Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Orde op zaken stellen, overzichtelijkheid?

27 mei 2015 - 15:32
Goedendag, Ik ben meerdere boeken tegelijk aan het schrijven. Ik weet het; het lijkt chaotisch, is niet handig, maar zo is het nu eenmaal gelopen. Daardoor is eea behoorlijk onoverzichtelijk op de computer, waar natuurlijk ook diverse andere zaken op staan. Ik ben redelijk goed thuis op de computer, maar niet op computertechnisch gebied, mappen aanmaken, opslaan, werken met een cloud etc. Omdat ik het voor mezelf overzichtelijk wilde houden (wat niet optimaal lukt) heb ik alle info voor mijn boeken (zoals research) op op het bureaublad opgeslagen die daarvoor overvol staat. Ik ben op zoek naar een werkbare oplossing. Daar ik denk dat meer schrijvers / beginnende schrijvers hiermee worstelen plaats ik deze vraagstelling. Extra vermelding: ik heb geen numerieke volgorde en ook nog geen 'echte' hoofdstukken aangemaakt. Ik ben steeds in verschillende delen van de boeken aan het werk (naar gelang mijn research en inspiratie). ook al ben ik aan meerdere boeken bezig, ik wil proberen het komende half jaar voornamelijk aan het boek te werken dat ik het eerste af wil hebben. Tevens zou ik een (niet al te dure) werklaptop (voor oa onderweg) willen aanschaffen, maar zie door de bomen het bos niet. Bij diverse krijg je geen Office meegeleverd, bij sommige moet je (bijna) alles in een cloud opslaan (niet handig, zoals onderweg zonder internet) en ook daar komt weer de vraag hoe hou je het overzichtelijk... en is een cloud wel overzichtelijk (nog geen ervaring mee).De laptop aanschaf is mede omdat ik 2 maanden in het buitenland ga verblijven (ook op plekken zonder / met nauwelijks internet) en van plan ben daar veel te schrijven / ordenen, richting boek afmaken gaan...

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
27 mei 2015 - 16:14
Hoe moeilijk is het om documenten gerelateerd aan verschillende boeken in verschillende mappen op te slaan? Dus niet zomaar op je bureaublad kwakken. Om je schrijverijen te scheiden van andere zaken die je op je computer opgeslagen hebt, kun je een map aanmaken die je 'Verhalen' noemt bijvoorbeeld. In die map maak je verschillende mapjes die je '[titel verhaal 1]', 'titel verhaal 2', etc. noemt. En daarin sla je je documenten op. Die documenten kun je eventueel ook weer indelen in verschillende mappen om categorieën aan te geven, zoals omschrijvingen van personages, verhaallijnen, aantekeningen, noem het maar op. Vergeet dat werken met de cloud als je dat niet begrijpt. Maak regelmatig een backup van je map 'Verhalen' op een externe harde schijf of gewoon op een usb-stickje. Ook kun je documenten via bijvoorbeeld Gmail (als je een gmail-account hebt) naar jezelf toesturen zodat ze toch in een soort cloud komen te staan (dus toegankelijk via je e-mail). Office moet je in de meeste gevallen inderdaad zelf aanschaffen. Dat is een investering die je nu eenmaal moet doen. De software kun je volgens mij wel voor verschillende computers/laptops gebruiken, dus als je nu al Office gebruikt kun je met de cd-rom gewoon de software op je nieuwe laptop installeren (als je het als digitaal product hebt, gaat het iets anders, maar daar kom je vast wel uit). Voor zover ik weet hebben de meeste laptops meer dan voldoende schijfruimte om Word-documenten op op te slaan. Het is dus niet nodig om naar de cloud uit te wijken. Als je geen echte hoofdstukken hebt gemaakt en je verhaal dus verspreid over verschillende documenten op je computer staat, zul je toch echt een keer de tijd moeten nemen om alles in de goede volgorde aan elkaar te plakken in één document. Het indelen van je verschillende documenten in mappen, zoals ik hierboven uitlegde, maakt het alleen wel makkelijker. Hoop dat je hier wat aan hebt. Succes ermee!

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 mei 2015 - 17:15
Als ik het verhaal lees, dan denk ik dat het eenvoudig een kwestie is om jezelf aan te leren folders te maken per verhaal. Daar kan je dan alle relevantie infromatie van het betreffende verhaal in kwakken. Rechtermuisknop, Maak folder aan, Sleep de documentjes ernaartoe die erin horen. Dit is niet iets dat beginnende schrijvers ervaren, maar iedereen die met een computer werkt. Denk bij een computer een kledingkast met een hang en leg gedeelte. Sokken stop je daar toch ook niet in de mouwen van een overhemd / shirt, wat in het hang gedeelte hoort omdat je die nu eenmaal aan wil bij dat overhemd? De tip van Sholted is belangrijk voor laptop gebruikers. De harde schijf in een laptop gaat sneller kapot dan in een vaste pc. Maak regelmatig backups van je bestanden. Een usb stick is nagenoeg onverwoestbaar (behalve door vuur en wellicht een kleuter met een hamer) Een kleine usb stick, circa 4 gb, kan alle tekst wat je in de rest van je leven produceert, met gemak opslaan.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 mei 2015 - 17:15
Ik heb niet het idee dat ik je kan voorzien van bijzondere tips, maar ik kan wel aangeven hoe ik het soms aanpak. Als je met word werkt dan kan de overzichtsweergave [Beeld>overzicht] handig zijn om documenten in één ‘master’ document bij elkaar te houden. Je kunt in die weergave snel volgorde van hoofdstukken wijzigen, alinea's verplaatsen, en bijlagen met allerlei info in een overzicht onder je documenten hangen. Je moet er wel even mee leren werken, maar het went snel. Op YouTube zijn simpele instructie video's te vinden. Per project leg ik een nieuwe map aan, die ik eventueel onderverdeel in andere mappen, zoals hoofdstukken, leesmappen*, en onderzoeksmateriaal. Bij grote projecten begin ik de document namen met een letter en cijfer combinatie waardoor ik met de alfabetische rangschikking een gewenste volgorde kan forceren. Soms vind ik het prettig om terug te kunnen kijken op een ontstaansgeschiedenis en dan houd ik op die manier diverse versies bij elkaar. Stel ik heb een verhaallijn bedacht die ik vertaald heb naar een bepaalde opeenvolging van scenes, die ik vervolgens heb onderverdeeld in hoofdstukken. Dan beginnen de documentnamen van scenes met A000101, waarbij A staat voor scènes, 0001 voor scene nr. 1, en 01 voor versie 1. Document A009802_KeesontmoetMarie is op die manier de tweede versie van scene nr. 98. Het kan goed zijn dat ik eerst scene 45 schrijf en dan scene 19, of dat ik scènes een voorlopig nummer geef. De volgorde van scènes kan ik op elk moment gemakkelijk veranderen door de nummers aan te passen. Bij documenten met hoofdstukken laat ik de namen bijvoorbeeld beginnen met een B of een H, dus dat wordt dan H0101, H0102, H0201, enzovoorts. Die lettercodering gebruik ik ook als alle categorieën een eigen map hebben, want documenten willen wel eens verdwalen, en met behulp van de codering zijn ze dan zo weer terug op hun plaats. Soms begin ik zomaar wat te schrijven, en als het dan door de tijd heen groeit, voeg ik desgewenst later nog een codering toe. *In de leesmappen zijn allerlei verwijzingen, en diverse kleurmarkeringen verwijderd. Woorden en zinnen die ik absoluut nog wil wijzigen krijgen in mijn werkteksten een ander kleurtje dan woorden waar ik nog over twijfel, en gevonden alternatieven zet ik vaak al in de tekst voorzien van een eigen kleurtje zodat ik meteen weet dat ik het op enig moment als een alternatief beschouwd heb.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 mei 2015 - 20:04
Ik gebruik de cloud eigenlijk alleen voor bestanden die ik op een andere computer wil openen. Daarvoor is een cloud erg handig. Voor dagelijks gebruik zou ik de cloud niet gebruiken, want dan heb je inderdaad wel internet nodig. Verder zou ik gewoon mappen aanmaken zoals Sholted al aangaf.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 mei 2015 - 0:37
Denk bij een computer een kledingkast met een hang en leg gedeelte.
Ja, als je een man bent. Maar wat te doen als je een vrouw bent?

Tja

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
28 mei 2015 - 1:57
Deze vrouw is net zo chaotisch bezig als de topicstarter. Bezig met verschillende verhalen. Ik ga van het ene naar het andere. Van cloud weet ik niets.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 mei 2015 - 10:46
Ik zou ook eens kijken naar het programma 'scrivener', helaas niet gratis, maar heeft wel een gratis trial het programma geeft de mogelijkheid om alles in je scrivener file overzichtelijk te ordenen. per deel, per hoofdstuk, per scene verder heeft het mappen voor achtergrond, zoals karakterbio's, en voor research het mooie van dat programma is dat je zelf kan kiezen wat je doet. Ze raden een structuur aan, maar je mag er vanaf zien en je eigen opbouw gebruiken.

29 mei 2015 - 0:14
...Ik ben meerdere boeken tegelijk aan het schrijven...
Als je dat als je ultieme uitdaging ziet, waarom dan deze vraag hier? Je doet 't jezelf immers aan en het inzicht van anderen is niet QQ te kopiëren op je eigen situatie, en vice versa. Maar wat ik extreem extrapolerend vermoed, is dat je hetzelfde verhaal op menige wijze tracht te vertellen, in evenzovele varianten, en het toverelixer uit de SOL-keuken hoopt te kunnen stelen; de betweterige tovenaarsleerling al la Mike the Mouse. Want laten we wel wezen, 'meerdere boeken tegelijk...', kom nou. Zelfs de grote en hele grote maken niet die fouten... Dante deed 700-plus jaren her een substantieel deel van z'n leven over slechts één, en het siddert nog na.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2015 - 9:20
Huh? Wat is er mis met meerdere projecten tegelijkertijd hebben? Zo kun je je inspiratie toepassen waar het uitkomt. Ik vind dat niet zo vreemd hoor...

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2015 - 10:05
Ik vind het ook niet vreemd om met meerdere projecten bezig te zijn. Ik ben er ook wel eerlijk in, dat ik het niet voor elkaar krijg om dagelijks aan alle projecten te werken. Ik schrijf de ideeën die ik heb gewoon op en stop ze in een map. Op die manier krijgen de andere ideeën meer inhoud, maar ben ik er niet constant mee bezig. Ik denk dat het vooral een kwestie is van werken in verschillende mappen.

30 mei 2015 - 1:28
Ja ja, allemaal heel erg multitaskent pratend breien, over de koetjes en kalfjes ditto ditto ditto. Zo rond koffietijd des ochtends. Diepte? Betekenis? Relevantie of revelatie? Ben je gek, joh. Gewoon netjes tussen de regeltjes blijven, heel precies en accuraat. Krabbeltje hier, anekdotetje daar. Alles keurig in mapjes en laatjes. Niets mis met meer van hetzelfde. Een knus nestje, zeg maar. De illusie van de zelfgecreëerde schijnwerkelijkheid. Eigenlijk treffen we hier die enorm jeukende libelleblijheid waar menig soller zich zo graag in wentelt. Nee, dan die bruut met z'n betweterige gezeur over focus en cummulatieve meerwaarde. Tss, wat een poeha. Wat mij betreft: beter één minder woord verzwegen, dan tien meer verluidt. Ik raapte eens spontaan een dorre tak naast een hoenderkooi. Oh, het misnoegen en gekrakeel!

31 mei 2015 - 18:25
libelleblijheid
Dat zag ik gisteren nog. Aan en met elkaar verbonden, opstijgend vanaf een rietstengel, etaleerden ze een prachtige pas de deux boven de vijver. Ik werd daar toch wel weer stil van.