Beelddenker of begripsdenker?
Naar aanleiding van haar ervaringen op de Schrijversdag van Schrijven Magazine plaatse literair agent Dorine Holman op deze website een artikel over het verkopen van 'je eigen merk.'
Op de Schrijversdag, waar schrijvers in spe hun manuscript bij haar konden promoten, vroeg Dorine zich af waarom zoveel schrijvers in hun 'elevator pitch' verzuipen in een omhaal van woorden.
Quote: "Nieuwsgierig vroeg ik wat ze schrijven. Aan het verhaal van sommigen was geen touw vast te knopen en bijna iedereen had er véél woorden voor nodig. Misschien niet helemaal verbazingwekkend als je iets doet met woorden. Maar waarom nou niet wat meer to-the-point? Of minimaal goed voorbereid zijn? Want ze hadden kunnen weten dat een elevator pitch ook op zo’n dag van belang is."
Op het waarom wordt verder geen antwoord gegeven, er wordt in het artikel ook niet naar gezocht. Dat de schrijver niet goed voorbereid is lijkt me sterk. De aankondiging van de schrijversdag (met de mogelijkheid voor gesprekjes met uitgevers) stond al maanden online en met dat manuscript: daar zijn ze al jaren mee bezig. Ik denk dat het stuntelende, chaotische verhaaltje van het merendeel van de schrijvers vooral te maken heeft met hun manier van denken, schrijvers zijn beelddenkers.
Beelddenken is een term die zo'n tachtig jaar geleden werd geïntroduceerd.
Een beelddenker denkt in beelden, denkt ruimtelijk. Dit in tegenstelling tot de begripsdenker die in woorden denkt. Het gaat hier dus niet over intelligentie: het gaat om de manier van omgaan met informatie. De beelddenker kan het geheel in één oogopslag overzien, de begripsdenker denkt in stappen. De begripsdenker kan de oplossing stap voor stap onder woorden brengen terwijl de beelddenker daar juist veel moeite mee heeft.
Een beelddenker kan zijn verhaaltje voorbereiden, natuurlijk, hij kan het helemaal in zijn hoofd hebben zitten en dan toch, halverwege, springt zijn brein naar een ander beeld en zijn verhaal verzandt in gestuntel.
Je bent een beelddenker indien je jezelf herkent in meerdere van onderstaande punten:
*een beelddenker gebruikt liever een kaart dan een gps systeem
*heeft (vooral in zijn jeugd) moeite met spelling, wat lijkt op dyslexie maar dat niet is
*kan geheel nieuwe woorden of woordcombinaties verzinnen
*onthoudt makkelijk gezichten, plaatsen, landschappen: kan een markante boom die hij dertig jaar geleden in Timboektoe zag perfect beschrijven. Weet ook nog het slingerpaadje wat naar de boom loopt te vinden
*ziet voordat anderen het zien dat het fout gaat, ziet ook de oplossing
*kan die oplossing niet onder woorden brengen (denkt een paar stappen te ver vooruit) en begrijpt niet waarom anderen hem niet begrijpen, is dan kort door de bocht en komt daardoor in conflict
*heeft een enorme verbeelding, kan wegdromen in een compleet andere werkelijkheid
*kan slecht organiseren en komt bijna altijd te laat
*is graag op zichzelf, ervaart zichzelf als anders
De wereld wordt geregeerd door begripsdenkers, een enkele politicus daargelaten, en dat is maar goed ook want als de beelddenker het voor het zeggen had dan zou de chaos groot zijn. Tegelijkertijd ontstaat er chaos door het onbegrip tussen begripsdenker en beelddenker.
De beelddenker is degene die al die mooie rapporten over de effecten van mens op zijn leefomgeving heeft opgesteld, al tientallen jaren terug. De beelddenker is degene die achteraf zal zeggen: "Dat heb ik altijd al gezegd!" en de begripsdenkers trekken hun wenkbrauwen op want ze geloven hem niet. Ze hebben hem toen niet gehoord, wel geluisterd maar niet begrepen. Frustratie ligt voor beelddenkers altijd op de loer, net zoals het zich omhullen met arrogantie.
Ben jij ook een beelddenker?
Het reguliere coachverhaal over jezelf profileren, jezelf in de markt zetten en trucjes om je tekst te onthouden werkt niet want een beelddenker denkt niet regulier. De gebruikelijke methoden om beter te communiceren zullen niet aan de beelddenker besteed zijn.
Hoe het wel kan?
Zowel voor kinderen als volwassenen zijn er begeleidingstrajecten, op het web is hierover genoeg te vinden.
Gerelateerde link: http://www.schrijvenonline.org/nieuws/je-bent-je-…
Je zou kunnen zeggen dat de
Lid sinds
12 jaar 4 maandenRol
Zo kan je dat artikel ook
Lid sinds
8 jaar 7 maandenRol
Zolang er verdiend wordt áán
Lid sinds
12 jaar 4 maandenRol
Anton Pater schreef: *kan
Lid sinds
12 jaar 6 maandenRol
Een beelddenker zou toch
Lid sinds
8 jaar 1 maandRol
Er wordt gedaan alsof beeld-
Lid sinds
7 jaar 9 maandenRol
Martijn H schreef: Er wordt
Lid sinds
8 jaar 6 maandenRol