Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Wekelijkse schrijfopdracht #81 - Uitstel

Het kon echt niet meer wachten, het moest nu gebeuren. Wekenlang al, was hij bezig om dit moment voor zich uit te schuiven. Natuurlijk, met valide argumenten eerst. De situatie met zijn vader, de mantelzorg en de tijd die daarin ging zitten naast zijn baan, namen hem volledig in beslag. Zijn dagen leken volledig op te gaan aan het regelen van medicijnen, gesprekken met apothekers, artsen en specialisten en ritjes naar het ziekenhuis. Uiteindelijk besloot hij om zijn vader, al was het maar tijdelijk — het was tijdelijk! — in huis te nemen, tenminste tot de uitslagen van de onderzoeken bekend waren. Daarna zagen ze wel weer verder. Als het was uitgezaaid, dan… Ja, hoe belangrijk was het dan eigenlijk allemaal nog? Zijn hoofd stond er niet naar en bovendien - zo redeneerde hij - wilde hij niet dat zijn vader, of de dood, hem zouden beïnvloeden, en dat zou onvermijdelijk blijken, als hij nu zou beginnen. Zo vertelde hij zichzelf. Maar het begon te knagen. Als hij zijn vader naar bed had gebracht en hij, moe van weer een zware dag op kantoor, de TV aanzette voor een paar afleveringen van Sons of Anarchy op Netflix, begon hij zich schuldig te voelen. Dat gevoel was in het begin makkelijk weg te drukken - één glas whisky was genoeg — maar na een avond samen met zijn vader cryptogrammen invullen aan de keukentafel, wist hij dat hij zichzelf niet veel langer meer voor de gek kon houden. Toch lukte het hem om het nog een paar avonden uit te stellen. Zijn bureau moest eerst leeg zijn, zo redeneerde hij, anders kon hij zich niet concentreren. Dus werden rekeningen betaald, de administratie weggewerkt, e-mails beantwoord en takenlijstjes opgeschoond. Langzaam maar zeker ontstond er ruimte. Ook in zijn hoofd en uiteindelijk ontstond in die ruimte een idee. Hij opende zijn laptop, startte Ulysses op en begon te typen. “Het kon echt niet meer wachten, het moest nu gebeuren.”

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Bartsnel Je HP heeft toch nog tijd gevonden om te doen wat hij graag doet. Ik voel mee met de drukte en de stress van de personage. Is Ulysses een tekstverwerkingsprogramma, of gaat het hier om een boek?

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Siv, Ulysses is het favoriete schrijfprogramma van de HP (en van de schrijver) http://www.ulyssesapp.com - maar verwijst natuurlijk naar het boek van Joyce (wat weer verwees naar Odysseus). Bedankt voor het lezen.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@bartsnel Mooi realistisch verhaal over de zorg van een zoon voor zijn vader. Daarin verweven de innerlijke noodzaak van een schrijver om te schrijven. Daarvoor is inderdaad rust en concentratie nodig. Graag gelezen.

Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
En zo vinden we altijd wel een excuus om niet de dingen te doen die we eigenlijk echt willen. Heel herkenbaar. Mooi hoe je de zorg voor de vader beschrijft.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Bart, ik was met @Dos achter op zijn Mobylette even naar de Congo. Daar hebben we een nieuw kleedje gekocht en Dos is even bij de bonobo's gebleven. Ik schaar mij achter de feedback die @Nel je geeft alleen krijg ik er nog een morbide gevoel bij. Overweegt zoon vader naar het rijk der hemelen te verplaatsen? Al was het maar op schrift? Weer fijn je te lezen. :)

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De schrijver in hem roept en wat te doen met vader? Grillige gedachten heb je mooi verwoord. Fijn weer wat van je te lezen,Bart!

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt voor jullie reacties. Dit was voor mij een experiment in de zin dat het zo dichtbij mezelf zit dat het bijna non-fictie is. Mili, ik kan jouw gedachten niet sturen. Jij leest altijd spannendere verhalen dan die de verhalen die ik schrijf :-)

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Kende Ulysses ook niet, met dank voor de uitleg aan Siv. Opvallend, hoe de eerste zin door je gedachten gaat, met “Het kon echt niet meer wachten, het moest nu gebeuren.” als laatste zin - specifiek tussen aanhalingstekens - begrijp ik deze als je eerste zin van een nieuw schrijven van wat je de laatste tijd allemaal overkomen is. - je leven, je werk, (de opvang van) je vader en al je emoties daaromtrent.. Mooi rond gemaakt op die manier!

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mooi geschreven en moedig dat je het zo dichtbij hebt durven laten komen. Goed idee om dicht bij huis te zoeken, misschien lukt het mij op die manier ook nog om iets te verzinnen.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Bart, Weet je, ik heb van alles zitten invullen tijdens het lezen van je verhaal en niks van dat alles kwam uit. Hp ging uiteindelijk gewoon aan zijn bureau zitten en schreef dit verhaal op. Ik geloof elk woord en voel met de schrijver mee. Dat ik hp in eerste instantie verdacht van een mogelijk door hem te plegen misdrijf ligt zeker aan mijzelf :( . :D

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ook ik dacht in de eerste instantie dat hp in zijn wanhoop een vreselijke daad ging plegen. Maar toen hij eerst zijn bureau opgeruimd wilde hebben herkende ik het uitstelgedrag van de schrijver. Mooi geschreven, mooi dat je het zo dichtbij durft te zoeken.

Rol

  • Anoniem
Hallo Bartsnel, Mooi persoonlijk verhaal. Met zelf juist net twee periodes als mantelzorger achter de rug, weet ik als geen ander hoe dit je van het schrijven af kan houden. Mooi hoe je beschrijft dat er door al dat opruimen en opschonen langzaam ruimte in het hoofd ontstaat. Aanvankelijk lijkt het naar een dramatische plot te leiden, maar door de aanhalingstekens om de laatste zin blijkt gelukkig dat het om schrijven gaat. Mooi opgebouwd! Tip: --De situatie met zijn vader, de mantelzorg en de tijd die daarin ging zitten naast zijn baan, namen hem volledig in beslag.-- Door de laatste komma in bovenstaande zin lijkt 'de mantelzorg en de tijd die daarin ging zitten naast zijn baan' een bijzin te zijn. In dat geval zou 'namen' 'nam' moeten zijn. Als je de komma na 'baan' weghaalt, klopt 'namen' wel, dan is het namelijk een opsomming geworden. Schrijfcoach Corrie

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Bart, een heel herkenbare situatie; als moeder van een groot gezin moest ik ook altijd het schrijven maar uitstellen; dan de grootmoederfase, dan de mantelzorg; nu ben ik alleen, juist nog maar de zorg voor een ouder wordende hond; tja, en nu zijn de batterijen ver leeg.....dus, Bart, carpe diem! :o

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
mooi.....ja o dat uitstelgedrag.....101 redenen! de kinderen, rommel, boodschappen, schoonouders, ouders...kat, buren, vrienden, rommel, ah daar waren we al.....;)