Wekelijkse schrijfopdracht #58 / Thuis

Ik hield van u zoals u van mij hield, vader. Ik heb uw respect, genegenheid, tucht en zorg altijd beantwoord. Maar de welp wordt gezoogd en geleid om de plaats van de leider in het roedel over te nemen. Ik wilde u niet verstoten, noch smachtte ik naar de vleselijke omgang met uw bijslaap. Ik wilde slechts één tel voor u uit lopen. Ik zag dat u me begreep, in die korte flits die ons nog gegeven was. Ik las uw blik en u de mijne. Waar ik wilde, en niet meer dan dat, dat u veilig in mijn schaduw zou vliegen en bewonderend zou opkijken naar de moed van uw nazaat, de kracht van uw zaad, stort ik nu neer in uw schaduw. Het geeft niet vader, treur niet om mij. Het is de zee die mij zal omhelzen, zoals ik de golven van het leven omhelsde en de golf wilde zijn die voor u uit rolde naar de kust van Athene. Ik wilde het zand voor u glad slaan opdat uw voetafdrukken duidelijk zichtbaar zouden zijn. U kunt mij niet meer horen, vader. Maar ik zweer u dat ik mij languit op het water zal storten en een golf zal maken die voor u uit raast naar de kust. U zult hem herkennen. Ik smeek u het schuim te liefkozen, het te omarmen en het zout te laten drogen op uw gelaat. Opdat u mijn sporen mee kunt dragen naar de parel die ons voortbracht en fier kunt zeggen: 'Icarus, zoon van Daedalus, mijn zoon, beminde Athene boven alles. Ziet, hij is thuis.'

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
(te) liefkozen Het is zeer (ik vind het woord niet, dus bij gebrek aan beter) stijf geschreven en dat vloekt ergens bij het beeld dat ik altijd al van Icarus heb gehad, maar daartegen staat wel dat dit zeer sterk geschreven is. Je houdt dezelfde stijl aan gedurende het hele stuk en het is een mooie afscheidsrede. Stijf, maar toch gevoelig door de beelden die je schept.
10 juni 2015 - 19:05

Dag Lilithx, Dank je. 'te'is geplaatst. In plaats van stijf misschien plechtig of archaïsch? Maar stijf vind ik ook best, al klinkt dat wat negatiever. Ik vond het bij het onderwerp en de tijdgeest passen en speel bovendien graag met stijlen.
10 juni 2015 - 19:44

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
archaisch, dan maar, denk ik. Indrukwekkend stijlvast dus als stijloefening erg geslaagd en inderdaad wel passend bij het onderwerp. Ik geloof alleen niet dat ik deze stijl voor mijn lol lees. Da's een smaak-ding, dus dat zegt verder helemaal niets, maar het verhindert mij wel er iets zinnigs over te zeggen; ik worstel hier per definitie mee, of het nu goed is of niet.
10 juni 2015 - 22:24

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Stagiair
 • Redacteur
 • Uitgever
Ik ben het met schrijvenmaar eens dat het een stijlvaste oefening is waarbij de vorm helemaal past bij het onderwerp. De zin: 'Ik wilde het zand voor u glad slaan opdat uw voetafdrukken duidelijk zichtbaar zouden zijn.' vond ik niet zo duidelijk. Maar de twee alinea's daarna zijn een fraai einde.
11 juni 2015 - 8:53

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind de archaische stijl goed passen bij het onderwerp. Ik ben bekend met de statenvertaling en ik vind het meer lijken op de vertalingen die ik produceerde bij latijn vroeger dan op de statenvertaling. Het bloemrijke taalgebruik past bij de klassieke schrijvers. Knap gedaan dus :)
11 juni 2015 - 21:06

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De stijl past zeer goed bij de oude myte. :thumbsup: Ik werd tijdens het lezen vooral geraakt door het grote respect dat de zoon voor zijn vader heeft. En het feit dat hij dat respect nooit aan zijn vader kan tonen. Die gemiste kans ontroerde me. Mooi. :nod:
12 juni 2015 - 21:06

Lid sinds

9 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik denk dat een innerlijk monoloog niet vaak in de u vorm wordt geschreven. Als ik naar mezelf kijk zijn mijn innerlijke monologen vurig, soms grofgebekt en nooit beleefd. Alsof ik een vertaalslag toepas wanneer ik deze woorden echt uit ga spreken. Dat is wat ik mis.
13 juni 2015 - 17:31

Dag Lilithx,
Zo jammer dat stijf een negatieve connotatie heeft, want ik bedoel het helemaal niet slecht hoor.
Tsja, stijf levert nu eenmaal een negatieve associatie op. (Behalve in erotische verhalen 8) ) Ik ging er trouwens niet van uit dat je het slecht bedoelde.
13 juni 2015 - 18:14

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind het knap, hoor. Je hebt een keuze gemaakt voor een wat anders-dan-andere stijl en die consequent toegepast. Ik houd bij tijd en wijle wel van dit soort hoogdravende, dichtgesmeerde proza. En vandaag was zo'n tijd (of wijl). Echt mooi gedaan, graag gelezen.
14 juni 2015 - 13:50

Dag Krintje, Dank je.
Ik houd bij tijd en wijle wel van dit soort hoogdravende, dichtgesmeerde proza.
Ik ook. Om het te schrijven is weer een ander verhaal. Voor je het weet, blijf je er in hangen :)
14 juni 2015 - 17:17