Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Vanuit meerdere perspectieven schrijven

Ik wil vanuit meerdere perspectieven schrijven, die elkaar steeds afwisselen. Ik hanteer de regel om bij iedere overschakeling naar een ander personage een nieuwe alinea te starten. Zijn er mensen met tips voor deze techniek, do's and dont's? Misschien kent iemand topics hier die dit al behandelen? Ik probeer te zoeken, maar de functie lijkt niet te werken.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja, dat zal de kunst zijn. Hoe je het ook oplost, zorg dat het bij de lezer logisch en natuurlijk overkomt. En dat zul je als schrijver niet altijd goed zien, simpelweg omdat wat je zelf uitdoktert in je eigen beleving sowieso logisch is. Echt een vraag om aan je proeflezers te stellen dus.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je kunt, aan het begin van de perspectiefwisseling duidelijk aangeven dat er iemand anders aan het woord is, dan nog kan het verwarrend zijn voor de lezer, als de nieuwe verteller geen eigen stem heeft, eigen mening, eigen woordgebruik, emoties, etc. Zorg er dus vooral voor dat je je karakters goed hebt uitgediept. Sterker nog, àls je karakters duidelijk een eigen stem hebben, dan merkt de lezer vanzelf dat er een wisseling in perpectief optreedt.