Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

royalties en zo

Een vraag: Ik geef mn eerste boek uit. Geen ervaring dus. Met mijn uitgeven heb ik afgesproken dat ik een site in de lucht doe, waarop ik boeken kan verkopen, die ik zelf met 40%korting heb ingekocht. Daar verdien ik meer aan dan als het via de boekhandel gaat. Geen probleem. Nu is de boekpresentatie er binnenkort, heel leuk, in een grote boekhandel. Maar nu ontstaat er een probleem: die boekhandel wil verdienen, en de uitgeverij...en ik? Er zullen veel mensen komen die bij mij ook al het boek hebben besteld, waar aan ik dus zou verdienen, maar als ze bij de presentatie zijn, gaan ze het daar in de winkel kopen. Dan gaat het dus via de winkel, terwijl ze op mijn lijst staan.... Mijn uitgever heeft me niet verteld dat dit zo zou kunnen gaan, en nu vind ik het echt een domper dat ik nu praktisch niets verdien. Ik kan iedereen mailen en vragen of ze, als ze meerdere boekjes hebben besteld, er in ieder geval 1 in de winkel kopen, voor de goede sfeer en zodat de winkel ook happy is, en dat ze dan de rest via mij nog kopen...maar dat voelt ook als gedoe. Hoe doe ik dit? Heeft iemand ervaring? Ik hoor heel graag wat gangbaar is, of hoe ik dit nu kan oplossen... Dank alvast voor t meendenken!

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dit is een situatie die geheel afhankelijk is van de afspraken tussen jou, je uitgever en de boekhandel. Ik zou dit eens bij je uitgever navragen.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je houdt je presentatie in de boekwinkel. Die investeert dus ook in jou en je boek. Ik zou zeggen: gun die boekhandel z'n omzet voor de dag van de presentatie. Later kun je dan jouw eigen ingekochte exemplaren nog verkopen aan mensen die niet bij de presentatie waren. Het is ook wel gebruikelijk dat het zo gaat.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
. Nu is de boekpresentatie er binnenkort,
Je maakt hier een denkfoutje: DE boekpresentatie. Het is één presentatie. Boekpresentaties kun je zo vaak doen als je wilt: Dit is de boekpresentatie van de uitgeverij. Waar jij dus niets aan verdient. Wat logisch zou zijn, is éérst zelf je eigen achterban verzadigen met je boek. En dan pas de boekpresentaties van de uitgever, waar jij verwacht wordt bij aanwezig te zijn. Het zou iets anders zijn als jouw uitgever een contract met jou heeft gesloten waarin jij betaald krijgt voor het exclusieve recht om jouw boek uit te mogen geven - én betaald wordt voor het opdraven bij de presentatie van de uitgeverij, of ander promototioneel werk voor een boek waar zij aan verdienen. Dat is dus niet het geval, begrijp ik. Jij hebt geïnvesteerd in afname (wat een vreselijke afpers-constructie, jeetje) en nu blijf je straks ook nog eens zitten met die 40% exemplaren! Geef lekker vooraf een feestje, get together, house(boek)warming, sneak preview, of hoe je het wil noemen, en verkoop die boeken aan je naaste familie,vrienden, kennissen. Daarna kan de uitgever, boekhandels etc. zoveel presentaties organiseren als ze willen. En die uitgever, die hoe dan ook al 60 % verdient, zou alleen maar blij moeten zijn met je voorverkoop. Succes joh, en als je eens een leuke presentatie wil geven die geen rib uit je schrijverslijf kost: * link verwijderd door beheer i.v.m. forumregels *

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het is ook wel gebruikelijk dat het zo gaat.
Topicstarter heeft voor de eigen boeken betaald, alsof het een afnamebundel betreft én dus ook nog eens geïnvesteerd. De uitgever heeft niets gedaan behalve het boek laten printen - en hopelijk gratis redactie en vormgeving gedaan, maar dat is misschien te positief gedacht. De potentiële kopers die door de uitgeverij benaderd worden zouden niet de achterban van de auteur moeten zijn, maar de achterban van de uitgeverij, bereikt dóór die uitgeverij d.m.v. van reclame en promotie. De boekhandel verkoopt aan het klantenbestand van de boekhandel. Welk deel van het bovenstaande verdienmodel maakt het voor de auteur de moeite waard om bij een dergelijke uitgeverij uit te geven, vraag ik me af. Als het werkelijk gebruikelijk is dat het zo gaat, dan denk ik dat het voor een debutant zonder standaard auteurscontract bij een gevestigde uitgeverij (waar men dus níét zelf het eigen werk hoeft af te nemen én netjes betaald wordt voor de publicatierechten) handiger is om zelf te investeren in het printen van een boek en die zelf te slijten aan de eigen achterban.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het is redelijk standaard dat als je een boekpresentatie houdt bij een boekenwinkel, zij hier een percentage per verkocht boek voor vragen. Als je dit niet wil, kun je ook andere opties bedenken voor het houden van je boekpresentatie. Een cafe, in je eigen huis. Zelf heb ik het in de bibliotheek gedaan.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Miranda, @ # 4: er is niets bekend over oplage, omvang of vormgeving dan wel verkoopprijs van het boek waarover het in dit topic gaat. Daarom is het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om er een berekening op los te laten, omdat je dus ook geen rekening kunt houden met kostprijs (die uit diverse componenten bestaat) <> verkoopprijs. Daarbij is omzet niet bepaald verdienste:
En die uitgever, die hoe dan ook al 60 % verdient,
Ik dacht dat het in dit topic ging om de nogal sneue constatering van topicstarter Akka dat ze investeerde in een eigen voorraad, een website en een klantenkring, waarna ze ontdekt dat ze haar eigen producten niet kan verkopen in iemand anders zijn winkel, wat op zich logisch is. Het enige wat ze kan doen is meerdere boekpresentaties houden, zoals je in # 3 zegt. Tegelijkertijd mag ze zich afvragen waarom een boekhandelaar graag haar boekpresentatie in zijn winkel ziet plaatsvinden (en wat ze bij een eventuele verschijning van een volgend boek van haar wil doen). Maar ook hier weten we niet van wie dit initiatief uitging: heeft ze dit zelf voorgesteld aan de boekhandelaar? Was het een actie van de uitgeverij? Of van de boekhandel? Doorgaans worden deze plannen in overleg samengesteld. Wat is er afgesproken? We weten er niets van. Daarom is de vraag alleen in zeer algemene reacties te beantwoorden. Misschien heeft Akka er toch iets aan, hoewel haar vraag met royalty's (zoals de topictitel aangeeft) niets van doen heeft.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Misschien moet Akka eerst aangeven of het hier om een traditionele uitgever gaat of een printer, zoals Mirandala suggereert. Ik heb bij mijn eigen uitgever namelijk ook boeken ingekocht om zelf te verkopen (met auteurskorting), naast de boeken die ik als auteur al kreeg. Een (echte) uitgever verdient overigens nooit 60% aan een boek, zeker niet als hij dat met korting verkoopt. 'Printkosten' is bij traditioneel uitgeven maar een klein deel van de daadwerkelijke kosten.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik dacht dat het in dit topic ging om de nogal sneue constatering van topicstarter Akka dat ze investeerde in een eigen voorraad, een website en een klantenkring, waarna ze ontdekt dat ze haar eigen producten niet kan verkopen in iemand anders zijn winkel, wat op zich logisch is.
Die sneue constatering is inderdaad voldoende. Ik heb de fictieve berekening verwijderd. Wat betreft het verkopen van producten in de winkel van een ander: een boekhandel (of ander podium) hoeft niets te verdienen aan een boek om toch beter te worden van een presentatie. Door die presentatie krijgt de winkel bezoek van nieuwe, terugkerende klanten, promotie online, enzovoorts. Het ter beschikking stellen van de ruimte kost de boekhandel niets, want de kosten voor de faciliteiten, huur, personeel, vaste lasten, zijn vooraf ingecalculeerde kosten. De ene hand wast de andere dus. Op de een of andere manier lijkt het wel vaak, alsof beginnende schrijvers denken dat zij geen gelijkwaardige partner zijn in een dergelijke win-win-constructie. Ook bibliotheken hebben net als boekhandels, voor schrijvers zowat het glanzende aura van heilige tempels - Het zijn gewoon bedrijven, die zoeken naar winstgevende mogelijkheden. De boekhandel ziet die debutant als iemand die geld oplevert door de aanwezigheid van de debutant en uitgeverij - die aanwezigheid trekt nieuwe en unieke klanten. Een bekende schrijver wordt voor een signeersessie betaald, door de uitgeverij, en de locatie betaalt de uitgeverij. Een onbekende schrijver krijgt niets betaald. Maar de schrijver die de locatie betaalt of er als enige in de constructie bij inschiet, dat is wel een heel zure tendens. En wanneer je bedenkt dat het boek dat verkocht wordt aan de achterban van de auteur, het eindproduct is van jaren werk ván die auteur, is dat helemaal niet logisch, maar dubbel sneu.