Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#95 achterstevoren

ACHTERSTEVOREN Liefdevol pluk ik de blaadjes en takjes uit haar krullenbos. “Kom hier! Je hebt een vogelnest in je haar!” Ze kijkt blij en trots. “Ik had alleen mijn truitje achterstevoren aan!” We zitten amper of ze vertrekt richting toilet. “Kom, we gaan een kop koffie drinken”, zegt ze en trekt me het café in. Ongelukje met de auto. Dit keer is ze écht laat.

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Sonja, sorry, ik begrijp er weinig van. We zitten amper, in de trein?, van het toilet naar het café?, waarom de auto en wie is te laat? Of moet ik het achterstevoren lezen? En dan nog snap ik het niet.

Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mili, de grap is inderdaad dat de laatste zin van het verhaal de eerste is. Maar ik begrijp dat je het dan nog niet snapt. Als andere lezers dat ook hebben, moet ik een en ander aanpassen. Bedankt voor je reactie!

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Sonja, dan wil ik je complimenteren met dit oorspronkelijke initiatief. Nog niet zo gezien. Je schreef het er nog wel met koeienletters boven. Alleen irriteren kapitalen me. ;) Achterstevoren lezend heb ik meer begrip, alleen is de samenhang tussen de bestanddelen mij te wazig.

Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Mili, dankjewel voor je compliment. Ik 'moet' van mezelf anders, maar natuurlijk heb ik, net als iedere andere schrijver, de kritiek van lezers hard nodig. Begeleid experimenteren zogezegd. Je kritische kijk wordt erg gewaardeerd! Je ergernis m.b.t. kapitalen begrijp ik. Ik weet dat het not done is, toch doe ik het. Het voelt zo. De tijd zal leren of het blijft of niet. Hmm nu heb ik een dilemma: pas ik het verhaal aan zodat er meer samenhang is, of laat ik het zo omdat ik juist het chaotische van deze persoon op deze manier tot uiting wil laten komen? Mili, dank dat je nogmaals wilde reageren.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Sonja, Er staan mooie fragmenten in je verhaal. Ik begrijp dat ik het vanaf de laatste zin dien te lezen naar de eerste zin. Dan klopt je verhaal. Ik begrijp de reden niet maar wel dat het jouw bedoeling is dit zo te doen en dat het om een experiment gaat. Ik begrijp dit omdat je dit hebt uitgelegd aan Mili. Ik heb het stukje eerder gelezen zonder die uitleg en het verhaal naast me neergelegd als onlogisch, geen goede volgorde, kortom ik vond het 'niet zo goed' en vroeg me af welk commentaar hierop te geven, mede omdat ik volgens mij nog niet eerder iets van je gelezen heb. Ik krijg nu het beeld van een warrig type dat altijd te laat komt en eigenlijk nog steeds een kind is, ondanks dat ze de leeftijd heeft waarop ze auto mag rijden. Wel interessant. Ik hou wel van experimenten en wil wel vaker iets van je lezen. :thumbsup:

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
P.S. Ik zou zelf eerst "En je hebt een vogelnest in je haar." en daarna "Kom hier!" schrijven omdat je de zin begint met "En" (aansluitend op het achterstevoren zittende truitje).

Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Willemina, dank voor je eerlijke reactie! Je hebt gelijk met die twee zinnen, dat ga ik aanpassen. Ik ben sinds kort actief op schrijvenonline, heb meegedaan aan #93 en #94. Misschien vind je het leuk om ook die teksten te lezen?

Lid sinds

8 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
SonjavPdeB, je schrijft in #4
Ik 'moet' van mezelf anders, maar natuurlijk heb ik, net als iedere andere schrijver, de kritiek van lezers hard nodig. Begeleid experimenteren zogezegd.
Het experiment 'achterstevoren' is wat mij betreft niet geslaagd. De tekst zoals die er nu staat heeft geen samenhang', je geeft verder aan:
Hmm nu heb ik een dilemma: pas ik het verhaal aan zodat er meer samenhang is, of laat ik het zo omdat ik juist het chaotische van deze persoon op deze manier tot uiting wil laten komen?
Het chaotische van een personage komt eerder naar voren met conventionele middelen.

Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Beste Jan, Dank voor je reactie. Voor wat betreft je eerste opmerking: en weer 'goed' gezet, heeft de tekst dan wel samenhang? In reactie op opmerking 2: die 2 dingen kan ik wellicht beter scheiden: het experimentele en het onderwerp/doel. Is dit wat je bedoelt?

Lid sinds

8 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
SonjavPdeB, De tekst heeft nu enige samenhang. Je kunt ook de regel - die mogelijk in jouw ogen een vorm van dwang vertegenwoordigt ;) - volgen om bij een nieuwe spreker op een nieuwe regel te beginnen. Die regel is ontstaan vanwege een betere leesbaarheid en begrip van de tekst. Over:
die 2 dingen kan ik wellicht beter scheiden: het experimentele en het onderwerp/doel. Is dit wat je bedoelt?
Als het experiment het doel ondersteunt prima. Echter meestal mist het experiment het beoogde doel. In je eerste versie schreef je chaotisch om het chaotische van het personage tot uiting te laten komen. Dat doel werd niet bereikt. Daarom mijn tip om conventionele middelen te gebruiken.

Lid sinds

6 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Sonja, Bedankt voor je experiment. Meestal leg ik mensen uit dat je in tekst veel kunt overlaten aan de lezer. Vraag je een lezer wat die heeft gelezen, dan vertelt de lezer altijd meer dan dat er staat. In dit geval gebeurt er in jouw hoofd meer dan de lezer kan opmaken uit de tekst. Experimenteren werkt goed in drie stappen. 1. het experiment 2. uitschrijven wat je precies bedoelt 3. het experiment + wat de lezer nodig heeft om het te begrijpen. Veel schrijfplezier Nina Blanken