Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Toestemming biografie

2 april 2016 - 11:33
Hallo, Ik heb een vraag maar ik wist niet onder welke forum ik het moest plaatsen, dus sorry als dit de verkeerde forum is. :) Ik wil binnenkort beginnen met een biografie schrijven. Het betreft geen familie of vrienden/kennissen. Deze persoon is nog in leven. Nu is mijn vraag : Ben ik verplicht om toestemming te vragen? En zo ja, is dit internationaal zo bepaald? Ik heb echt heel internet afgestruint, maar kan werkelijk niks over deze onderwerp vinden. Is er misschien onder jullie die hier meer over weet, of is er iemand die een website weet die hierover heeft geschreven. Alvast mijn hartelijke dank.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 april 2016 - 11:48
Ik denk niet dat je toestemming nodig hebt van iemand om zijn biografie te schrijven. Maar het helpt wel. Als de persoon ervan afweet en instemt kan je makkelijker mensen interviewen om het verhaal rond te krijgen. Maar ik kan me niet voorstellen dat het verboden is iemands biografie te schrijven zonder iemands medeweten alleen als je zonder onderbouwing gal gaat spuiten dan zou je in de problemen kunnen komen met zo'n biografie.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 april 2016 - 14:31
Hallo A.R. Dank je voor je reactie. Ik meende dat ik ooit eens in het verre verleden een keer had gelezen dat je toestemming moest hebben van de gebiografeerde, maar kan me natuurlijk ook vergist hebben. Ik heb liever het zekere voor het onzekere, en zal de persoon in kwestie dan ook vragen voor toestemming voor het schrijven en uitgeven van de biografie. Weet jij misschien toevallig ook een site die ook over dit soort onderwerpen schrijft? Zou er toch graag meer over willen weten. Alvast bedankt !

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 april 2016 - 19:23
Ben ik verplicht om toestemming te vragen?
Je kunt zoeken op smaad en smaadschrift.
Deze persoon is nog in leven.
Nog? :eek: wat bedoel je daar precies mee? Dat maakt trouwens niets uit voor een aanklacht smaadschrift. Ook over de doden mag men niet zomaar van alles schrijven of in de openbaarheid brengen zonder toestemming. En dan is er nog póging tot smaad en smaadschrift, ook dat is blijkbaar strafbaar. http://www.wetrecht.nl/smaad/ Toestemming vragen lijkt dus de beste weg. En houd altijd als motto: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet ;) Succes!

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
2 april 2016 - 19:34
Ik heb liever het zekere voor het onzekere, en zal de persoon in kwestie dan ook vragen voor toestemming voor het schrijven en uitgeven van de biografie.
Ik denk niet dat je toestemming hoeft te vragen voor het schrijven van een biografie. Het uitgeven ervan is misschien een ander verhaal. Het is natuurlijk maar de vraag of de persoon in kwestie bepaalde gebeurtenissen uit zijn/haar leven in de openbaarheid wil hebben. Je doet er dus hoe dan ook verstandig aan om het te laten lezen voordat het uitgebracht wordt.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
3 april 2016 - 11:42
Ben ik verplicht om toestemming te vragen?
Omdat wij in NL - en ook in de EU - vrijheid van drukpers hebben, heb je vooraf geen toestemming nodig om een tekst te publiceren, mits je binnen de wettelijke grenzen blijft.
En zo ja, is dit internationaal zo bepaald?
Internationaal is een ruim begrip. Als je het houdt bij Europa, kan deze link behulpzaam zijn: http://www.europa-nu.nl/id/vgrnbj1z0qzw/artikel_7…
Ik heb echt heel internet afgestruint, maar kan werkelijk niks over deze onderwerp vinden.
Google op (internationale c.q. Europese) wetten: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van drukpers.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 april 2016 - 11:51
hallo Mirandala, Met nog in leven bedoel ik dat deze persoon gewoon nog leeft dus niet dood is, en dat ik hem nog gewoon iets kan vragen als ik dat wil.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 mei 2016 - 22:43
Het is voor je boek wel fijner als je die persoon om toestemming vraagt. Dan kun je ook hem gewoon vragen stellen als je iets niet weet en hij heeft misschien nog wel interessante bronnen voor je. Tenzij je iemand wilt ontmaskeren natuurlijk. In dat geval zou ik het juridisch goed uitzoeken allemaal.