, de angst en zorgen binnen en de troost van een glas melk. Emoties niet benoemd maar voelbaar. Chapeau!

Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik kreeg weliswaar zin om - samen met een kom melk - warme melk - erbij te komen zitten en te hopen dat alles goed komt. mooi geschreven :)

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat mooi en aandoenlijk vooral door de warme melk. Dat is dan zo'n mooi huiselijk element wat veel lezers zullen herkennen en waarderen. Dat roept gelijk een sfeer en beeld op. Je haalt de echte schrijver er wel uit. Het leest niet als freewriting maar zal het ongetwijfeld wel zijn.

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Je hebt een prachtige pen, JanP! Met een paar halen zet je een sfeervol verhaal neer dat ik als lezer zo zie gebeuren. Fijn dat je weer meeschreef en dit met ons deelde.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
ja, echt in 5 minuten ingetikt. (Dialoog zonder "" vind ik vreselijk ;) )
Ja, daar moest ik ook gelijk aan denken toen ik het las. Waar zijn de "...". Een mooi sfeerbeeld met verhaal in een paar worden. En gek genoeg deed het ontbreken van de dialoogtekens geen afbreuk aan het verhaal en de leesbaarheid.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Janp. ... je nam me mee terug in de tijd. Bij 'zwaar' weer werden we uit bed getrommeld en zaten we in de huiskamer onder de lamp (ik zou er haast warme melk bijhalen - maar dat kan ik me niet herinneren) het gedonder en de lichtflitsen af te wachten. Het had wel iets gezelligs, dat komt natuurlijk doordat je als kind bij licht naar bed ging en dan 's nachts bij lamplicht aan tafel. Je hebt je verhaal veel sfeer meegebracht. Juist doordat het """loos is volg je al golvende de gedachtenlijn en dan die warme melk; waarheidsgetrouwer kan eigenlijk niet. Prachtig, Jan.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Annette Rijsdam, Riny, Bedankt voor het lezen en de reactie. Al dat schaven, schrappen en herschrijven, wat ik normaal doe, is kennelijk overbodig ;)

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
JanP net als Maddbrug dacht ik ook meteen aan mijn mok met blauwe bloemetjes waar ik mijn warme melk in kreeg ( met vel brrr). Als freewriten al zo'n goed verhaal oplevert dan wil ik zeker een boek van lezen :thumbsup:

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Mili, dank voor het lezen en je reactie. Nancy Bastiaans, Dank voor het lezen en je reactie - het waren mokken van DE-punten, dan wel geboortes/huwelijken in het Koningshuis of zoveel jaar bevrijding ;)