Online Fantasy/Sci-Fi Schrijfgroep

Hallo, Ik vroeg me af of er misschien mensen waren die het een leuk idee vonden om met mij een online schrijfgroep te beginnen. Zoals de titel al zei, lijkt het me een goed idee als we mensen verzamelen die allemaal grofweg in dezelfde genres schrijven: fantasy, sci-fi en alle subgenres die hierbij komen kijken. Ik heb niet heel veel ervaring met schrijfgroepen, dus ik sta zeker open voor suggesties, maar mijn idee was dat we vooral elkaars werk kunnen lezen, kunnen helpen brainstormen en wat tips/oefeningen kunnen bespreken waar we zelf veel aan gehad hebben, boeken die we aanraden en noem maar op! Persoonlijk schrijf ik niet om gepubliceerd te worden. Hoewel me dat leuk zou lijken, is het niet mijn doel. Dat wilt niet zeggen dat ik niet serieus aan het schrijven ben. Mijn doel is voornamelijk om een goed verhaal te schrijven en daarbij kan iedereen natuurlijk wel wat hulp gebruiken. (Fragmenten van mijn verhaal zijn natuurlijk ook op Proeflezen te vinden.) Dus, ben jij ook iemand die serieus het beste uit zichzelf wilt halen en daarbij de hulp van anderen goed kan gebruiken? Laat dan een berichtje achter :) ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ondertussen zijn we al een tijdje begonnen. We hebben 8 leden maar nog plaats voor meer. Hieronder vind je meer informatie over hoe onze groep werkt: - Je kunt op ieder moment een verhaal naar de groep sturen, maakt niet uit hoe lang, wij zullen dit dan lezen en reageren wanneer we tijd hebben. - We hebben ook een forum waarop je je verhaal kunt plaatsen waarop iedereen zijn/haar reactie kan schrijven. - Daarnaast hebben we een wekelijkse rouleerronde. Als je je voor zondag aanmeld, kun je meedoen. Iedereen die meedoet krijgt 1 hoofdstuk/fragment (+/- 5000 woorden) toegestuurd. Je moet dan binnen 1 week reageren. Bijvoorbeeld, wanneer 5 mensen meedoen gaat het als volgt: 1 > 2 > 3 > 4 > 5 > 1 (nummer 1 stuurt zijn/haar verhaal naar nummer 2, nummer 2 naar nummer 3 etc. - Nummer 2 geeft feedback op het verhaal van nummer 1, nummer 3 op 2 etc.) Doen de volgende week dezelfde 5 mensen mee, gooien we de volgorde om: 1 > 3 > 5 > 2 > 4 > 1 (zo krijg je iedere week een nieuwe proeflezer voor je eigen verhaal en lees je iedere week het fragment van iemand anders) - Daarnaast hebben we ook een Facebook chat die erg gezellig is, maar niet verplicht :) --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- P.S. Voorlopig accepteren we inderdaad nog nieuwe mensen. En Engels is in onze groep geen probleem.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ben wel geïnteresseerd :) De laatste tijd merk ik dat ik nogal een tekort heb aan "schrijfmaatjes". En ik wil degenen die ik heb niet steeds overstelpen met nieuwe stukjes en ideeën, ze hebben het al druk genoeg. Proeflezen hier op de site doe ik ook niet zo veel meer, omdat ik me toch besefte dat het gewoon niet handig is als er redelijk grote stukken van het verhaal dat je wil publiceren online staan, ook al is het afgeschermd. Ik schrijf fantasy en heel soms in de richting van sf. Momenteel werk ik aan het tweede manuscript in een serie, waarmee ik uiteindelijk uitgegeven hoop te worden. Verder schrijf ik soms (maar niet vaak) korte verhalen, maar ik werk dus meestal aan mijn grotere verhaal. Voor wat voorbeelden van mijn schrijfstijl, zie mijn posts in proeflezen via "mijn berichten" of zoiets. :P
29 maart 2016 - 13:11

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Precies dat ja! Het is ook zo lastig om in te schatten wanneer proeflezers gelijk hebben als ze slechts een fragment lezen in plaats van het hele hoofdstuk. Zinnen die dan niets bij lijken te dragen, krijgen ineens een diepere betekenis verderop etc. Dus daarom leek me een schrijfgroep inderdaad handiger. Hopelijk dat er nog (minstens 1?) een paar mensen interesse hebben :)
30 maart 2016 - 16:40

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi! Wat een leuk idee, net als Suicune heb ik ook niet zoveel schrijfmaatjes, of "writerbuddy's". Ik ben momenteel bezig met mijn eerste serieuze Science-Fantasy manuscript dat ik hoop te kunnen laten uitgeven. Hoe had je het contact binnen de schrijfgroep in gedachten? Gewoon via de mail of bijvoorbeeld in een twitter groeps chat?
30 maart 2016 - 18:13

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank je wel Suicune! Ik schaam me nu eigenlijk dood voor praktisch alles wat ik heb gezegd en gepost toen ik nog maar net op Schrijvenonline zat. En als ik iets teruglees, dan begin ik bijna te cringen (ik weet niet hoe ik het in het nederlands moet zeggen). Wat dat veel leren in een korte tijd betreft heb je echt gelijk, in ongeveer twee maanden heb ik na het kijken van schrijftips op youtube van Jenna Moreci mijn hele manuscript ge-outlined en heb ik in maart 50.023 woorden geschreven. Een soort tweede doorbraak wat betreft mijn schrijfkennis om het zo maar te zeggen. De eerste was toen ik Schrijvenonline net had ontdekt en ik eigenlijk alleen te weten kwam dat een boek schrijven zoveel meer is dan ik in eerste instantie had gedacht. En nu na de tweede doorbraak ken ik voor mijn gevoel ook the business side van schrijven, de geweldigheid van een outline en dat verhalen een standaard structuur & doel hebben. Sorry als ik maar een beetje doorratel/doortyp, enthousiasme undzo. Gefeliciteerd trouwens! Het afmaken van een manuscript is niet niks, heb je het ook al herschreven en al dat soort dingen of schrijf je eerst de hele serie af?
30 maart 2016 - 19:29

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
My God, jij kent Jenna Moreci ook? Je bent de eerste die ik tegenkom die ook een fan van haar is. Ik heb haar filmpjes ge-binge-watched en ze is geweldig. 50.000 woorden in maart alleen? Dat is knap! Ik ben heel benieuwd hoe je nu schrijft, na je tweede doorbraak als het ware. En dank je! Er is een grote herschrijfronde overheen gegaan en het ligt nu bij de proeflezers. Helaas gaat het proefleesproces niet al te goed en denk ik erover om het nog eens helemaal te herschrijven, maar dan ook echt het hele plot om te gooien, omdat ik nu eindelijk (nu, nadat ik het al heb geschreven, erg handig) doorheb wat ik nou eigenlijk wilde met dat manuscript. Deel twee gaat wat dat betreft een stuk beter. Ik denk dat ik dat eerst afschrijf en dan aan de grote herschrijf van het eerste manuscript ga beginnen. Ik heb dus nog wel even te gaan. Goed, maar laten we nu maar weer on topic gaan, voordat we verzanden in kletsen. :)
30 maart 2016 - 20:04

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jeej! 2 is een paar, maar 3 is een groep, toch? haha. Ik dacht zelf aan een combinatie van mail en Skype chat, tenzij mensen Skype te persoonlijk vinden, dan kunnen we natuurlijk altijd een andere chat zoals Twitter gebruiken :) Ik wilde nog even tot het weekend wachten om te zien of er nog andere liefhebbers zijn en dan stuur ik een mail rond en kunnen we de details bespreken van hoe dit het beste kan werken :)
31 maart 2016 - 10:10

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Suicune - Mailtje gestuurd :) @Justus - Ik zie geen contact optie voor jou? Zou je mij een berichtje kunnen sturen via mijn email? @andere lezers: Als je ook geinteresseerd bent, laat het dan nog weten. Ik denk dat we nog best ruimte hebben voor anderen :)
2 april 2016 - 13:21

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als jullie me nog willen hebben, heb ik ook interesse! :) Op het moment probeer ik de complete herschrijving van mijn manuscript (fantasy) eindelijk af te krijgen, maar in de praktijk ben ik meer bezig met het herschrijven van de herschrijving... Ik kan zeker dus wel wat hulp gebruiken en sowieso is het altijd leuk om met gelijkgestemden over het schrijfproces te praten en elkaar te helpen. Ik vrees alleen dat er van mij niets meer op Proeflezen te vinden is. Jullie hebben toestemming om me eruit te knikkeren als ik te ver beneden jullie niveau lig :P
3 april 2016 - 15:27

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb interesse. Als introductie: ik ben scientist, ben een blauwe maandag betrokken geweest bij het ontwerp van een ruimtevaartuig, heb wat onderzoek gedaan aan de eigenschappen van botsingen tussen twee verschillende soorten niet bestaande deeltjes en ben aardig thuis in een vierdimensionale ruimte met een scheur er in. Van tovenaars en hobbits snap ik niets, bij raketten met mensen er in die naar Mars vliegen kan ik me niets voorstellen ... ik vind zaken als vacuum en het absolute nulpunt al bizar genoeg. Desondanks schrijf ik science-fiction verhalen, in de betekenis van fictie die over science gaat - niet over de technologie in veel science-fiction geportretteerd wordt. En ik zoek mensen die me kunnen vertellen waarom ze slecht zijn. Ik kan precies vertellen waarom andermans verhalen niet deugen, maar van mijn eigen verhalen kan ik dat niet. Hebben jullie wat aan mij? Indien ja, vertel me hoe jullie groep werkt.
4 april 2016 - 15:32

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dit klinkt als een groep waar ik mij eventueel kan thuis voelen. Ik zou graag een kijkje nemen, als dat mag. Weliswaar schrijf ik mijn verhalen in het Engels, maar misschien trekt die me over de schreef om in mijn moedertaal te pennen ,-) Greetz, Tarragon
6 april 2016 - 13:19

Lid sinds

8 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Graag zou ik mij aansluiten. Is er nog plek? Na een jaar van starten stoppen met schrijven van een verhaal in mijn hoofd ben ik nu aan het herschrijven. In dat jaar heb ik mijn verhaal nooit afgeschreven, zeker nadat er na de eerste 6 hoofdstukken bleek dat dat strand maar een zandkorrel bleek te zijn en het besef dat alles anders moest nam me de moed uit men schoenen. Nu met een wekelijkse deadline opnieuw bezig en zo ver so good. Ik schrijf in het engels en hoop dat dat niet een probleem is. Fantasy is mijn schrijf genre en zo groep als deze lijk't me erg gezellig en leerzaam.
10 mei 2016 - 0:43

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Met hoeveel mensen zijn jullie. Zoals jullie in de forumpost hierboven zien ben ik geïnteresseerd in een groep die eigenlijk samen tot een boek komt, hoewel verhalen schrijven en laten bekijken door anderen misschien wel weer tot nieuwe ideeën kan leiden dus dat lijkt me ook wel leuk. Zijn er hier mensen die eventueel geïnteresseerd zijn om samen een boek te schrijven? Ik doe mij beste werk altijd in een team (met alles eigenlijk).
20 juli 2016 - 21:04

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Kaioshin89, dat is inderdaad niet het doel van onze schrijfgroep, maar ik zal de anderen op je vraag wijzen en dan kunnen zij altijd laten weten of ze hier interesse in hebben :)
22 juli 2016 - 22:05

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo allemaal, Jullie zijn natuurlijk al heel lang bezig, toch zou ik willen vragen of ik nog mee zou kunnen doen. Ik schrijf een fantasy verhaal (ik vind het fantasy) over elfen en draken :)) Ik hoop snel iets van jullie te horen, Groetjes Mila
10 januari 2017 - 9:33

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi, het lijkt me leuk om ook mee te doen in jullie groep. Ik ben net begonnen met een urban fantasy verhaal en ik schrijf in het Engels. Ik schrijf niet fulltime dus ik zal niet iedere week 5000 woorden klaar hebben. Hopelijk is dit niet erg en kan ik toch mee doen. Groetjes, Katrijn
7 februari 2017 - 17:14

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het lijkt mij ook erg leuk om mee te doen met de schrijfgroep. Ik schrijf zelf graag Sci Fi en magisch realisme, zowel korte als lange verhalen. Het lijkt me fijn om gedachten uit te wisselen met schrijvers die interesse hebben in hetzelfde genre! Ik hoor graag of er nog plek is :)
7 februari 2017 - 17:51