Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Het gebruik van ?!

20 juni 2016 - 17:52
Wat denken jullie van het gebruik van ?! om een geroepen vraag weer te geven? Zoals in "Wat?!" of "Ben je gek?!" Ik kan me niet herinneren het ooit in een roman te hebben gezien, terwijl het toch heel expressief is en in strips en chat wel heel courant is.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 juni 2016 - 19:13
Ik kan me niet herinneren het ooit in een roman te hebben gezien,
Ik ook niet. Zelf gebruik ik ze allebei, maar nooit als combinatie. Geroepen vraag? Zou ik zo doen: 'Mam, hoe laat gaan we eten?' riep ik door het huis heen, in de hoop dat mijn kreet mijn moeders attentie kreeg.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 juni 2016 - 21:38
In strips zie ik soms "Taaaaruuuuraaaruuuu ke-POUW" staan, maar in romans eigenlijk nooit.
Haha, niet? Raar... en jammer, heeft wel wat.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 juni 2016 - 11:00
Bedankt voor de reacties. Ik zal nog eens nadenken of ik lekker avant-gardistisch wil doen en het gewoon toch gebruiken, maar dan weet ik tenminste dat het wenkbrauwen zal doen fronsen :)

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
1 november 2016 - 20:11
Het is maar net wat je wilt en hoe je schrijfstijl verder is. Het voornaamste voordeel is, denk ik, dat het een heel natuurlijke dialoog weergeeft. Hij had het al aangekondigd, maar nu loopt hij daadwerkelijk lacherig naar een brievenbus en maakt zijn riem los. "Dit ga je toch niet echt doen?!", roept zijn metgezel verbijsterd uit. "Je bent toch geen PVV-kamerlid?" In dit citaat wordt zowel de vraag uitgedrukt - door het vraagteken - als de verbijstering en afkeer - door het uitroepteken. Anderzijds maakt het je schrijfstijl wel meer informeel. Als dat niet in jouw schrijfstijl past, zou ik het niet doen. In het andere geval: more power to you.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 november 2016 - 22:43
In een goede roman schrijft de schrijver met woorden uit hoe iets gezegd wordt, en hoe een vraag of uitroep bedoeld is. Dat is de kunst van het schrijven: de lezer beleeft het verhaal mee. In een film wordt beeld gebruikt, zodat de kijker kan zien hoe het personage iets voelt. In een lied hoort de luisteraar de tekst. In een stripverhaal gaat het om de beelden, die worden versterkt door de tekst, enzovoorts. Er is dus een reden waarom "?!" niet gebruikt wordt in romans en wel in chat of in strips. In een roman zou die ?! namelijk een makkelijke manier zijn om hele stukken tekst niet te hoeven schrijven - en dan zegt ?! vooral, dat de schrijver tekort schiet. De schrijver is simpelweg (nog) niet goed genoeg om het verhaal op papier te verbeelden zoals hij het voor zich ziet. In chat gebruiken we inderdaad symbolen die we niet gebruiken bij het schrijven van een roman, verhaal, of gedicht. We zijn dan ook niet aan het schrijven, we zijn aan het communiceren. Kijk maar: Personage is verdrietig :( personage is heel verdrietig :crybaby: Personage is blij :) personage is heel erg blij :D Personage is ziek :puke: Personage is :angry: en zegt ?! Blijft, dat er heel wat leuke leestekens zijn, die je niet vaak tegenkomt. Hier is een lijstje: http://mentalfloss.com/article/12710/13-little-kn…

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 november 2016 - 9:54
Mirandala: je zou echter net hetzelfde kunnen argumenteren over ? en ! en over lege lijnen en over * tussen scenes :) Het is gewoon een kwestie van wat de conventies zijn, lijkt me.

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 november 2016 - 22:07
Hij had het al aangekondigd, maar nu loopt hij daadwerkelijk lacherig naar een brievenbus en maakt zijn riem los. "Dit ga je toch niet echt doen?!", roept zijn metgezel verbijsterd uit. "Je bent toch geen PVV-kamerlid?"
Toch is het een beetje overkill, mede veroorzaakt door het leesteken. Eerst is er de uitroep: dit ga je toch niet echt doen? We hebben het leesteken: ?! Het wordt geroepen! En dan nog de vraag: "Je bent toch geen PVV-kamerlid?" Dit alles drukt al verbijstering en luidheid uit, alsof je alles in HOOFDLETTERS hebt getikt. Terwijl je het inhoudelijk eigenlijk al heel goed deed en de franje niet echt nodig hebt. Hij had het al aangekondigd, maar nu loopt hij daadwerkelijk lacherig naar een brievenbus en maakt zijn riem los. "Dit ga je toch niet echt doen," zegt zijn metgezel. "Je bent toch verdorie geen PVV-kamerlid?" Uiteraard moet je het doen zoals het voor jou goed voelt, ik wilde je alleen laten zien dat je het zonder franje ook goed doet.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 november 2016 - 23:40
Mirandala: je zou echter net hetzelfde kunnen argumenteren over ? en ! en over lege lijnen en over * tussen scenes :) Het is gewoon een kwestie van wat de conventies zijn, lijkt me.
De conventies zijn, dat een schrijver met woorden een situatie verbeeldt die de lezer voor zich kan zien. De rest is franje, met dank aan Ceridwen. Leestekens ondersteunen de tekst, zodat die goed leesbaar is. En inderdaad het is aan te raden om ook de enkele ? en ! spaarzaam te gebruiken (in fictie, en in poëzie in ieder geval. ! en ? zijn al snel overheersend. Soms zet de schrijver ze krachtig in, om de nadruk te leggen. Soms worden ze ingezet omdat de schrijver tekort schiet in de kunst van het schrijven. Maar hey, dat is geen kritiek op jou persoonlijk?! Je hoeft ?! toch niet te verdedigen?! Je voelt je toch niet aangesproken?! Ik gebruik ze gewoon liever niet?! En ik lees ze ook niet graag!!!!

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
3 november 2016 - 1:10
Ik ben het met #2 eens. Als je de nadruk op een woord legt, is een ! niet nodig. Het is al duidelijk.